söndag 14 oktober 2012

Spännande detaljer på tallriken.

Oxkind är en styckningsdetalj som vi velat prova på ett bra tag efter att vi läst om det i flera olika tidningar. Håkan beställde hem ett kilo från sitt jobb och sen började vi leta recept hidan o didan, och till sist blev en mix av radioprogrammet "Meny" på P1 och ett från en kokbok av Anette Roswall.
Resultatet blev hur smarrigt som helst (ni som hänger i vårt kök på Facebook fick en liten smygtitt när det begav sej) och vi har absolut inte ätit oxkinder för sista gången. Köttet blev otroligt mört efter alla timmarna i ugnen, det föll nästa isär bara vi tittade på det.


Oxkind bourgonne   2 port + matlåda
700 g oxkind
1 liter grönsaker (rotselleri, palsternacka, rödlök, purjolök, morötter)
½ liter oekat vin
½ vatten
1-2 tsk timjan
1 lagerblad
Bryn oxkinderna hastigt het panna.
Lägg oxkinderna i lergrytan fyll på med grönsaker, kryddor och vätska.
Ställ in i kall ugn, ställ in gradantalet på 100 och låt grytan stå inne ca 8 timmar.

Garnityr
2 gula lökar, finhackade
100 g rökt sidfläsk i tärningar
1 gnutta socker
Stek lök och sidfläsk, tillsätt socker i slutet.

Sås
Spadet från lergrytan
2 -3 msk kalvfond
2 msk sherryvinäger
salt
vitpeppar
1 gnutta socker
Blanda ner vätskorna i en gryta och låt koka 15 minuter ungefär, smaka av hela tiden.
Red av med maizenaredning.
Skiva upp köttet lägg på garnityren, servera med kokta potatis och såsen.



Idag är Håkan hemma i köket, moll allena. Anki är på jobbet och fixar eftersom det är lite fixardag tillsammans med föräldrar och förväntar sej en värmande, smaskig middag när hon återvänder hemmet. Vi får väl se vad det blir som serveras och om det passar frun:)

Ha en fortsatt skön söndag,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

30 kommentarer:

  1. Aldrig hört talas om att oxkind går att äta men det är väl ingen omöjlighet. Går kokt älgtunga att äta så går väl allt annat oxå... ;) (Kocken fick provsmaka älgtunga av svärfar för någon helg sedan.)

    En mysvecka till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte omöjligt alls faktiskt, det går även att käka griskinder. Det enda är att det kan vara lite svårt att få tag på just kind, men hör man i affären så kan de oftast hjälpa till.
      Älgtunga låter som det är lite svårare att få tag i...

      Detsamma till er

      Radera
  2. Har inte heller hört talas om att man äter oxkind. Men gristunga är en favorit hos svärfar. Hua! säger jag dock. Er rätt ser ju väldigt ut ändå. Det måste jag ju säga. Ha en fortsatt mysig söndagskväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon gång ska vara den första, glöm inte var du hörde det först:)
      Hur gott som helst blev det, mört och fint kött.

      Detsamma till dej

      Radera
  3. Oxkind - håller med er, väldigt gott! Känns som en riktigt restaurangrätt, men blev väldigt sugen på att testa att göra hemma nu när jag läste om era kinder :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att fler har provat och gillar, puh...
      Tycker absolut att du ska testa hemma Kim, du kommer säkert att fixa det galant!

      Radera
  4. Har aldrig heller hört att man äter oxkind. Ett riktigt långkok det där!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, men någon gång ska ju vara den första:) Långkok kan man verkligen kalla det.

      Radera
  5. Oxkind har jag också läst om mycket sista tiden men jag har aldrig sett det i affären. Nu har jag fått kontakt med en bonde som säljer kött och där kunde jag få tag på lite annorlunda styckningsdetaljer. En matbloggares dröm!;)
    NI ser ut att ha lyckats bra med den här! Ljuvliga smaker och 8 timmar! Ja då kan det inte bli annat än perfekt:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med en egen fin "köttlangare", kanon när man kan få styckningen precis så som man vill ha den.

      Radera
  6. Jag har ätit oxkind på restaurang flera gånger men aldrig lagat det själv. Ert recept låter helt fantastiskt gott och genomtänkt!

    Här i det göteborgska köket har det lagats grönkålssoppa inför morgondagen, medan söndagens rätt blev panko-panerad fish and chips med maltvinäger att doppa i. Så gott att vi nästan dånade...

    Kram!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, er söndagsmiddag låter så god, där skulle vi velat suttit med vi det matbordet!

      Tack för fina komplimangen!

      Radera
  7. Har faktiskt ätit det och verkligen gillat det men aldrig gjort själv.
    Vad gott det ser ut!

    / Lena från make Ahead food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det kanske dags nu, det blir säkert lika gott som det du ätit tidigare.

      Radera
  8. oxkind har jag aldrig testat, men både det och griskinder verkar ju väldigt "på tapeten" just nu så jag kanske ska ge mig på det... fast det låter ju lite läskigt att äta just kind, men å andra sidan äter man ju rumpa utan att tycka att det är läskigt! det såg väldigt gott ut iaf :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska ge dig på det, inte läskigt alls - tvärtom:)

      Radera
  9. Fegpotta som jag är skulle jag aldrig komma på tanken att köpa denna råvara själv men är jätteglad för att ni gör det! Kinder har jag bara ätit på finkrog och trots min mycket stora skepticism har det faktiskt smakat bra. Som ni säger, väldigt mört!

    Hoppas fruns aktivitet gick bra och att makens middag gick ner, fast jag tror ju inte nåt annat förstås!

    Måndag igen - bara att köra på. Ha en fin vecka!

    Kram + kram (rättvist fördelat)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du hade säkert lyckats få till något riktigt gott med oxkinderna, du vet det passar ju med bacon till:)

      Jo tack, både aktivitet och middag gick bra.

      Kramar

      Radera
  10. Ni har alltså sällat er till trendkockarna, jojo! Allvarligt talat, oxkind hör till det jag betraktar med lite skräckblandad fascination. Har aldrig vågat testa, men måste nog ta mod till mig efter att ha läst om era goda erfarenheter. Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaja mensan:) Tycker absolut att du också ska sälla dej till dom, det smakade oerhört gott.

      Radera
  11. Häftigt med oxkind! Det är något jag också skulle vilja testa. Det sägs ju vara en fantastisk styckningsdetalj! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker vi absolut att du ska göra, så gott!

      Radera
  12. Jag har ätit oxkind några gånger, gott om det inte skärs i för tjocka skivor tycker jag, jag ska absolut testa att laga med det själv! Vilket kilopris ligger det på ungefär?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att du gillar't, du bör ju har lite enklare att hitta kinder i Stockholm också. Vi gav 89 kronor kilot för vårt som Håkan köpte på jobbet, bra pris på sånt gott kött.

      Radera
  13. Har ätit det på restaurang ett par gånger men varje gång jag hör talas om det så låter det konstigt. Tugga på en kind liksom. Men gott var det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst låter det konstigt, kanske får ändra namnet som man gjorde med grishals så det låter mer lockande och så gott som det är...

      Radera
  14. Oxkind har jag bara ätit ute; inte alls lika lätt att få tag i som grisditon i butikerna här.Och vilken lyx för Håkan att ha allt sånt kul på jobbet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man ska ju ha vissa förmåner när man jobbar i charken:) Griskinder står på önskelistan att testa, får se när vi får till det.

      Radera
  15. Jamen jag vill också laga kind, jag har inte ens smakat det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska göra det, så du får smaka på det:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!