Vi tänkte fortsätta på den inslagna nyårsbanan idag och det gör vi med två olika varianter på laxtartar, båda serverade på en bit tunnbröd. Mest för att underlätta intaget av tartaren så la vi den på lite bröd, men då kan man kanske inte kalla det för en tartar längre...? Jaja, oavsett vilket så var det hela väldigt gott och klart godkänt som både drinktilltugg, förrätt och plockmat till skumpa, nyårsafton eller inte.
Gör gärna rörorna så de hinner stå och dra till sej smakerna en stund innan de ska serveras, det behövs inga timmar men en halv en skadar inte:
Laxrartar med avokado, räcker till ca 10 snittar
100 g lax, måste ha varit frusen minst 48 timmar innan den används
½ avokado
½ msk olivolja
½ tsk japansk soja
wasabi
salt och vitpeppar
Hacka laxen väldigt fint, tärna avokadon och blanda med laxen.
Rör samman en dressing av olivolja, soja och wasabi, smaka av med salt och peppar.
Häll dressingen över lax- och avokadoröran, spara lite dressing till serveringen.
Klicka laxblandningen antingen på bitar av tunnbröd eller på rostat bröd och ringla över dressing.
Laxtartar på Morbergs vis, räcker till ca 10 stycken
100 g lax, ska vara fryst minst 48 timmar innan den används
ca 5 cm stjälkselleri, finhackad
½ liten rödlök, fint hackad
fint hackad chili efter eget tycke och smak
pressad lime
en nypa strösocker
1 msk hackad dill
1 msk rapsolja, gärna med smak av citron
salt och vitpeppar
Hacka laxen fint och blanda med selleri, lök och chili.
Rör ner limesaft, socker, dill och olja, smaksätt med salt och peppar.
Klicka röran på bitar av tunnbröd eller på rostat bröd.
Idag har vi gjort finfina fynd på reahyllorna som vi blev så in i bänken glada över att springa på. Men dom tänker vi hålla på ett litet tag till innan dom dyker upp här i köket. Förviddna? Håll ut:)
I morgon bjussar vi på en gammal klassiker som vi kockat till på ett lite annorlunda sätt och som fått en vild touch. Låter mat och reafynd spännande så är det bara att kika in i köket i morgon igen för att stilla nyfikenheten:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Får ta en titt i morgon då helt enkelt;)
SvaraRaderaTartar...det låter så himla läckert och lyxigt.
Igår fyndade jag också i reahyllorna men i klädväg. Jävla skit att vårnyheterna ska hänga alldeles brevid med läcker ljussättning. Det blir ju så förbaskat mycket dyrare när de gör så;)
Du får ju göra det:) Visst låter det lite mer än vad det egentligen är, hackat och ihoprört låter iofs inte så kul kanske...
RaderaDom är inte dumma dom där affärsnissarna! Eller är det kanske just vad de är...:)
Men se man på, gottigheter igen! Nu har vi ju redan menyn planerad för vår del, men annars så.
SvaraRaderaKram kram
Jajamensan, det ska va gott och leva:) Passar hur bra som helst även om det inte är nyår i almanackan.
RaderaKramar
Laxtartar gjorde jag till midsommar som jag inte blev riktigt nöjd med. Det är vanligtvis mycket gott tycker jag. Dessa båda låter mycket fina. Perfekt till nyår!
SvaraRaderaMen, hörrni då tar jag och kikar in igen. Nyfiken som jag är...
Gör om, bara att göra om:) Mycket bra till nyår, eller en annan trevlig kväll.
RaderaKlart du ska göra, man ska vara nyfiken annars får man inte veta nåt:)
Bra inspiration inför nyår även om det kanske inte passar in i vår meny.
SvaraRaderaFunkar som inspiration för vilken trevlig händelse som helst, förhoppningsvis. Ja, om man gillar lax alltså:)
RaderaOh, vilka goda recept! Det måste jag spara nu på en gång! Tack tack för tips! :)
SvaraRaderaHa en underbar lördag!
Kram kram
//Lana
Härligt, så kul att höra! Vassego.
RaderaHoppas din lördag också varit fin!
Kramar
Mums! Jag tar en av varje, tack!
SvaraRaderaOch ja, ser framemot den upphottade klassikern!
Okej, coming right up!
RaderaDå är den på plats, så det är bara att kika närmre:)
Det här är en av mina favoriter, det är ju så bra för det är lätt att göra till många :) Önskar er ett riktigt gott nytt år! Kram
SvaraRaderaJa, det är verkligen en perfekt röra att röra samman, lätt att variera och gott blir det också:)
RaderaVi hoppas du får detsamma,
kramar