Det är inte alls något svårt att rimma köttet själv, det gäller bara att vara ute i tid och planera sin matlagning lite grann för det funkar liksom inte att falla för detta suget samma dag som det ska stå på matbordet.
Till köttet smakar en pepparrotssås riktigt gott, den där skarpa styrkan i roten gör sig perfekt till sältan i köttet. Även om vi oftast brassar på rätt bra med pepparroten i såsen när vi tillagar den, så river vi alltid lite extra och serverar vid sidan eftersom det oftast behövs när man väl äter såsen till maten.
Färdig middag, lite dold bakom värmeångorna. Inte för att den har något som behöver döljas, tvärtom så är detta en måltid som har allt att vara stolt över. Så gott!
Studera, studera, lite hjälp på vägen från Jens Linder, en av Håkans stora matidoler som ses i tv-programmet Historieätarna på svt 1 på torsdagarna, har ni inte sett det så måste ni verkligen göra det!
Och riva, riva riva, mycket pepparrot ska det vara:)
Det råder verkligen stor koncentration...
Smaka, smaka, smaka, det kan man aldrig göra för mycket när man står vid spisen!
1 kg oxbringa
½ dl salt utan jod
½ tsk salpeter
Blanda salt och salpeter väl och gnid in köttet, låt stå i kylen 1 dygn.
Går inte all saltblandning med så sparar man det till nästa gång.
Nästa dag gör vi saltlake:
Saltlake
3½ liter vatten
3 dl grovt salt
½ dl socker
7 svartpepparkorn
Koka upp ingredienserna, skumma och låt det kallna.
Lägg köttet i en bunke, slå över saltlaken och lägg en tallrik med tyngd på köttet.
Låt stå kylen 1 dygn
Kokt Rimmad oxbringa med pepparrotssås
1 kg rimmad oxbringa
ca 2 liter vatten
2 morötter, skivade
1 halverad gul lök
8 grovkrossad vitpeppar
Lägg köttet i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker.
Koka upp och skumma av, lägg i resterade varor.
Sänk värmen, det skall sjuda under lock ca 2 timmar tills köttet är mört.
Tag av kastrullen och låt det stå och svalna.
Under tiden gör vi en smarrig sås att servera till.
Pepparrotsås
3 msk smör
3 msk vetemjöl
2½ dl kokespad
2½ dl mjölk
2½ dl matgrädde
4-5 msk färskt riven pepparrot
Smält smöret, tillsätt mjölet och rör om.
Häll i mjölk, grädde och buljong under vispning så det inte blir några klumpar.
Tillsätt pepparroten och smaka av.
Skär upp köttet servera med kokt potatis, extra riven pepparrot och liten smarrig sallad .
Så kom och gick den första adventshelgen innan julen 2012. Här firade vi den med en släng maginfluensa, oerhört trevligt och så mysigt så... not! Men nu är sjuklingen på benen igen, även om jobbet får vänta en dag till på henne så att vi inte sprider ski..., hopps förlåt, smittan vidare! Visst är det ett passande ämne för en matblogg, eller hur?
Snö fick vi i alla fall här nere och den ligger ännu, riktigt mysigt och juligt blev det så där på lördagskvällen. Nästan så vi började fundera på att bjuda ner julgranen från vinden ändå:)
Kanontack till era glada rop på vårt "skrytinlägg" om vår medverkan i Arlas jul, en svår balansgång det där när man är så glad för något som verkligen känns som en bra bekräftelse på det vi gör här i köket, men som man på samma gång inte vill tvinga på folk... ni vet när man är så där svensk och har svårt för att tacka och ta emot och vara stolta:) Men det är vi och vi är dessutom så glada över att ni gläds med oss!
Kramar på er alla fina.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Ja, visst är Historieätarna något av det bästa man sett på tv?! Det går så mycket annat så är såååå dåligt, så ett sådant program suger man ju åt sig som en svamp.
SvaraRaderaNågot annat man skulle kunna suga i sig är ju pepparrotssås - så gott! Och håller med, mycket pepparrot ska det vara!
Kul att se er hos Arla! Kram!
Ja, det är superduperbra, fler sådana program tack! Och mer pepparrot, tack:)
RaderaKul att höra, vi tackar, bockar och niger!
Kramar
Men visst är Historieätarna bra?! Tror jag har fått en allvarlig crush på både Erik och Lotta, haha.
SvaraRaderaKram!
Så bra! Det är inte helt omöjligt att det är fler som har förälskat sej lite i dom inte, de verkar ha så himla kul ihop också närde gör programmet.
RaderaKramar
Måste titta på Historieätarna känner jag! Kollar för lite på tv... :) Älskar pepparrot, det är nästan omöjligt att överdosera ;) Känns friskt och gott också, som att det jagar iväg diverse baciller! Skönt att sjuklingen är piggare igen, influensa är aldrig en höjdare!
SvaraRaderaJa, det måste du verkligen, det är så bra!
RaderaFörmodligen omöjligt att överdosera, stinget i snoken är så härligt:)
Jo tack, den där flunsan får gärna hålla sej borta flera år till!
Det här var en rätt som jag inte har ätit sen jag var barn och fick det hos min mormor. Jag minns att jag tyckte såsen var sååå stark i smaken då. Det är nog samma sak som när man tittar på de "stora" pulkabackarna man åkte i som barn...som vuxen tycker man knappt att kullen lutar:)) Som ni förstår är det dags för mig att omvärdera smaken på såsen. kommer säkert att vara superförtjust i den:)
SvaraRaderaVisst känns det genast juligt när snön har lagt sig och allt lyser vitt!
Kram på er!
Visst är det precis så som du skriver att det mesta förändras med tiden, det där med pulkabackarna stämmer så bra så!
RaderaKlart du ska omvärdera såsen, bara att dosera roten efter behag:)
Härligt juligt, hoppas nu det får ligga kvar ett tag!
Pepparot är en fantastisk med sin peppriga smak, nu blev jag sugen faktiskt. Ja programmet historieätarna har följts här...ett riktigt underhållande program som inte går att missa.
SvaraRaderaVisst är det bra, både programmet och pepparroten!
RaderaSeriös mat! Trevligt med actionbilder på matlagningen. Och vad kul det där med Arla! :-) Kram på er!
SvaraRaderaSeriöst värre, en del vuxenpoäng där... Ja vi tyckte det var riktigt kul att de hörde av sej, skoj att få vara med!
RaderaKram till er alla
Mmmmm! Så mycket pepparrot att det kittlar i näsan ska det vara!
SvaraRaderaNu ska jag kika vidare på allt jag missat hos er sen sist :-)
Visst ska det, ju mer kittlande desto bättre:)
RaderaHappy readning!
Ja visst är historieätarna vansinnigt roligt! Jag älskar sådana program!
SvaraRaderaNi ska sträcka på er och strunta i jantelagen! Här i bloggvärlden måste vi väl få vara stolta och glada över utmärkelser och peppa varandra! Jag hade varit jättestolt!!! Kram!
Så bra är det, man blir lätt fast i det!
RaderaDu har så rätt så, Erika, men det blir så lätt att man nästan ber om ursäkt, kan det vara något nedärvt som ligger i ryggraden? "Du skall icke... bla, bla, bla" säger vi väl då istället:)
Kramar till dej
En sån klassiker och från grundaste grunden dessutom! Pluspoäng! Älskar pepparrot!
SvaraRaderaJa, vi tänkte vi skulle samla lite sådana nu:) Pluspoäng alltså, inte pepparrötter...
RaderaVilka härliga bilder på Håkan... han ser grymt koncentrerad ut må jag säga! =) Klart vi gläds med er... det är bara så härligt att alla titt som tätt dyker upp både här och där... härligt gäng vi är!
SvaraRaderaJag har tänkt mycket på den ena hälften av er.. jag hoppas allt är finfint många varma kramar till er båda!
Haha, tack, ja man vill ju att det ska bli bra och då får man koncentrera sig:)
RaderaVisst är vi ett härligt gäng, det är så kul att se allt som händer!
Tack ska du har Amy, det värmer, och det går sin gilla gång (som man säger...), tar det fortsatt lugnt och försiktigt.
Kramar till dej också vännen
:) Kram kram!
RaderaMycket pepparrot ska det vara!!!
SvaraRaderaApeslut, det kan man inte få för mycket av!
RaderaWow, vilket arbete! :) Gillar mat som görs från scratch! :)
SvaraRaderaHa en toppen tisdag!
Kram
//Lana
Ja, det smakar så mycket bättre på nåt vis då:)
RaderaTack, och detsamma hoppas vi du haft.
Kram
Det där hade jag tänkt göra nyligen men jag hittade ingen oxbringa. Ärligt talat så är det väldigt sällan jag ser det på min matbutik, vare sig det är färsk eller rimmad. Var hittade ni det?
SvaraRaderaRiktigt gott är det i alla fall :-)
Vänliga hälsningar
Anders, barariktigmat.se
Nej, det är kanske inte så vanligt att man ser. Vi har ju turen att Håkan kan köpa och beställa hem lite annat genom jobbet (charkuterist i en ICA-nära butik med egen chark-tillverkning och delikatessavd). Men om du hör med någon affär om de kan ta hem så går det kanske att fixa, det kan vara värt att kolla.
RaderaVisst är det gott.
Ja beställa grejer brukar jag göra. Har en julskinka på gång nu som jag beställde rå med ben och det är ju inga problem. Problemet är att det ofta är infall.
RaderaNu ska jag i alla fall göra samma sak fast på nötrulle, det borde funka fint det med.
Åh! Ett kungarike för pepparrotssås! Eller för en karl som tycker om det i alla fall.... Jag får fixa det till mig själv någon gång. Det är så vansinnigt gott! Till korv också!
SvaraRaderaSkönt att basiluskerna försvunnit från A och skön stilstudie av H :-)
Kram + kram
Men alltså, vad är det för en karl du har:) Nej då; man kan ju inte gilla allt i matväg; smaken är som bekant som baken. Visst är det uppiggande och gott, friskt på nåt vis.
RaderaJapp, det är så skönt så, nu får det vara nog! Stilstudier ska vi försöka få till fler av, det verkar vara populärt. Att man sen spränger bildlagret på bloggen får det vara värt:)
Kramarna.
Åh så härligt! Gammal hederlig "riktig" mat! Som kräver lite pyssel förstås, men det verkar ni ju klara med bravur!
SvaraRaderaJa, det är verkligen en gammal klassiker detta. Visst är det lite pyssel men så värt det. Tack!
Radera