Men det märks även här inne att det är ny årstid, värmeljusen är åter installerade, fönsterlamporna tänds tidigt och i köket lagas det grytor och soppor i långa banor. Och som om det inte räckte så är även brödbakandet igång... för är det något som vi gör så mycket mindre på sommaren så är det just att baka, det finns nästan överhuvudtaget inget sug efter det då.
Kanske är det likadant för flera av er andra och då kan det ju kanske vara fint med ett tips på både en lättlagad soppa och ett smidigt långpannebröd som inte behöver någon jäsningstid alls. Brödet är vi båda helt överens om att det är det absolut godaste långpannebröd vi någonsin har bakat, smaken var underbar!
Soppan var inte illa den heller även om Håkan tyckte att det gott kunde vara lite mer hetta i den. Men det är ju snabbt åtgärdat med en flaska Tabasco på bordet, den flaskan är en ständig följeslagare till den mannen:)
Igår hade vi en (nästan) datorfri dag, man kan verkligen behöva det ibland, och därav inget inlägg. Så det är väl inte mer än rätt att vi ska bjuda er på två recept idag, eller vad säger ni? :)
Soppans recept är klippt ur en tidning, och lite förändringar har som vanligt skett på vår spis:
Kikärtssoppa 4 port
1 lök, röd eller gul, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 stjälkar blekselleri, strimlad
2 morötter, tärnade
300 g chorizokorv, skivade
olivolja
paprikapulver efter eget tycke och smak
1 burk coctailtomater
1½ liter vatten
3 msk grönsaksfond
1 burk kikärtor, 400 g
75 g färsk babyspenat
Fräs lök och grönsaker utan att de tar färg, tillsätt korvskivorna och låt fräsa med en stund.
Pudra över paprikapulvret och fräs med de sista minuterna.
Slå i tomater, vatten och buljong och låt soppan koka under lock ca 20 minuter.
Häll kikärtorna i en sil, skölj av och låt dom rinna av. Slå ner kikärtor och spenat i soppan och låt det koka 10 minuter till.
Smaka av med salt och peppar och servera.
Receptet till brödet kommer från boken "Bröd från alla sinnen", av bl.a Stina Algotsson.
Grova långpannebullar, ca 30 stycken rutor
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
2 dl vetegroddar
1 dl vetekli
2 dl vetekross
1½ msk bakpulver
2 tsk salt
1½ dl mörk sirap
1 liter filmjölk
Blanda samman de torra ingredienserna i en stor skål, tillsätt filmjölk och sirap och rör samman till en lös deg.
Klä en långpanna (30*40 cm) med bakplåtspapper, klicka ner degen och bred ut i ett jämt lager.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen på 200 grader, 25-30 minuter, till det har fått fin färg och är genomgräddat - känn med provsticka.
Onsdagen har betett sig precis som vanligt med tvättstuga och städning för lediga Håkan, nu väntar en stunds umgänge i köket, dvs matlagning för oss båda. I dag blir det ännu en ny spännande köttbit som vi ska erövra, men mer om det äventyret en annan dag.
Ha en fin onsdagskväll,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Stort PS!!! GRATTIS TILL HASSE PÅ DIN 75-ÅRS DAG! HIPP HIPP HURRA!!!
Grattis till Carina-syrran också, på din födelsedag!
xx
Hösten är en mysig årstid som jag faktiskt saknar lite! Att tända ljus, äta soppor, grytor, dricka varm choklad, tända ljus, ja, ni förstår :) Visst kan man göra allt detta i SIngapore, men det är ju inte samma sak!
SvaraRaderaKan förstå att man saknar årstidernas skiftningar ändå faktiskt, även om man öskar att det vore sol och värme ständigt... Aldrig är man nöjd:)
RaderaJag gillar faktiskt också oftast hösten väldigt mycket. Mindre kravfylld än ex sommaren!
SvaraRaderaMen i bland måste jag påminna mig när det är allt för dimmigt och regnigt ute och tända massa ljus och tända en brasa.
Soppa är perfekt höstmat som höjer stämningen och fyller magarna.
(Jag förstår dig Hovkonditorn faktiskt att du kan sakna det i alla fall i bland :) )
ha en skön kväll
Lena från Make Ahead food
Ja, det gäller att hitta det positiva ändå, det är ju inte så mycket att göra åt väder och vind.
RaderaVisst gillar jag hösten, ganska mysigt faktiskt. Känns bättre att få ta på sig än att klä av sig.
SvaraRaderaBröd älskas av mig, smidiga bröd ännu hellre.
Kram
:) Ja, speciellt vid denna årstiden är kläder på att föredra:)
RaderaKramar
OJ, då är det verkligen höst nu då när Håkans shorts är undanplockade :-) Knäppskalle...
SvaraRaderaSoppan verkar jättegod, och mättande med både korv och kikärter! Menar ni verkligen att brödet blir så gott med så fasligt mycket nyttigheter i?! Kan det vara möjligt? Eftersom det är i långpanna och inte behöver jäsas så skulle det ju kunna vara ett bröd för mig!
Ha en trevlig onsdagskväll med värmeljusen tända!
Kram + kram
Jodå, bara att bokmärka i kalendern, nu är hösten här!
Radera/MVH Knäppskallen:)
Ja, visst är det märkligt, men så är det faktiskt. Och du fixar säkert det strålande, bara blanda, blanda, klicka ut och jämna till. Sen gör ugnen resten!
Tackar,
kramarna
Jag har inte alls kommit in i höstens brödbakandet som brukar komma i takt med att mörkret sänker sig. Jag ska försöka komma ihåg erat recept för enkelt OCH gott - kan ju inte bli bättre!
SvaraRaderaHär är det harissaburken som ska fram på bordet jämt och ständigt för att hetta upp det mesta. :)
Hoppas det nalkar sej då, det där brödbakandet för det är onekligen smarrigt med nybakat bröd.
RaderaHarissa säger du, intressant!
Gott gott tar tacksamt emot ännu ett sopprecept. Igår lagade jag linssoppa inspirerad av er gryta, den blev jättegod. Nu är jag lite sugen på det där brödet med. Gillar långpannebröd med kort eller ingen jästid men det är väldigt många mjöl och grynsorter i, hur får ni plats med alla mjölpåsar i skåpen? Tända ljus har vi kört länge här på åkern, inte en frukost eller middag utan massa levande ljus, det är höstmys det. Kram
SvaraRaderaVassego, håll till godo Gun! Långpannebrödet var en riktig hit så det tycker vi absolut att du måste prova. Ingen fara med plats här inte, vi är välsignade med ett skafferi av gammal modell, ett stooooort ett och där ryms makalösa mängder. Sen är just påsarna med kli, kross och groddar inte så fasligt stora.
RaderaHöstmys på hög nivå, härligt!
Kramar
Låter gott nådde soppan och brödet. Jag älskar soppa och jag gillar hösten också! Det här brödet måste jag prova. Tabasco! Det är något jag alldeles glömt bort. Det hade jag alltid hemma förr ju. Nu är det dags för lite pastakok här. Trevlig kväll!
SvaraRaderaJa, soppa hör liksom hösten till känns det som. Pastakok låter väldigt trevlig det också, det ser vi fram mot!
RaderaJa hösten är definitely här... gott att mysa med en varm soppa och ett gott bröd till. Datorfria dagar behövs... ska nog också införa det någon gång i veckan.. om jag inte får abstinens! ;)
SvaraRaderaTänker jättemycket på er. Jag har inte mailat och har lite dåligt samvete men det kommer framöver, kram på er härliga människor!
Hahaha, ja du Amy, det är lätt att få abstinens från den där datorn:) Men det är på samma gång väldigt skön att bara koppla ner en dag så där.
RaderaDu ska inte ha dåligt samvete, vi vet att du tänker på oss. Kramar tillbaka till dej, fina.
Vad roligt, jag har själv planerat en liknande soppa för kommande veckans matsedel! Inget bröd i planerna än dock, men ert bröd ser ju jättebra ut. Smidigt med bakpulverbröd! Blev sugen på att baka bröd nu, inte gjort sen i somras... Hög tid :)
SvaraRaderaVäldigt smidigt och lättbakat bröd, passade fint till soppan.
RaderaJa, jag håller med på många punkter idag: cykellampan på, soppa är lagad och datorfritt har jag haft (om än ofrivilligt). Men shortsen har jag inte haft på på hela sommaren nästan..! Tack för uppslaget om brödet, det vill jag testa!
SvaraRaderaDu är säkert i gott sällskap vad gäller shortsen, det har ju inte direkt varit något shortsväder...
RaderaVassego, hoppas du gillar't om du bakar't
Mmm soppa är så gott!! Särskilt nu på hösten och med hembakat bröd så blir måltiden komplett.
SvaraRaderaSer jättegott ut!! Smidigt med långpannebröd.
:)
Ja, brödet känns verkligen som det hör hemma vid sidan om soppan.
RaderaSoppa & bröd är så härligt! Och det verkar ju riktigt smidigt att baka filmjölksbröd i långpanna - det går lite snabbare då. Tack för tipset!
SvaraRaderaSå smidigt att göra det i långpanna, man får lite bullkänsla också då:)
RaderaVarsågod!
Bröd i långpanna är super!!
SvaraRaderaHelt rätt!
RaderaJag tycker ni skriver så härligt i era inlägg med en skön känsla av humor:D
SvaraRaderaHösten är härlig med varma soppor och grytor! Nybakat bröd är så fantastiskt gott till soppa.
Tacka så mycket Helena, vi niger, bockar och suger åt oss av fina komplimanger!
RaderaVisst finns det mycket fint med hösten, maten är absolut det bästa.
åh de här skulle gärna får vara vår middag,så gott och med nybakt bröd är de här en perfekt måltid som ja gärna äter mer än en gång.
SvaraRaderaVisst är det gott, och gärna flera gånger:)
RaderaTa lite ledigt från datorn måste man ibland. Fast det är svårt att hinna läsa ikapp tycker jag.
SvaraRaderaDet tar sin lilla tid för tillvänjning varje år innan jag gillar hösten. Nu har jag kommit in i rätta myskänslan och tänder gladeligen ljus och lagar höstinspirerad mat. Tycke dock ännu att det är aningen för tidigt för att bara sitta inne och mysa, det gör vi iofs nästan bara om det är mycket snö och vi inte orkar skotta...
Soppan låter mycket god och skulle nog passa att ta med på en höstutflykt i en termos. Långpannebröd gillar jag eftersom det ger så mycket bröd vid ett enda bak.
Ja, det finns alldeles för många runt om som man känner att man vill uppdatera sig på och är nyfikna på!
RaderaNej, bara sitta inne och mysa får vänta tills de alldeles för regniga och stormiga dagarna. Nu känns det som man vill vara ute och njuta av de fina dagarna av alla vackra färger i naturen-skogen lockar! Men soppa i en termos då:)
Hösten är vacker men lika burrig kan den vara när kylan biter. Då är det grymt med soppor och grytor. och nybakt bröd!!! Gjorde er linsgryta i måndags. Den var väääldigt värmande och god!
SvaraRaderaErt långpannebröd lät väldans gott, sparar receptet tills vi har förutsättningar att baka igen.
SvaraRadera