torsdag 27 december 2012

Champagnesorbet och bubbeltips.

Nu ska ni få ett recept på en kanondessert som ni kan ha i tankarna till nyårsafton, eller så klart ska ni ju inte bara ha den i tankarna för där smakar den ju inte mycket, nej fram med den på matbordet så ni får njuta...
En champagnesorbet låter väl som ett bra alternativ för de av er som har funderat på att servera glass till efterrätt under de sista skälvande timmarna på årets sista dag?

Vi gjorde vår sorbet på mousserande vin och det gick alla tiders, men ta en sort som ni verkligen gillar för även om den blandas samman med de andra ingredienserna och fryses så smakar det en hel del av bubblet.
Ingen glassmaskin behövs för att smaska på denna höjdadessert, det gäller bara att röra runt i blandningen de första timmarna den står i frysen så blir det hur bra som helst:


Champagnesorbet  2 port
1½ dl socker
1½ dl vatten
1/4 citron, pressad saft
2½ dl champagne eller mousserande vin
1 äggvita
½ msk
Låt socker och vatten koka upp och sedan småputtra ca 3 minuter. Låt sockerlagen svalna.
Vispa äggvitan hårt tillsammans med florsockret och tillsätt sedan sockerlag och champagne under tiden du rör om ordentligt.
Häll massan i en form med lock och ställ i frysen. Rör om ca 2 gånger i timmen under de första 3 timmarna.
Efter ca 5 timmar är din sorbet färdig.
Servera gärna med hallon som du bara tinar och rör samman till en sås, det smakade ljuvligt till.

Så till bubbletipset. Vi provade med ett nytt mousserande vin när vi bjöd Anne och Ingemar på purjolöks-tarte till förrätt sist de var på middag i vårt kök. En sydafrikansk variant och vi alla blev lika förtjusta i den:

Vårt senaste fynd från bubbelhyllan som snabbt har blivit en ny favorit!
systembolaget för 98 kronor, helt klart väldigt prisvärd enligt vårt tycke och smak.

Hur är det, har ni varit ute på rean någonting och fyndat? Vi tog en liten tur ut till El Gigantos för att kika lite på en mobiltelefon, men inkentinken hittade vi som vi tyckte var värt att spendera pengarna på. Fast Håkan hade en liten flört med en tv, modell större, fast när beslutsångesten sätter in så går det absolut inte att ta några beslut alls, så vi gick tomhänta hem:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

26 kommentarer:

  1. Tack för tipset! Det tål att tänka på - champagnesorbet. Fast vi funderar på italienskt tema på nyår. Hemlagad pasta de luxe med nåt extra gott. Kanske hummer och kräftstjärtar? Men det funkar kanske bra med sorbet efter en sån kraftig varmrätt...

    I dag har jag inhandlat ramslöksolja hos fina Malin i Glommen! Jättekul att få träffa henne! Nästa mål får bli Ystad, haha! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, man kan ju göra på prosecco så är det vips italienskt:) Hemmagjord pasta med hummer låter verkligen inte fel alls, hur dags ska vi komma?

      Åh, den oljan går inte av för hackor, så god är den. Så klart Ystad måste bli ditt nästa mål, det ser vi fram mot!

      Kramar

      Radera
  2. Lyxigt värre! Måste testas. Själv har jag haft träning i tankarna, men det har stannat där också. Får se om jag kanske masar mig till gymmet, men jag tycker vi lämnar det hela väldigt öppet. Är det inte tanken som räknas?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, klart det ska testas.
      Huvudsaken att man tänker på träning, då får man ju i alla fall lite hjärngympa! Inte fel det heller...

      Radera
  3. Verkar vara en god dessert! Har provlagat årets nyårsdessert här hemma idag och den blev superlyckad, så vi håller oss till den. Men detta sparas i mappen för inspiration till nästa år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. JA, den var verkligen frisk och god, perfekt som avrundning. Så smart att provlaga innan, då är man säker på sin efterrätt.

      Radera
  4. Låter som en toppendessert till nyår! Jag ska inte bidra med någonting i år. Både aningen trist, men ändå skönt. Bokmärke namnet på bubblet direkt. Har inte testat det innan, eller ännu ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut toppen. Skönt att ta det lugnt med kockandet ibland och låta andra stå vid plattorna. Vi har delat upp ansvaret och efterrätt blev faktiskt vårt i år.
      Bubblet ska du absolut testa, vi misstänker skarpt att du också gillar det!

      Radera
  5. Käre tider så gott det låter med champagnesorbet! Det för genast mina tankar till sommaren då jag besöker Oland, Borgholm och det goda glassvcaféet som har champagnesorbet. Tack för receptet!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så rätt så, friskt och gott, härligt med matminnen.
      Vassego!

      Radera
  6. En lyxig dessert som passar bra till nyårsfirandet!

    SvaraRadera
  7. Vad fint det ser ut, tänk om man kunde dricka och äta skumpa året om, eller man kanske kan det..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Klart man kan, här gäller inte less is more:)

      Radera
  8. Det låter onekligen gott, fräscht och precis lagom lyxigt på nyår. Bilderna är fantastiskt läckra!

    Hoppas ni har haft en härlig jul och att slutet av året blir detsamma. Bra att ni inte "gick på" att shoppa på rean. Hysteriskt tycker jag. Har inte shoppat alls. Om man verkligen hade något man bestämt sig för att köpa kan man ju passa på, men inte "för att"...

    Gott nytt härligt år till er!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar.

      Vi har haft det riktigt bra, speciellt de senaste dagarna:) Rean i stan lämnade vi snabbt därhän, inte nåt kul alls. Men i Köpenhamn fyndades det en del, mycket trevligt. Men när det gäller köksattiraljer så är det iofs alltid trevligt:)

      Detsamma till dej, Lotta.
      Kramarna

      Radera
  9. Detta måste vara nyårsdesserternas nyårsdessert? :) Lyxigt!

    Nej gud nej, jag håller mig från rean så mycket det bara går..! Det är ju med livet som insats man ger sig in i den stormen.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns ju så iaf:)

      Livsfarligt är just vad det är, det gäller att akta sej för vassa armbågar...

      Radera
  10. Woho dubbel bubbelglädje!
    Jag testade också den där skumpan, otroligt prisvärd och den slog till och med den äkta champagnen jag hade i andra glaset:)
    God förtsättning!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trippel kanske då, dela glädje är ju dubbel och så efterrätt på det:)
      Visst var den bra, tänk att den slog ut den riktiga också. Och du är ju proffs måste man ju faktiskt nästan säga...

      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  11. Champagnen ska flöda.....tydligen! Hyllorna på bolaget gapade tomma idag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar som att bubbelförsäljningen bara ökar, iaf om man ska se till hur det ser ut på hyllorna...

      Radera
  12. Hur mycket florsocker ska det vara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. ½ msk, receptet är uppdaterat nu.
      Tack så mycket för att du hojtade till, inte alltid vi får med allt oavsett hur många gånger vi korrekturläser...
      Hoppas det smakar och ett riktigt gott nytt år!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!