måndag 3 december 2012

Kokt rimmad oxbringa med pepparrotssås

Nej vet ni vad, nu är det dags för lite husmanskost av den gamla hederliga sorten här i köket, närmare bestämt oxbringa som rimmats och kokts för att serveras med kokta pantoffler och pipparrotssås!
Det är inte alls något svårt att rimma köttet själv, det gäller bara att vara ute i tid och planera sin matlagning lite grann för det funkar liksom inte att falla för detta suget samma dag som det ska stå på matbordet.

Till köttet smakar en pepparrotssås riktigt gott, den där skarpa styrkan i roten gör sig perfekt till sältan i köttet. Även om vi oftast brassar på rätt bra med pepparroten i såsen när vi tillagar den, så river vi alltid lite extra och serverar vid sidan eftersom det oftast behövs när man väl äter såsen till maten.


Färdig middag, lite dold bakom värmeångorna. Inte för att den har något som behöver döljas, tvärtom så är detta en måltid som har allt att vara stolt över. Så gott!


Studera, studera, lite hjälp på vägen från Jens Linder, en av Håkans stora matidoler som ses i tv-programmet Historieätarna på svt 1 på torsdagarna, har ni inte sett det så måste ni verkligen göra det! 
Och riva, riva riva, mycket pepparrot ska det vara:)

Det råder verkligen stor koncentration...
Smaka, smaka, smaka, det kan man aldrig göra för mycket när man står vid spisen!

Rimmad oxbringa
1 kg oxbringa
½ dl salt utan jod
½ tsk salpeter
Blanda salt och salpeter väl och gnid in köttet, låt stå i kylen 1 dygn.
Går inte all saltblandning med så sparar man det till nästa gång.
Nästa dag gör vi saltlake:

Saltlake
3½ liter vatten
3 dl grovt salt
½ dl socker
7 svartpepparkorn
Koka upp ingredienserna, skumma och låt det kallna.
Lägg köttet i en bunke, slå över saltlaken och lägg en tallrik med tyngd på köttet.
Låt stå kylen 1 dygn

Kokt Rimmad oxbringa med pepparrotssås
1 kg rimmad oxbringa
ca 2 liter vatten
2 morötter, skivade
1 halverad gul lök
8 grovkrossad vitpeppar
Lägg köttet i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker.
Koka upp och skumma av, lägg i resterade varor.
Sänk värmen, det skall sjuda under lock ca 2 timmar tills köttet är mört.
Tag av kastrullen och låt det stå och svalna.
Under tiden gör vi en smarrig sås att servera till.

Pepparrotsås
3 msk smör
3 msk vetemjöl
2½ dl kokespad
2½ dl mjölk
2½ dl matgrädde
4-5 msk färskt riven pepparrot
Smält smöret, tillsätt mjölet och rör om.
Häll i mjölk, grädde och buljong under vispning så det inte blir några klumpar.
Tillsätt pepparroten och smaka av.
Skär upp köttet servera med kokt potatis, extra riven pepparrot och liten smarrig sallad .

Så kom och gick den första adventshelgen innan julen 2012. Här firade vi den med en släng maginfluensa, oerhört trevligt och så mysigt så... not! Men nu är sjuklingen på benen igen, även om jobbet får vänta en dag till på henne så att vi inte sprider ski..., hopps förlåt, smittan vidare! Visst är det ett passande ämne för en matblogg, eller hur?
Snö fick vi i alla fall här nere och den ligger ännu, riktigt mysigt och juligt blev det så där på lördagskvällen. Nästan så vi började fundera på att bjuda ner julgranen från vinden ändå:)

Kanontack till era glada rop på vårt "skrytinlägg" om vår medverkan i Arlas jul, en svår balansgång det där när man är så glad för något som verkligen känns som en bra bekräftelse på det vi gör här i köket, men som man på samma gång inte vill tvinga på folk... ni vet när man är så där svensk och har svårt för att tacka och ta emot och vara stolta:) Men det är vi och vi är dessutom så glada över att ni gläds med oss!
Kramar på er alla fina.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

32 kommentarer:

  1. Ja, visst är Historieätarna något av det bästa man sett på tv?! Det går så mycket annat så är såååå dåligt, så ett sådant program suger man ju åt sig som en svamp.
    Något annat man skulle kunna suga i sig är ju pepparrotssås - så gott! Och håller med, mycket pepparrot ska det vara!
    Kul att se er hos Arla! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är superduperbra, fler sådana program tack! Och mer pepparrot, tack:)

      Kul att höra, vi tackar, bockar och niger!

      Kramar

      Radera
  2. Men visst är Historieätarna bra?! Tror jag har fått en allvarlig crush på både Erik och Lotta, haha.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra! Det är inte helt omöjligt att det är fler som har förälskat sej lite i dom inte, de verkar ha så himla kul ihop också närde gör programmet.

      Kramar

      Radera
  3. Måste titta på Historieätarna känner jag! Kollar för lite på tv... :) Älskar pepparrot, det är nästan omöjligt att överdosera ;) Känns friskt och gott också, som att det jagar iväg diverse baciller! Skönt att sjuklingen är piggare igen, influensa är aldrig en höjdare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det måste du verkligen, det är så bra!
      Förmodligen omöjligt att överdosera, stinget i snoken är så härligt:)

      Jo tack, den där flunsan får gärna hålla sej borta flera år till!

      Radera
  4. Det här var en rätt som jag inte har ätit sen jag var barn och fick det hos min mormor. Jag minns att jag tyckte såsen var sååå stark i smaken då. Det är nog samma sak som när man tittar på de "stora" pulkabackarna man åkte i som barn...som vuxen tycker man knappt att kullen lutar:)) Som ni förstår är det dags för mig att omvärdera smaken på såsen. kommer säkert att vara superförtjust i den:)

    Visst känns det genast juligt när snön har lagt sig och allt lyser vitt!
    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det precis så som du skriver att det mesta förändras med tiden, det där med pulkabackarna stämmer så bra så!
      Klart du ska omvärdera såsen, bara att dosera roten efter behag:)

      Härligt juligt, hoppas nu det får ligga kvar ett tag!

      Radera
  5. Pepparot är en fantastisk med sin peppriga smak, nu blev jag sugen faktiskt. Ja programmet historieätarna har följts här...ett riktigt underhållande program som inte går att missa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det bra, både programmet och pepparroten!

      Radera
  6. Seriös mat! Trevligt med actionbilder på matlagningen. Och vad kul det där med Arla! :-) Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Seriöst värre, en del vuxenpoäng där... Ja vi tyckte det var riktigt kul att de hörde av sej, skoj att få vara med!

      Kram till er alla

      Radera
  7. Mmmmm! Så mycket pepparrot att det kittlar i näsan ska det vara!
    Nu ska jag kika vidare på allt jag missat hos er sen sist :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst ska det, ju mer kittlande desto bättre:)

      Happy readning!

      Radera
  8. Ja visst är historieätarna vansinnigt roligt! Jag älskar sådana program!

    Ni ska sträcka på er och strunta i jantelagen! Här i bloggvärlden måste vi väl få vara stolta och glada över utmärkelser och peppa varandra! Jag hade varit jättestolt!!! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra är det, man blir lätt fast i det!
      Du har så rätt så, Erika, men det blir så lätt att man nästan ber om ursäkt, kan det vara något nedärvt som ligger i ryggraden? "Du skall icke... bla, bla, bla" säger vi väl då istället:)

      Kramar till dej

      Radera
  9. En sån klassiker och från grundaste grunden dessutom! Pluspoäng! Älskar pepparrot!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi tänkte vi skulle samla lite sådana nu:) Pluspoäng alltså, inte pepparrötter...

      Radera
  10. Vilka härliga bilder på Håkan... han ser grymt koncentrerad ut må jag säga! =) Klart vi gläds med er... det är bara så härligt att alla titt som tätt dyker upp både här och där... härligt gäng vi är!

    Jag har tänkt mycket på den ena hälften av er.. jag hoppas allt är finfint många varma kramar till er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tack, ja man vill ju att det ska bli bra och då får man koncentrera sig:)
      Visst är vi ett härligt gäng, det är så kul att se allt som händer!

      Tack ska du har Amy, det värmer, och det går sin gilla gång (som man säger...), tar det fortsatt lugnt och försiktigt.

      Kramar till dej också vännen

      Radera
  11. Svar
    1. Apeslut, det kan man inte få för mycket av!

      Radera
  12. Wow, vilket arbete! :) Gillar mat som görs från scratch! :)
    Ha en toppen tisdag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det smakar så mycket bättre på nåt vis då:)

      Tack, och detsamma hoppas vi du haft.
      Kram

      Radera
  13. Det där hade jag tänkt göra nyligen men jag hittade ingen oxbringa. Ärligt talat så är det väldigt sällan jag ser det på min matbutik, vare sig det är färsk eller rimmad. Var hittade ni det?

    Riktigt gott är det i alla fall :-)

    Vänliga hälsningar
    Anders, barariktigmat.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är kanske inte så vanligt att man ser. Vi har ju turen att Håkan kan köpa och beställa hem lite annat genom jobbet (charkuterist i en ICA-nära butik med egen chark-tillverkning och delikatessavd). Men om du hör med någon affär om de kan ta hem så går det kanske att fixa, det kan vara värt att kolla.

      Visst är det gott.

      Radera
    2. Ja beställa grejer brukar jag göra. Har en julskinka på gång nu som jag beställde rå med ben och det är ju inga problem. Problemet är att det ofta är infall.

      Nu ska jag i alla fall göra samma sak fast på nötrulle, det borde funka fint det med.

      Radera
  14. Åh! Ett kungarike för pepparrotssås! Eller för en karl som tycker om det i alla fall.... Jag får fixa det till mig själv någon gång. Det är så vansinnigt gott! Till korv också!

    Skönt att basiluskerna försvunnit från A och skön stilstudie av H :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men alltså, vad är det för en karl du har:) Nej då; man kan ju inte gilla allt i matväg; smaken är som bekant som baken. Visst är det uppiggande och gott, friskt på nåt vis.

      Japp, det är så skönt så, nu får det vara nog! Stilstudier ska vi försöka få till fler av, det verkar vara populärt. Att man sen spränger bildlagret på bloggen får det vara värt:)

      Kramarna.

      Radera
  15. Åh så härligt! Gammal hederlig "riktig" mat! Som kräver lite pyssel förstås, men det verkar ni ju klara med bravur!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen en gammal klassiker detta. Visst är det lite pyssel men så värt det. Tack!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!