lördag 1 december 2012

Pärontryffel

Hoppsan, hejsan på dejsan du kalla soliga lördag! Här har det fixats inför kvällens middag och vi kan ju redan nu avslöja att det överhuvudtaget inte liknar jul på matbordet överhuvudtaget... Det enda som påminner om julen ikväll blir glöggen som vi tänkte bjuda på innan maten, tillsammans med dessa små bruna klumpar:


Chokladtryffel med päronkonjak    ca 20 st
½ dl vispgrädde
35 g smör
100 g mörk choklad, minst 70 %
1-2 msk päronkonjak
kakao
Låt grädden och smöret koka upp i en gryta tills smöret smält. Ta grytan från värmen.
Bryt chokladen i mindre bitar och rör ner den i den varma gräddblandningen så den smälter.
Slå i konjaken och låt chokladsmeten svalna och stelna i kylen under minst 1 timme.
Rulla den kalla smeten till bollar och rulla dom i kakao innan du ställer dom i kylen för att stelna.

Nu blir det en liten fika och slappande i soffan innan det är dags för tvagning och uppfräschning innan kvällens gäster, Ingemar och Anne, dyker upp. Vi ser fram mot att få höra om Ingemars tur till Egypten där han hälsat på sin dotter och svärson som gör ett stopp där på bröllopsresan på tandemcykel, från Nordkap till Sydkap, kolla här om ni blir nyfika!

Ha en fortsatt härlig lördag,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

39 kommentarer:

  1. Tryffel med päronkonjak måste ju vara ett säkert kort! Ha en riktigt skön lördagskväll!

    SvaraRadera
  2. Låter som en finfin tryffel, njut av er kväll kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så fin så, tack det gjorde vi absolut!

      Kramar

      Radera
  3. åh va gott de låter med päron,mums och de blev ju fina bruna klumpar :D
    Önskar er en härlig Första advent

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de blev inte fel alls de där klumparna:)

      Tack, hoppas du också hade detsamma.

      Radera
  4. Vilken smaskens tryffel! Synd att man inte har någon päronkonjak! Hoppas ni får en myspys middag fast den inte är julig. Hemma hos oss har vi däremot ätit något riktigt juligt ikväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går säkert med vilken annan god likör eller konjak som helst istället.
      Middagen blev kanon, men julmat låter verkligen inte fel inte:)

      Radera
  5. Ljuvliga godbitar! Hoppas ni får en riktigt trevlig och god lördagskväll!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så ljuvliga så:)
      Tack, den blev både trevlig och god!

      Kramarna

      Radera
  6. Så gott det låter med lite päronsmak i! Ska själv göra chokaldtryfflar imorron :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var riktigt gott och det går ju säkert att variera i oändlighet.

      Radera
  7. Dessa tryfflar kan inte vara annat än supergoda!
    Ser fram emot att höra hur kvällen blev. Ha en skön och god lördag! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så rätt så!
      En rapport från kvällen kommer någon gång i nästa vecka, så håll ut!
      Kramar

      Radera
  8. Vilken bröllopsresa. Jag tänker min mer stilla!!:)
    Härliga tryfflar. Jag tycker det är lite mekkigt att rulla dem men äter gärna!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller hur?! Men så är det också ett äventyrslystet par som gängat sej:) Resan gör de också för en väldigt god sak, nämligen för att belysa problemet med rent vatten i tredje världen, så det är för en god sak.

      Plasthandskar är svaret på mekket:)

      Radera
  9. åh lyllos er som kan baka julgodis...
    jag ska nog besöka någon fin chokladbutik snart tror jag.

    trevlig helg
    lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade vi haft några kvar hade de kommit på posten:)

      Hoppas du hade detsamma

      Radera
  10. Hej svejs !
    Står just nu och lagar kycklingpaj från ett recept i er blogg. Läser direkt från ipaden och råkar trycka fel och hamnar i ett annat gammalt recept från 2010. OCH VAD FÅR JAG SE, Jo tomten med stort T som jag bara trodde fanns i ett exemplar hemma hos mig i Skurup. Tomten som jag fick av min morfar i julklapp när jag var 1 år gammal och som alltid åker fram varje jul sen dess. En sån tomte har du också Anki, han i plast, med 2 renar som drar en släde med tomten och julklapparna. Ha,ha ja vi har mycket gemensamt du och jag. Nä nu är pajen klar, ha en trevlig 1:a advent.
    Kramar från din arbetskamrat Bodil

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ajamen Bodil, vad läser jag! Finns det fler än min plasttomte och så nära också, härligt! Ja du, det blir bara mer och mer på den där gemensamhetslistan:)

      Hoppas pajen smakade gott och att den gick hem, vi ses på onsdag och då vill jag ha full rapport:)

      Kramar/
      Anki

      Radera
  11. Ååååå, så gott! Nu har jag sett tryfflar på flera bloggar under helgen och är så jäkla sugen. De här lät grymma!

    SvaraRadera
    Svar
    1. SÅ gott, och enkelt att få till tycker vi. Smaksätta efter vad man är sugen på bara

      Radera
  12. Det låter jättegott! Alltid smaskigt med hemmagjorda godiset! :)
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vi var väldigt nöjda med dom:) Visst är det gottast med egenfixat.

      Radera
  13. Tryfflar kan man inte få för mycket av. Såg er i arlahäftet, kul;)
    Många kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej man kan ju inte det, funderar just nu på någon ny laddning kanske...
      Så kul du hittade ett ex, tack!

      Kramar

      Radera
  14. Tryffel med päronkonjak låter riktigt riktigt gott. Nu undrar jag varför vi inte har någon päronkonjak, känns mycket dumt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var ju verkligen dumt:) Men kanske finns det någon annan god spritsort att hälla i tryffeln, det fungerar säkert med vilken som.

      Radera
  15. Jag skulle tro att ni skulle stortrivas ihop med "vår" underbara Micke Björklund här på Åland. Han har nu kört igång Smakbyn på Åland (www.smakbyn.ax) där det finns både god mat, kommer tillverkas goda drycker (åländsk äppelikör, körsbärslikör, päronlikör, örtlikör och rom och whiskey...) och man kan så klart boka in matlagning tillsammans med denna goa kille! Kanske vore nåt för nästa semester? :) Kan lova att (tex) tryffel smaksatt med deras egna körsbärslikör är gudomlig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. WOW, ja det låter verkligen som att vi skulle göra det, vilket bra och kul tips, det tackar vi för!
      Kanske ingen dum tanke att försöka ta sig till Åland då, det låter ju lovande.

      Radera
    2. Här finns många lokala småproducenter med allt från honung och getost (den jag smakade på Smakbyn vad helt gudomlig med päronmarmelad!) till äppelmust, päroncider, julmust och glögg m.m. Till och med ute i skärgården, på Kökar, finns Peders Aplagård (http://www.aplagarden.net). De tillverkar just julmust, äppelmust, glögg (både röd och vit), salsa och en hel del annat.
      Ni är så klart varmt välkomna hit!

      Radera
    3. Förlåt om jag är här och tjatar, men jag glömde ju att vi har ett eget ölbryggeri här på Åland, det får ni inte missa! Stallhagen heter det och lagar många olika, väldigt goda ölsorter :)

      Radera
  16. Men åhhhh så gott. detta måste testas och päronkonjak finns ju hemma också..mm kul.
    Tack för tipset!

    SvaraRadera
  17. Ett tips kom från Norrland om er päronkonjakstryffel så nu blev vi allt sugna på att testa den. Och så lustigt att det var er blogg också de hittat till, för er känner vi ju minsann till!
    Har till och med päronkonjak hemma i bak-barskåpet! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, tänk som det kan bli:) Då är det bara att ge sig på godsakerna då, hoppas de ska smaka!

      Radera
    2. Kan som tipsare meddela att jag gjorde en svartvinbärslikörtryffel också, men den slår liksom inte igenom den kraftiga chokladsmaken. Mvh E

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!