torsdag 15 november 2012

Pasta Carbonara med lax och ärtor.

Som sig bör när det är torsdag så har vi åter ett pastarecpet att dela med oss av och nu - äntligen - nu blir det fisk i tallriken! Japp, i är helt rätt skrivet, för sen vårt IKEA-besök så serverar vi numera våra pastamiddagar i väldans djupa tallrikar som vi hittade på hyllorna på porslinsavdelningen. Ett absolut nödvändigt inköp sedan vårt slitstarka par, som vi tidigare åt på, tyvärr har reducerats lite...

Detta receptet har vi hittat hos Sofie, det har legat i vår "spara-mapp" och mognat och i fredags var det äntligen färdigt att användas! Smaskigt var det och vårkänslor skapade det, känslor som bara blev starkare när vi hörde fåglar kvittra utanför... eller var det Lasse Kroner med gäster som Doobidoo:ade i tvrummet?


Laxcarbonara med ärtor    2 port
2 port pasta, kokt al dente
2 schalottenlökar, fint hackade
200 g strimlad kallrökt lax
4 dl gröna ärtor, tinade
4 äggulor
2 dl grädde
3 dl riven parmesanost
1 dl hackad dill
svartpeppar
Rör samman äggulor, grädde, parmesanost och dill.
Fräs löken mjuk i smör, tillsätt lax och ärtor och fräs en stund tills det är varmt, sänk värmen på plattan.
Häll den kokta pastan i laxröran och slå därefter ner äggvispet. Vänd runt tills allt är ordentligt blandat och det blivit krämigt.
Smaka av med svartpeppar och servera, gärna med mer parmesanost och svartpeppar.

Till carbonaran tyckte vi (och rådgivningen på gröna skylten) att detta vinet säkert skulle passa, friskt och inte alls sötsliskigt på något sätt. Pouilly-Fumé de Ladoucette, nr 2220, föll oss båda så gott i smaken och det är inte det lättaste att göra när det gäller vitt vin. Vi är inte dom mest vågliga när det gäller vita viner utan fegar oftast ur och tar sorter som vi provat tidigare och vet är goda. Men här är vi rörande överens, fullpott i betyg!
Vinet letade sej hem till oss en dag i september tillsammans med en synnerligen härlig och riktigt rolig Stockholmsböna, en tjej som vi är så glada över att ha träffat! Vi bockar, niger och tackar än en gång. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

24 kommentarer:

  1. enorma djupa tallrikar är ju ett måste när man ska äta pasta! det här låter jättegott, om man får ta bort ärtorna ;) jag har bestämt att vi ska äta fisk minst en gång i veckan sen när bebis får börja äta riktig mat, så nu samlar jag fiskrecept så jag har ett stort lager när det är dags!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns verkligen så, nu kan vi inte tänka oss att inta pastan på något annat vis.
      Klart man får ta bort ärtorna, kanske ersätta dom med något annat gott?
      Smart beslut!

      Radera
  2. ÅÅÅ....när jag läste rubriken tänkte jag: det har jag ju gjort en gång och det var ju så gott!!! Så var det efter "mitt" recept! Sååå gott! Måste göra någon dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :)
      Ja, visst är det ditt recept vi har provat (äntligen!) och visst var det sååå gott!!!

      Do it!

      Radera
  3. Mmm så hungrig jag blev:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  4. Gott med carbonara! Gärna pärtor i men icke lax... Vad roligt att vinet smakade bra. För ni har väl inte haft fler Stockholmsbönor än en i september :-)

    Trevlig helg och kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, vi misstänkte väl det, att du helst hoppade på laxen. Kanske du och Pernilla skulle ta och dela en såsportion, ärtor till dej och lax till henne:)

      Nope, inga andra bönor i vårt kök i september (förutom de som smakar kaffe) förutom du, vännen!
      Snart dags för rödtjutet.

      En fin helg till dej också,
      kramarna

      Radera
  5. Finfint med vita vintips, för mig som inte längre tål det ljuva röda vinet så bra. Jag gör som ni - håller mig till säkra kort, vilket gör att jag säkert missar en hel del. Nu fick jag ett nytt att prova - tack för det, kära bloggvänner! Ha en fin helg! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra att det föll i din färgskala, hoppas det faller dej i smaken också!
      Vassego,
      och detsamma till dej
      Kramar

      Radera
  6. kanonvin tips, ett av mina favoriter!
    Trevlig helg
    Lena från make Ahead Food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott, det kommer vi att njut fler gånger!

      Radera
  7. Det här hade sambon allt gillat :-)

    SvaraRadera
  8. Kikar in och önskar er en riktigt fin helg nu när ni firar :) Ska tänka lite extra på er på söndag, jag lovar! (Jodå, jag tänker på er annars också så det så.)

    Fredagskramar!

    SvaraRadera
  9. Vad bra med ett säkert kort på vitt vin, vi har alldeles för dålig koll på det känner jag. Rött är det ju bara att hysta på med, men vitt är lite svårare. Stor helgkram till er båda från ölänningarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vitt känns som man inte alltid vågar sej på riktigt, det kan ju bli så fel så...

      Kramar till er.

      Radera
  10. ser fräscht å gott ut :)
    å missa nu inte......

    S
    A
    T
    U
    R
    D
    A
    Y

    S
    H
    O
    W

    O
    F
    F

    de e kul att vara med :)
    VÄLKOMMEN
    Håkan

    SvaraRadera
  11. Men hallå! Kollade vad jag hittade på Arlas hemsida:
    http://arla.se/Default____17602.aspx

    Vad roligt att ni fått den äran, skitkul jö!

    Då kan jag förstå om ni är ännu mer taggade inför julen och allt gott som hör till den. Stort lycka till med hela grejen.

    Kramar till värsta (som i bästa) kändisarna :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hallå, så det hittade du minsann:) Ja, det känns verkligen så kul och spännande, det dyker snart upp lite om det här i köket. Lite nervigt, dock.

      Japp, taggade brukar vi vara, men mer så i år. Tackar ska du h.

      Kram till dej också

      Radera
  12. Så smarrigt med en laxvariant :D Älskar ju både carbonara och rökt lax så detta måste jag älska!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en riktig hit! Så fräscht och gott.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!