måndag 26 november 2012

Chili sin carne, eller vegetarisk böngryta.

Idag blir det bjudning på förra måndagens vegetariska böngryta här i köket. Lagret av bönor i skafferiet behövdes minskas ner lite, tyckte vi, och vad kan väl passa bättre då än en värmande gryta? Vi letade inspiration på nätet och hittade lite här och var, en dos hos Håkans älskade Lisa F.W, en dos från ICA och en dos hos Bal Arneson.
Kaffet gav en subtil smak till grytan så var inte oroliga för att maten ska smaka kaffe. Mängden spiskummin kunde gott varit lite större men det är ju så klart en smaksak. På det hela taget var vi väldigt nöjda med smakerna, även om Håkan envisades med att som vanligt ösa på en ansenlig mängd sambal på sin tallrik...


Chili sin carne   2 port + matlåda
½ tsk kanel
1 msk spiskummin
1 rödlök, fint hackad
2 stora vitlöksklyftor, fint hackade
3 stjälkar selleri, slantade
1 röd snackpaprika, eller vanlig paprika, strimlad
½ tsk malda kaffebönor
1 tsk oregano
½ tsk paprikapulver
½-1 tsk sambal oelek
2 burkar krossade tomater
1-2 dl vatten
2 tetrapak blandade bönor
salt och svartpeppar
Smält smör i en djup stekpanna, bryn kanel och spiskummin ca 1 minut innan lökhacket tillsätts och får fräsa med någon minut tills det blir genomskinligt och glansigt.
Tillsätt selleri och paprika och låt det fräsa någon minut ytterligare.
Blanda därefter i kaffe, oregano, paprikapulver, sambal, tomater och 1 dl vatten.
Låt grytan småkoka ca 30 minuter innan bönorna hälls i och får koka med ca 10 minuter.
Smaka av och känn efter om du tycker grytan behöver mer av någon ingrediens,
servera gärna med bröd och en sallad till.

I dag är det exaktemente 4 veckor kvar till julafton minsann. Denna veckan blir det till att kolla in lite recept till julens sillinläggningar, visserligen har vi redan några förslag färdiga men det är ju alltid kul med nya varianter. Vi ska dessutom vaska fram andra önskemål på julmat till söndagens planeringsdejt med Carina och Freddy, vem ska göra vad och vad ska vi göra - tunga beslut ska tas:)
Hur går det för er, har ni börjat fundera på "julamaden" än?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

24 kommentarer:

  1. Häromdagen var det carne sin chili i skolans matsal (som vi göteborgare kallar bamba). Det var kött men banne mig ingen chili - trist!

    Här är det ingen julmat på gång. Vi åker till mina föräldrar det här året, så det blir det lilla att laga hemma. Sill så klart och en kalkonskinka från Ingelstad. Däremot har jag beställningar på julgodis från olika personer. Det blir hektiskt. Särskilt mina nötter med kanelsocker/salt är populära!

    Tack för tipset hos mig! Jag ska kolla upp länken så snart jag hinner! Toppen! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppsan, en ny variant då alltså, fast kanske ingen höjdarvariant... Som att sticka ut tungan genom fönstret då, med andra ord.

      Inte dumt att kunna beställa julgodis, kanske en framtida karriär?

      Vassego, hoppas den kan komma till hjälp och vara till nytta.

      Kramar

      Radera
  2. Vilken god chili!! Och spännande med kaffet!!
    Har en man här hemma som oxå drösar på en massa starka såser på maten innan han ens smakat på den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var lite roligt med en helt ny smaksättare, gott blev det iaf.
      Härligt att höra att det finns fler:)

      Radera
  3. Spännande med kaffet i, det ska jag komma ihåg! Tack för tipset! :) Sambon älskar chili och kaffe, match made in heaven :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är absolut värt att testa, väldigt intressant. Vassego, hopaps sambon blir glad!

      Radera
  4. Tänk att det alltid är fel bland veckorna i min almanacka... ;-)
    Er chili låter mycket god. Milia och jag är de i familjen som tokiga i bönor. Killarna är lite mer skeptiska, äter i alla fall inte lika mycket bönor som oss.
    Julmat ja... Jag vet ännu inte om det blir julmiddag hos oss eller hos päronen, så några av rätterna är inte bestämda ännu bara de obligatoriska. Filar mest på julgodiset just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte lätt inte, man går vilse så snabbt bland dagarna när dom susar så fort förbi:)

      Låter som en mycket trevlig filning, god om inte annat!

      Radera
  5. Nej julmaten har jag faktiskt inte börjat planera ännu. Men längtar efter julen det gör jag...Eller kanske mer efter snön och all julbelysning. Nu är det mörkt mest hela tiden och det är verkligen inte kul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det här mörkret gör ju ingen glad, mer ljus åt folket!

      Radera
  6. Åh, vad gott med kaffe och spiskummin i grytan - låter hur spännande som helst. Och vad fin grytan ser ut, vilka färger! Det syns att den gör och är gott.

    Julemad gör jag ingen alls. Snyltar bara på andras :-)

    Lycka till med planering och utförande när det gäller er julmat!

    Kram + kram

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det smakade riktigt bra och tog inte överhanden, tack och lov...

      Snyltgästare där ja, det antecknas:)

      Tackar, tackar
      och kram på dej!

      Radera
  7. Vilken twist med kaffeböna i! Jag tyckte det blev så gott med kombon chili, lagerblad och oregano när jag gjorde min böngryta. Förstår varför ni sa att det var ett syskon till er gryta minsann :)

    Ja, exakt 4 veckor kvar till julafton nedräkningen har börjat. Måndagskramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du ser ju, de är ju på gränsen till tvillingar!

      Kramar till dej.

      Radera
  8. Vad gott det ser ut, det vankas chili både här och var nu, jag blev bjuden på chili gjord på högrev i lördags och mamma bjöd på en med köttfärs igår, och så Amy som bjöd på en vegetarisk variant och ni också, är det chilins vecka må tro?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, ja det kanske det är. Och om det inte är det så borde chilin ha en egen vecka, eller i alla fall en egen dag!

      Radera
  9. Låter spännande med kaffe i, alltid roligt med nya smaker! Jag har nog börjat fundera på julmaten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul med lite annorlunda grejer i!
      Då ser vi fram mot dina rapporter.

      Radera
  10. Kaffe i chilin lät spännande, det ska jag testa vid tillfälle. Kakao eller choklad har jag haft i ibland. Börjat tänka på julmaten ;) jo det kan man väl säga och slutat också... Vi har ju redan firat, men julbaket och julgodiset har jag tänkt göra som vanligt så det snurrar lite i knoppen just nu. Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Choklad har vi också provat, det blir en riktigt härlig djup smak av det.
      Ja, vi har sett att det redan firats ute på åkern, så vi förstår att det snurrar lite:)

      Radera
  11. Självklart spånar vi idéer kring det kommande julbordet, ett sant nöje! :)

    SvaraRadera
  12. Nja, har inte riktigt kommit igång ännu. Vi ska ju fira i Brooklyn i år så vi kommer väl ta med oss en del svenska saker dit, men vi har inte bestämt riktigt vad ännu :=)

    KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bla, bla bla, nu hör vi dej väldigt dåligt... det blev nåt brus där precis vid fira.....:)
      Klart ni måste packa ner lite svenska godsaker med er, sill borde ju vara ett måste?

      Kramar till er båda.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!