Vi sjunger gärna lergrytans lov här i vårt kök, som ni kanske har märkt, eftersom vi tycker det är ett smidigt sätt att tillaga smarriga rätter. Ner med alla godsaker i grytan och skjuts in i en kall ugn där det får sköta sej själv. Efter någon timme så har man en, oftast, komplett rätt att hugga in på.
Sist vi ställde in grytan i ugnen så var den laddad med ingredienserna till en italiensk klassiker, Osso Buco, fast med fläskkotletter istället för kalvlägg. Resultatet gjorde oss lyckliga, två tummar upp helt klart. Kotletterna var saftiga, potatisen hade sugit till sej massa smak och skyn åt vi nästan med sked:
Osso Buco i lergryta 4 port
8 potatisar, ca 700 g
2 morötter
1 bit rotselleri
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
4 fläskkotletter
1 krm vitpeppar
2 tsk salt
1 citron, rivet skal
1 burk hela tomater
1 dl rött vin
8 salviablad
1 lagerblad
Lägg grytan i vatten mist 15 minuter innan den ska användas.
Skala och skär morötter, potatis och selleri i ca 1 cm tjocka skivor.
Skala och skiva lök och vitlök tunt.
Lägg rotfrukter, lök och vitlök i botten på grytan, krydda med hälften av saltet.
Gnid in kotletterna med resten av saltet, pepparn och citronskalet.
Lägg kotletterna i grytan och häll över tomaterna med spad och rödvinet.
Lägg salvian och lagerbladet ovanpå, lägg på locket.
Ställ in grytan på nedersta falsen i en kall ugn, ställ in graderna på 175 och sätt igång ugnen.
Låt grytan stå inne 2 timmar, ta ut och servera.
Så går denna Alla helgon helgen mot sitt slut och ljuset som brunnit i fönstret på kvällen får nog stå kvar där ett tag till, det ser varmt och inbjudande ut och ger en ganska trygg känsla. Att skriva att vi skänkt en extra tanke till henne som vi båda saknar vore att ljuga, det gör vi ju övriga dagar också...
Anki och Håkan
Lergryta är jag så tacksam för. Smidigt att slänga i alla ingredienserna och att de sedan kokas ihop i ugnen i lergrytan... smidigt och så gott det blir! Nu undrar ni kanske vad jag hittar på i en sådan? Jag brukar göra ratatouille eller råttatåj som barnen brukar säga ;)
SvaraRaderaVisst ska vi ta hand om varandra och tänka lite extra på de nära och kära som inte är bland oss en helg som denna, stor värmande kram till er båda!
Ja, visst är den smidig i köket och det kan säkert tillagas en hel massa goda vegetariska rätter i den och säkert massevis med indiska smaker!
RaderaEn stor kram till dej också!
Ja denna gryta är användbar!...här blir den dock inte så dammig för jag är rätt duktig att använda den, fast har varit inne på att skaffa mig en till för att baka bröd i.
SvaraRaderaHa en skön söndag!
//Tina
Vi kan absolut rekommendera dej att prova baka bröd i den, vi provade och det blev ett bröd i storlek XXXL:)
RaderaVi har också investerat i en till, mest för att ha den till fiskrätter så inte fisksmaken går över i andra rätter man gör.
Detsamma till dej.
åh va gott de ser ut,nu önskar ja att ja oxå hade en lergryta
SvaraRaderaKanske något att skriva på julklappslistan?
RaderaVisst har vi en lergryta, kanske ska damma av den. Detta verkar inte alls dumt.
SvaraRaderaKram
Fram med grytan och dammtrasan, det är inte dumt alls:)
RaderaKramar
Lergryta har vi inte i vår ägo... ännu, men vi misstänker att vi kommer att få plats med en i köksskpen sen om vi skulle ramla över en! ;)
SvaraRaderaKlart ni borde få plats med en, det ser ju lovande ut på bilderna i alla fall:)
RaderaIngen lergryta hittas i mitt kök men imorgon blir det en gryta i liknande stil som den ni lagat till, men i gjutjärnsgryta på spisen istället ;) Same same men ändå inte. Fläskkotletter och potatis och vin blir det i alla fall :)
SvaraRaderaSame, same but different då alltså:)
RaderaSå gott, min mamma kom med en lergryta förra helgen, så nu har jag två :-), kanske dags att använda dom, har ju 2 böcker med recept med.
SvaraRaderaPerfekt, då kan du ju baka i den ena kanske? Klart du ska använda dom, låt dom inte damma bort:)
RaderaLergrytan står undanstoppad någonstans som vi kanppt kommer ihåg var längre. Har aldrig riktigt upptäckt tjusningen med lergrytor och det lär ju dröja om den ska stå bortglömd...
SvaraRaderaHjorten nedan ser så himla god ut och den där pastan med olika ostar, mmm! Det lagas mycket god mat i Mårtenssons kök!!
Nej, det är ju lite svårt att komma på hur bra den är om man inte ens hittar den:):)
RaderaTackar, säger vi, så härligt att höra att ni gillar't.
Osso Buco som är bland det godaste som finns!! Recept är sparat för detta ska absolut göras någon dag!!
SvaraRaderaTyvärr är iaf jag dålig på att använda lergrytan vilket synd för det är ju ett perfekt redskap till väldigt god mat!
=)
Visst är det gott, saftigt blev det verkligen, hoppas det faller dej i smaken också. Men då får du ju användning för den nu då, kanon:)
RaderaJag har en lergryta... som ny, längst bak i undre köksskåpet. Tror det är dags att jag böjer mig ner och plockar fram den, för det ni har lagat ser så gott ut, att den bara måste börja användas!
SvaraRaderaKnäna böj, armarna inåt sträck och plocka fram!
RaderaNä, ingen lergryta här men det får man kanske uppgradera köket med:)
SvaraRaderaKlart du ska uppgradera med en lerpotta!
RaderaLergrytan är min bästa vän... ja, jag har kvar den än... men nu var det ett tag sen...Tack för påminnelse och inspiration!
SvaraRaderaVassego, och tack för ditt rim!
RaderaLergrytan är fantastisk, nu var det några månader sedan sist. Kanske dags att damma av den:) Ha en riktigt bra vecka
SvaraRaderaVisst är den, fram med gryta och dammvippa!
RaderaDetsamma till dej.
Kul att ni skriver just ett inlägg om lergryta! Förra veckan var jag och letade efter en men kunde inte hitta någonstans där de sålde dem. Ge mig ett tips om ni har sett var de säljs nu för tiden. Jag älskar mat som lagas där i grytan.
SvaraRaderaSv; Tack! Kärleksmums är perfekt för oss chokladälskare:) Kram
Vi har sett grytor på Cervera (Malmö), på Åhlens och på IKEA. Kollade om det fanns någon att köpa via nätet och hittade bl.a på Bagaren&Kocken. Hoppas du har fiskelycka och får napp:)
RaderaHm... Ett sting av dåligt samvete kommer när jag ser lergrytan. Varför glömmer jag bort den hela tiden?! Jag som ofta sneglar på kotletterna i butiken och undrar vad jag kan göra med dem (utom att steka dem). Nu vet jag! Tack!
SvaraRaderaJa, jag tror vi alla saknar någon vi haft kär till och från hela tiden. Man får se på helgen som ett sätt att kanske hjälpa vilsna själar att få ro. Det är ju ändå tänkt att det ska vara en helg i lugn och ro som tillbringas tillsammans med de närmsta. Även om det knappt är så längre.
Inte ska du ha dåligt samvete, vi påminner dej Och alla andra) mer än gärna:) Vassego!
RaderaVisst är det så, och det är verkligen en fin tanke.
Detta med lergryta... nu känner jag verkligen ett stort behov av att skaffa en. Det verkar ju så himla smidigt och jag har ju sett mängder av dem på loppis för inga pengar alls.
SvaraRaderaMen visst, det glömde vi ju i inköpstipset till Helena, man kan göra fynd på loppisar också, vi har ju faktiskt sett lergrytor som helt oanvända ligger kvar i kartongen på loppisar. Bra du påminde oss där, Håkan!
RaderaKlart du också ska köpa en, man har verkligen stor nytta av den (om man använder den alltså:))
Åh, vad smarrigt. Måste testas! ;)
SvaraRaderaSå kul att höra, hoppas du tycker det smakar bra!
RaderaVilket superbra sätt att tillaga flärrekorrar! Tyvärr slängde jag min gamla lergryta från 80-talet vid en flytt för många år sen. Men den hade nog gjort sitt med x antal grejer kvar i porerna :-) Måste ju köpa mig en ny då helt enkelt, för tillagningssättet är verkligen kanon. En födelsedagspresent till mig själv helt enkelt!
SvaraRaderaVisst tänker man på de som inte finns med oss fysiskt längre alla dagar - inte bara denna helgen. På det sättet finns de ju kvar!
Kram + kram
Flärrekorrar, ett ord som härmed anses taget i vårt kök!
RaderaEn väldigt bra födelsedagspresent, tycker vi - Grattis till dej på din dag:)
Visst är det så,
kramar.
Lergrytor är ju helt perfekta så smaker och saftighet bibehålls i maten. Jag har en annan variant av lergryta från Italien och använder den mycket (fast nu var det en tid sen, så tack för påminnelse!) Osso Buco, så ju underbart gott! Längtar till Italien bara jag hör namnet, men precis som ni skriver, man kan "resa" hemma i köket också. Ha det bra! / Åsa
SvaraRaderaLåter spännande med en Italiensk variant, den borde ju vara helt perfekt att göra Ossu Buco i då.
RaderaJa, visst kan man resa på så många olika vis.
Detsamma till dej.