På facebook rådde det vild gissningslek; vaniljsås med kaffesmak, kaffemousse, glass och pannacotta var några av förslagen men gissade rätt gjorde Maria som slog till med creme brulee!
En creme brulee med kaffesmak, hur mycket avgör man själv när det är dags för smeten att stå och dra. Vår stod i 30 minuter men nästa gång låter vi den stå längre för ännu mer smak av kaffebönorna, det skadar inte.
Kaffe brûlée 2 port
1.25 dl standardmjölk
1.25 dl vispgrädde
½ dl strösocker, gärna med vaniljsmak
1 msk hela kaffebönor
3 äggulor
Koka upp mjölk, grädde, socker och kaffebönor. Ta grytan från värmen och låt blandningen svalna till den är ca 37 grader (fingervarm).
Rör ner äggulorna, en i taget, och låt sedan smeten stå och dra minst 30 minuter - gärna längre.
Sila från kaffebönorna och slå upp smeten i små ugnsfasta formar, sk ramekinformar.
Ställ formarna i ett vattenbad (ställ dom i en större form typ braspanna, häll kokande vatten i braspannan så det täcker de mindre formarna till minst 2/3.).
Grädda sedan i nedre delen av ugnen på 150 grader i ca 45-50 minuter, kolla med en provsticka så det är genomgräddat och fast.
Ta ut formarna och låt dom svalna av helt innan du strör på strösocker och bränner av det med en brännare.
Koka upp och låt svalna av, balkongen är en utomordentlig plats för avsvalning nu när det är kyligt ut!
Bränn av sockret på ytan så det blir så där härligt knäckigt och hårt.
Ha nu en riktigt skön söndag så ses vi snart igen med en rapport från lördagens strapatser, vi kan redan nu utlova kändisspotting!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Det ser mycket gott ut!
SvaraRaderaTack!
RaderaLåter jättegott och påminner mig om att jag behöver en "brännare" :)
SvaraRaderatrevlig fortsatt helg!
Lena från Make Ahead food
Köper du en brännare så kan vi bara tipsa dej om att inte köpa den allra billigaste du hittar... lägg lite mer pengar på den och köp en som verkligen är bra. Vi gjorde misstaget att ta en billig och den är helt värdelös, så en ny ska införskaffas!
RaderaDetsamma till dej.
ser kanongott ut! jag fick en brännare i julklapp förra året men har pinsamt nog inte tagit mig för att använda den en enda gång ännu, skämmes på mig! kanske ska testköra den på detta receptet :)
SvaraRaderanu vill jag veta vad ni gjorde med all god ost och se vilka kändisar ni stött på (alltså träffat, inte stött på som i flirtat med)! hoppas ni haft en finfin helg! kramar!
Tackar Pernilla!
RaderaJa, skäms på dej, du som brukar fixa till så mycket godsaker borde ju ha fått tillfälle att använda din brännare... Klart du ska testaköra ett varv:)
Du får hålla dej till tåls liiiite till, det ska kollas genom foton och redigeras lite först, men snart så.
Kramar
Kaffe i sötsaker är alltid gott! Värt att tillägga där är att jag inte tycker om kaffe annars, till sambons förtret. Får ta och skaffa mig en brännare för jag har varit sugen på att testa crème brulee länge!
SvaraRaderaTänk som det kan vara, men det är ju lite skillnad på kaffesmaken när man dricker det som det är och när man har det i mat/kakor/desserter.
RaderaHär ska det införskaffas en ny brännare, vi säger till dej som vi sa till Lena, köp inte en dålig en.
Jag är inget kaffefan men detta ser så gott ut så tom en kaffeskeptiker som jag skulle förmodligen älska det! :) Ja, era eskapader med kändisarna vill vi alla gärna läsa om, härligt! Önskar er en riktigt fin vecka, kram!
SvaraRaderaÄven om man inte precis gillar kaffe så passar denna säkert ändå, bara att dra ner på tiden som smeten ska stå och dra, en halvtimme är säkert funkar med all säkerhet.
RaderaKändiseskapaderna kommer, var så säker:)
Vi hoppas du får detsamma,
kramar
Gissa om jag blev sugen på dessert nu??? Den söta och lite knapriga utan som blir av sockret är ju bara för gott:)
SvaraRaderaDet är friskt med de här kalla och soliga dagarna. Bäst att lapa i sig den sol man kan få så här års!
Visst är det så gott med det där knapriga som det blir av sockret, ju knaprigare desto bättre:)
RaderaSå skönt har det varit idag, sol lapades som bara den, batteriladdning på hög nivå!
Hmmm, är mätt men hade helt klart kunnat göra plats för en brulee som denna. Ser divine ut!
SvaraRaderaKram
Klart det finns plats för efterrätt, lite i alla fall:) Tackar.
RaderaKramar
HErregud så gott! Creme brulee är en favorit hos mig och att tillsätta kaffe låter ju genialiskt :) kram på er!
SvaraRaderaMen visst gör det:)
RaderaKram till dej, Karin!
Jag ääälskar creme brulee, men har inte gjort det på länge. Vi är ju ingen dessertfamilj, så det blir oftast en bit choklad efter maten. Nu ska det bli ändring på det. Er brulee ser vanvettigt god ut!
SvaraRaderaJag frestade dock familjen med min cappuccinofudge i helgen. Kaffesmak där också. Svårt att inte proppa i sig av denna! Det får bli ett bjudfat på jobbet imorgon! Kramar till er!
Det måste absolut bli ändring på det, fast en chokladbit på maten låter inte heller fel alls...
RaderaLyckos jobbkompisarna, vi hade inte tackat nej till det fatet!
Kramar till dej.
efterrätten ser gudomlig ut ni är ju proffs! kram Sofia
SvaraRaderaTack, fina Sofia!
RaderaLåter som en härlig smaksättning av en god dessert!
SvaraRaderaHelt rätt.
RaderaAha! Vart det det skulle bli. Kan tänka mig att det var riktigt gott!
SvaraRaderaJajamen, det var det det skulle bli:) Så attans gott.
RaderaHösten visade sig verkligen från sin allra bästa sida även om temperaturen inte var så hög. Så underbart friskt och soligt även hos oss!
SvaraRaderaBrûléen låter jättegod med kaffe! Det skulle Mannen gilla att göra. Speciellt att få använda brännaren :-) Jag tror jag tipsar honom inför en viss middag i helgen för att en viss person fyller år och kombinerar vi det med inflyttningsfest!
Hoppas ni får en fin vecka även om jag gissar att vädret inte är lika trevligt idag?
Kram + kram
Tycker det låter som ett riktigt bra tips, så blir ni ju nöjda båda två:)
RaderaKramar
Vilken god kombination! :)
SvaraRaderaHur var Mat- och vinmässan? Ni var väl där eller?
Mycket god. Och mycket bra!
RaderaCreme brule är så gott och kaffe är gott, så denna kombo vill jag gärna smaka!!
SvaraRaderaGott+gott=riktigt gott.
RaderaLåter vansinnigt läckert!
SvaraRaderaSå läckert:)
RaderaOj, detta låter ju galet gott. Det får bli till att prova. Tack för inspirationen!
SvaraRaderaVassego, den bjuder vi gärna på:)
Radera