måndag 19 november 2012

Sötpotatissoppa med tillbehör

Detta är verkligen hösten för nya smakupplevelser med nya ingredienser i för Mårtenssons del. Senast var det pumpa som vi premiärtillagade i köket och nu är det dags för sötpotatisen att göra sin premiär här. Visserligen så har vi faktiskt provat potatisen tidigare men det är för en smärre evighet sedan så det räknar vi inte. Det blev en soppa även denna gången, en härligt gul sådan och när den hamnade i tallrikarna så såg det hela mest ut som ett perfekt stekt ägg. Men låt er icke luras, det är sötpotatissoppa.

Laxvarianten.

Till soppan åt vi två olika tillbehör, dels ett grillspett med laxbitar som pudrats med mald spiskummin och sedan fått ligga till sej en bra stund, dels stekta skivor av halloumiost. Båda tillbehören passade väldigt bra till den söta soppan, och vi var rörande överens om att sötpotatis verkligen inte har fått sitt namn efter sitt utseende, det kommer absolut från smaken.

Sötpotatissoppa   4 port
2 stora sötpotatisar, ca 300-350 g
2 schalottenlökar, fint hackade
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 liter vatten
2-3 msk grönsaksfond
½-1 dl vitt matlagningsvin
salt och svartpeppar
Skala och skär potatisen i mindre bitar, ju mindre desto snabbare blir de färdigkokta. 
Bryn först lök och vitlök i loja/smör i en djup gryta. 
Tillsätt potatisbitarna, vatten, fond och vin och låt det koka ca 20 minuter, eller tills potatisen är genomkokt.
Mixa soppan med en mixer tills den är helt slät och låt soppan sedan få ett uppkok.
Smaka av med salt, peppar och ev. mer matlagningsvin eller fond.
Servera gärna med halloumiost, eller laxspett med valfri kryddning.

Vegetarisk variant.

Så vill vi tacka så väldigt mycket för alla gratulationer som vi fick igår, ni är otroliga och we're not worthy! :)

Dagen blev så bra så, tackar! Brunchen på Saltan var baske oss snäppet bättre än när vi var där i påskas och testade den. Håkan fick glädjefnatt när han såg sina favoritskaldjur i en skål och gjorde små glädjeskutt hela vägen tillbaka till vårt bord med tallriken fullastad av ostron. Minst 8 stycken sörplade han i sej...
Musslor, räkor och kanongoda kräftor slank det ner ett antal i bådas våra magar, clam chowder, ostar och charkuterier, ja ni anar inte så mycket gott vi frossade på. Och till bådas vår glädje fanns det ägg Benedict i en av serveringsformarna, vi misstänker att det finns några någonstans som saknar dom.... Men ingen fara, vi åt några för er också:)
Efter en promenix genom längs stranden och genom skogen hem så la vi oss i soffan och svimmade lite grann, ungefär vad vi orkade med resten av söndagen:)

Så till sist vill vi tipsa er läsare om en tävling som just nu pågår på Arlas hemsida där det gäller att leta upp recept på julmat som gömts på en massa bloggar runt om i cyberrymden. Vårt kök är ett av gömställena och när ni hittat det så är det bara att fylla i receptnumret i tävlingformuläret som ni hittar här. Fina priser utlovas, bl.a. Gerberaformar och en Dulton köksvåg.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

36 kommentarer:

  1. Soppan ser riktigt gyllene och god ut... tillsammans med halloumi blir det nog kanon nam nam. :)

    Ojoj, ja ni vet väl vad som sägs om ostron? Ett riktigt afrodisiakum... ;)

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott med halloumi i, det hade du säkert gillat!

      Hahaha, åh så rolig du är Amy:) Du skulle bara visst... (blink, blink!)

      Kram på dej!

      Radera
    2. Jag var helt enkelt tvungen, förlåt! :)

      Radera
  2. Sötpotatis använder jag/vi lite då och då. Men soppa på sötpotatis har vi inte provat.

    Tack för era kloka synpunkter i mitt inlägg om bloggträffen. Det är roligt att läsa vad alla tycker och tänker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan absolut rekommendera att testa soppa, det går säkert att variera på flera vis.

      Vassego, det var så intressant att läsa hela inlägget och andras kommentarer. Många bra tankar.

      Radera
  3. Nu är det sådär längesen jag tittade in hos er igen. Men det är alltid lika trevligt när jag väl gör det :) Instämmer i motiveringen till utmärkelsen i förra inlägget. Och så får jag passa på att gratulera såhär i efterskott med.

    Den där soppan får jag också ta och testa. Sötpotatis har jag bara provat en gång och då blev jag inte alls imponerad. Men det här verkar gott och alla råvaror borde väl få en andra chans. Eller? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men man kan ju inte hinna med allt och alla besök, så är det bara:) Härligt att höra att du tycker det är trevligt iallafall. Och vi tackar!

      Nej, vi var väl inte heller helt sålda första gången, men som soppa gjorde den ett klart bättre intryck.

      Radera
  4. Galet gott minns ajg från när jag åt den soppan i USA :)


    Trevlig vecka.

    Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med mat och reseminnen.

      Detsamma till dej

      Radera
  5. Visst är det gott med sötpotatis. Får nästan lite cravings efter sötpotatisfries som jag åt ibland i Kanada. Måste nog göra det någon dag med chipotleaioli mums men soppa är minsann inte dumt det heller. Härligt att ni fick en fin brunch på Saltan. Får nog bli en söndagsutflykt dit någon gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, denna gången gillade vi det mycket mer än vad vi minns att vi gjorde tidigare. Med aiolin låter de där friesen så goda!

      Klart rekommendabelt att ta en liten tur till deras brunch, fast nu är det slut för säsongen...

      Radera
  6. Sötpotatis är ett guldkorn! Gott att göra mos på med sin söta lena smak till exempelvis kryddstarka kycklingklubbor el liknande. Likaså god att rosta i ugn. <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi är så glada att vi provade en gång till, mos får stå på att-göra-listan.

      Radera
  7. Åh, Benedict.... Så gott det var. Ja, hela brunchen låter lite väl god för att vara bra för er. Låt bli i framtiden tycker jag, det är inte alls avundsjukan som talar ;o)

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh så ofantligt goda är/var dom.
      Okej då, vi får väl lyssna på ditt råd:)

      Kramar

      Radera
  8. Helt rätt, den söta potatisen kräver verkligen något salt. Annars blir det lätt lite jolmigt tycker jag.
    Ostron på buffé - som ljuv musik i mina öron! Och den däringa Benedicten...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det gör den verkligen.
      JA, de där äggen... och ostronen...

      Radera
  9. Soppan låter mycket god och jag tycker att det är gott att ha stekt halloumi till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen riktigt gott, den behöver sälta den där potatisen.

      Radera
  10. Jag tycker att sötpotatis är så svårt. Det är lite ite för sött och liksom jolmigt (som man säger i hälsingland) för min smak. Jag har ätit en rätt där det passade och det var en jättekryddig karibisk fiskrätt på red snapper med massor av chili. Då vägdes den söta smaken upp. Knepigt för jag gillar motor, som egentligen är minst lika sött. Det är precis som att sötpotatis är fel söt.

    Hälsningar
    Anders på barariktigmat.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en ganska söt smak på den och den kräver nästan något med sälta som lyfter den, som osten. Men till spiskumminlaxen gjorde den sig också väldigt bra.

      Radera
  11. Sötpotatis är så gott!! Jag gjorde oxå en sötpotatissoppa förra året!!

    SvaraRadera
  12. Jag älskar ju sötpotatis men det är ju det där med mannen och släta soppor....
    Egg benedictine!! Jag får en kärleksrysning genom kroppen när jag tänker på dem. Tack för att ni åt för mig oxå!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du får ta och spara några bitar potatis kanske och lägga ner i hans tallrik...:)

      :) Kan du tänka dej, det var precis det vi gjorde:)

      Radera
  13. sötpotatis är ju såå gott, på alla sätt och vis :) soppan låter jättegod, nu blir jag ännu mer ledsen över att våran matberedare är trasig. hoppas att tomten kommer med en ny till mig!

    och brunchen låter ju fantastisk! nu blev jag hungrig, får nog göra mig en liten smörgås eller två :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, är det något med tomten så hör han din önskan och packar in en beredare till dej! Annars får han med oss att göra, så det så:)

      Så god, så det knappast finns ord att beskriva...

      Radera
  14. Jag hakar på er och kör premiär på pumpa den här veckan. Sötpotatis får vänta lite men med salt halloumi till låter det som en hit!

    Våga vinn säger jag och gör som ni och testar nytt!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, ska bli kul att få läsa vad du gillar pumpan. Halloumi passar helt säkert bra till pumpan också.

      "Våga och vinn, chansen är din..." var det inte någon låt som gick så för evigheter sen (typ 80-talet)?
      Good luck

      kramar

      Radera
    2. "Våga vinn, satsa eller försvinn. Kanske världen blir din..." Så tror jag det var :-)

      Inte halloumi till pumpan, jag menade att jag kan testa sötpotatissoppan med halloumi - och inte lax :-)

      Trevlig kväll!

      Radera
    3. Så var det ju!

      Aha, ingen lax... så mycket chans ska vi inte ta:):)

      Radera
  15. Det låter och ser fantastiskt gott ut!...sötpotatis i soppa är som sagt inte testad här.
    Ha dt gott på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi kan absolut rekommendera att ha den i soppa, vi gill't i alla fall...

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!