söndag 16 december 2012

Pressylta

Då närmar vi oss den sista veckan innan julhelgen och nedräkningen kan börja. Dan före, dan före, dan före, dan före, dan före, dan före, dan före, dan före dopparedagen är det idag om vi inte räknat helt tokigt, och Mårtenssons förberedelser inför julabordet tar fart på riktigt. I veckan kommer sillrecepten och det obligatoriska brödreceptet att plockas fram, ingredienser till alla våra bidrag ska inhandlas och sen är det dags att kavla upp ärmarna och sätta igång.

Vissa av bidragen har Håkan redan kockat till och lagt i frysen, leverpastej, leverkorv och en pressylta ligger där inne och väntar med spänning på julafton.
Tillhör ni de som gillar just pressylta och blir sugna på att göra en egen så ska ni idag få ett recept på hur det går till. Denna är gjord på rimmat fläsklägg och blir inte alls så fet som när man gör pressylta på "skallakött".
(A: Ska vi verkligen skriva så?
H: Men det heter ju så! 
A:Ja, men det låter ju inte så trevligt. 
H: Nä men så är det ju bara!)
Skulle ni hellre vilja prova på att göra rullsylta så hittar ni ett sådant recept här.


Pressylta
2 st rimmade fläsklägg, á 1,3 kilo
1 morot, slantad
1 gul lök, halverad
15 hela kryddpepparkorn
15 hela svartpepparkorn
3 msk krossande kryddpepparkorn
2 lagerblad
Lägg köttet i en gryta, häll på vatten så det täcker köttet.
Koka upp och skumma av.
Tillsätt övriga ingredienser utom de krossade kryddpepparkornen och låt det koka 2½ timme.
Kolla därefter med en gaffel så köttet släpper lätt från benen, om inte så låter du det koka en stund till innan du kollar igen.
Ta upp köttet ur grytan, skär bort svålen men försök att låta så mycket som möjligt av fettet bli på köttet.
Hacka köttet i små bitar och lägg över dom i en skål och krydda med krossad kryddpeppar.
Sila från spadet och tillsätt ca 1½ dl ner i skålen med köttet, blanda runt ordentligt.
Häll smeten i en form, antingen du har en "riktig" form för ändamålet eller om du tar en sockerkaksform som du först klätt med plastfolie.
Lägg press på formen och ställ det kallt i kylen så det får stelna.
Inlagda rödbetor är nästan ett absolut måste att äta till.

Mästerverket i genomskärning. I botten, numera toppen, så ligger det remsor av späck lagt. 
Absolut inget som är nödvändigt, mest som dekoration. 

Formen som man har när man gör pressylta, 
kan hända att det finns fler varianter men så här ser vår ut.
Receptkontrollanten är på plats där i bakgrunden, 
vi fick övertala honom länge innan han ville vara med i bild:)

Förutom pressylta så har det även fixats till leverpastej med lite annorlunda smaksättning i vårt kök, efter en idé som Håkan fick från Ernst Kirchsteigers kokbok "Jul med Ernst". Vi har ju tidigare gjort en julinspirerad leverpastej som var grymt god och det var det receptet som användes, men denna gången åkte det alltså i konjak i smeten. Ca 2-3 msk räcker gott och väl för att få en lagom smak av konjaken. 
Vill man inte göra leverpastejen på grislever så kan man prova detta receptet på ungnötslever istället.

Så gott så, extra gott med en klick rödbetssallad eller inlagda rödbetor på.

Så här glad är man när man provar nya recept med nya idéer... speciellt när de innehåller konjak!

Ja, då är snart snart tömd på snö och det som ligger kvar har fått det underbara färgen smutsgrå. Det börjar mörkna på himlen och snart är det dags att börja skala potatisen som ska serveras till kvällens middag. Det blir varmrökt lax, romsås och en massa grönsaker som landar på våra mattallrikar denna tredje advent.
Vad lägger ni i era maggar?

En fin tredje adventskväll önskar vi er alla. Glöm inte blåsa ut ljusen innan ni nattar er.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

19 kommentarer:

  1. Jisses så mycket ni hunnit med, vilket underbart hemlaagat julbord ni får, ja min pappa hade blivit lycklig över en bit av eran pressylta, visste inte det fanns speciella formar för just pressylta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har fixats en hel del, det är lika bra när ångan är uppe:)

      Radera
  2. Oj, oj, oj,vad gott! Den här presssyltan påminner mig väldigt mycket om någon liknande maträtt som min mamma alltid gjort till "fetsbordet", dvs när vi haft gäster...
    Nu blev jag sugen på att göra en sådan här hemma i Sverige!
    Så ni påminde mig om den fantastiska barndomssmaken! Tack tack!
    Ha en fin och mysig kväll och tredje advent! :)
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, tänk det finns säkert en hel del på våra bord som liknar annat från världen över, spännande! Kul att vi kunde påminna dej, varsågod:)

      Detsamma till dej.

      Radera
  3. Vad härligt det måste vara, när båda är så intresserade av matlagning! Blir riktigt avundsjuk ;-)

    Igår gjorde jag er laxgratäng med saffranssås - så gott! Snart ska jag börja med Saras (vardag.nu) Kokos- och cashewkyckling med spenat, det är vår middag, denna 3. Advent.

    Ha det bra och sköt om er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det är riktigt trevligt att ha ett gemensamt intresse, det gör ju att det bara växer dessutom.

      Så kul att den gick hem, visst är den god. Får nog ta en repris på den en dag... tack för påminnelsen.

      Detsamma till dej

      Radera
  4. Oj så ni ligger i! Ni får ta det lite lugnt;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Absolut, ingen fara, lugnt tar vi det alltid.

      Radera
  5. Varmrökt lax riktigt gott:)
    Idag har jag ätit pannbiff potatis och löksås
    Ha en riktigt skön söndags kväll:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det och smidigt att ha på bordet ibland.
      Pannbiff med löksås, Håkan jublar:)

      Detsamma

      Radera
  6. Har aldrig tidigare sett en pressylteform så nu blev vi upplysta. :)
    Ja, regnet har även kommit hit ikväll, tur att man får tända det tredje ljuset då så det blir lite ljusare.
    Ikväll äter vi mikrolax (blev en favorit efter köksrenoveringen) med en couscousblandning med fetaost och soltorkade tomater.

    Ha en fin fortsättning på adventskvällen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där ja, det var väl trevligt att vi kunde lysa upp er lite:)
      Låter som en smarrig måltid, fetaost och couscous!

      Hoppas ni hade en härlig kväll.

      Radera
  7. Ikväll fick det bli snabblagad pastasås med rökt lax, eftersom vi kom hem med tåget på seneftermiddagen. Men det var gott och smakrikt och enkelt, då dottern lagade medan jag badade, hihi!

    Min mormor och mamma gjorde alltid sylta. Numera köper jag Ingelstads och tycker att den är sååå god. Med rödbetor till och en kokt potät blir det en hel måltid. Galet gott!

    Min kväll gick åt till att skriva julkort. Jag förundras alltid över hur många det blir, men man ska väl vara glad över alla vänner! Sen blir det ett gäng på Internet också, men runt fyrtio av papper blir det trots allt. Adventskram tiller pysselmakare och en hälsning till kontrollanten. Han ser bister ut. Bäst att inte slarva (då blir det slarvsylta, fniss!).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen dum lyx att ligga i badet undertiden som det lagas mat, härligt.
      Visst blir det som en hel middag, ska minsann ta och prova Ingelstads vi också, deras produkter gillar vi skarpt.

      Ja, de där julkorten kom vi också på i grevens tid, phu! Scrappar du alla dina kort själv?

      Japp, där vill man inte råka i onåd hos kontrollanten, han är inte lätt att tas med!

      Kramar till dej

      Radera
  8. Sicken fart ni har, här går det undan minsann ;) Härligt, mycket ska ju hinnas med innan julafton det förstår jag... Hoppas ni njöt av er middag och fick en fin tredje advent, önskar att veckan blir kanoners. Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, här går det undan med den billiga leverkorven:)

      Middagen avnjöts och adventskvällen likaså.

      Hoppas din vecka också bli riktigt bra,
      kramar

      Radera
  9. Oj, här råder det bråda juletider! Önskar att jag också hann göra egen leverpastej, men tror att det är borta från prioriteringslistan redan. Vilken fantastiskt cool presssylte-form! Hade ingen aning om att de såg ut så. Och så gillar jag "receptkontrollanten" :-) Humor!

    Härligt att se er in action!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan man väl säga att det gör, i alla fall på charksidan:)Nej, man kan ju faktiskt inte hinna med allt man hade tänkt från början. Vi har plockat bort en hel del bakning och godistillverkning från vår lista. Man behöver ju faktiskt andas lite också:)

      Ja, vi blev riktigt glada när Ankis far kom med den, det kändes som en kul raritet att ha i köket.

      Vi tackar, kul att actionbilderna uppskattas!

      Radera
  10. Underbart recept skall göras ofta och det är supergott med stekt potatis

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!