måndag 17 december 2012

Laxbiff med ajvar och en marinerad sallad

Jula, pausa, jula, pausa... ja lite så känns det här i köket för tillfället och just idag blir är det pausa som gäller, i alla fall från julandet. Vi pausar med laxbiff, enkla att kocka till och smakrika att sätta tänderna i.
Till dessa biffar passar det väldigt bra med en sallad med frisk smak från apelsin och citronrapsolja och lite hetta från färsk ingefära. På nudlarna är det alltid gott att stänka på lite teriyakisås eller lite soja om man önskar det. Eftersom det är ajvar relish i biffarna kändes det ganska självklart att det även skulle ligga en klicka av det också på tallriken. Många färger blev det...

Receptet på biffarna har vi hittat i ett recepthäfte från Svensk fisk men det ser inte riktigt likadant ut, föga förvånande. Salladsreceptet har vi hittat i Ankis huvud, där växte det fram under tiden som laxfärsen förbereddes.


Laxbiffar   2 port
300 g lax
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk japansk soja
1 msk ajvar relish
1 msk potatismjöl
1 msk hackad persilja
salt och svartpeppar
Kör laxen i en mixer och blanda sedan med övriga ingredienser.
Forma till biffar, vi fick till 4 stycken mindre biffar.
Stek biffarna några minuter på varje sida, hur länge de behöver på järnet beror på hur tjocka dom är.
Servera med en extra klick ajvar relish, äggnudlar och en god sallad, t.ex marinerad morot och apelsinsallad.

Marinerad morots- och apelsinsallad
1 stor morot
1 apelsin
3-4 msk citronrapsolja
iven färsk ingefära, efter eget tycke och smak
Skala och hyvla sedan moroten i tunna skivor på längden.
Skala apelsinen och dela klyftorna i mindre bitar.
Blanda samman morotsbitarna med apelsinbitarna och häll på oljan och den rivna ingefäran.
Låt salladen stå och dra i kylen tills den ska serveras.

Om det julas eller pausas i morgon har vi inte riktigt bestämt oss för än, det kan gå "either way". Ni får väl helt enkelt lägga er på sträckbänken ett slag:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

11 kommentarer:

  1. Visst måste man vila lite från att laga julmat . Lax låter som ett bra alternativ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan vara behövligt med vila, lax passar gott.

      Radera
  2. Låter väldigt fräscht och gott! Precis vad jag är sugen på just nu. Och julen har knappt börjat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kändes verkligen riktigt fräscht. Det låter som det kan bli mycket mat som detta senare då:)

      Radera
  3. Låter jättegott! Här pausas det ända tills nästa jul nu. Ok, lite glögg och pepparkaka och en och annan julmust slinker nog ned innan vi smiter iväg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det lär kanske bli lite nudlar för er del på tallrikarna snart? Kanske pepparkakor med i resväskan för att stilla eventuella julbegär? :)

      Radera
  4. Ja, lite lagom med julpysslet får det vara. Men jag börjar bli bra sugen på julmat nu. Fast asiatiska smakar passar alltid bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det måste det bli, vi vill ju gärna känna att det är härligt med julen när den väl kommer - inte vara trötta på den i förtid:)

      Asiatiska smaker är ett gott avbrott i det hela.

      Radera
  5. Vilken härlig och fräsch maträtt! :)
    Salladen låter otroligt gott! Jag sparar receptet!
    ha en fin tisdag!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Underbart, ni låter som sonen här hemma: mamma dansa, pausa, dansa, pausa som vi dansar och pausar när vi hör låten ;)

    Vilka fina färger den här rätten har och jag tycker ni har tagit ett finfint foto!

    (Kidsen på dagis men vem tror ni nu har blivit krasslig? Jo, jag snörvl.)

    Kram fina ni!

    SvaraRadera
  7. Ser ju superfräscht och färgglatt ut detta! Tror minsann att jag skulle kunna byta ut laxen till kycklingfilé i stället. Alla smaker och även salladen tror jag skulle funka utmärkt. Och så får man ju använda den goda citronoljan också!

    Trevlig tisdagskväll!

    Kram + kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!