tisdag 18 december 2012

Sillkavalkad

Nu har vi pausat färdigt och det är åter dags för lite juliga mattips här i vårt kök. Idag bjuder vi er på en topp-tio lista över vår absoluta favoritdeltagare på julbordet, nämligen sillinläggningarna! Vi är båda två tossiga i sill och tycker att det är lika roligt att prova nya recept. I år blir det 4 nya sorter som ska provas, alla hittade i Ankis mors recpetskatt där det står skrivet exakt vilka sorter som har gjorts varje år, hur mycket som gjorts och om de var goda eller inte. Alla recept finns på plats så det är bara att bläddra, välja och vraka.

Men årets nya sillsortern får ni hålla er lite till tåls med tills dom är gjorda, under tiden frestar vi er istället med ett litet urval från tidigare sillfrossor. Först ut är en av Håkans stora favoriter, även om han får försöka klara sig utan Ättarpssillen i år...

Ättarpssill, rosépeppar, grönpeppar och senapskorn ligger i lagen i denna burken och ger fin smak till sillen. 

Het Thaisill, chili, limeblad och citrongräs ger inläggningen ett schwung!

All time favourit, Brantevikssill, röd och gul lök, dill och tre sorters peppar smaksätter här.

Fetaostsill, här får såsen härlig sälta av fetaost, frisk smak av mynta, vitlök och kardemumma anas lätt. 

Citrongravad sill, Ankis favorit. Riktigt sur ska den vara och rapsoljan får gärna vara smaksatt med citron.

Wasabisill, Freddys ansvarssill även i år. Naturligtvis är den smaksatt med wasabi men även med ingefära, perfekt för sushiälskaren!

Ingefärssill, lite i stil med glasmästarsill men med lite mer kick i smaken, tack vare ingefäran. 

Stekt sill inlagd i ättika, ingen gör den som Håkan! Den ska smaka av ättikan, inte för mycket socker:)

Skånsk senapssill måste vi ju naturligtvis ha med på listan! Med stark senap som gör så det kittlar i näsan. 

Sill i romsås, passar bra till jul, kycklingarna till trots:)
Otroligt lätt att göra med frisk smak av citron och röd rom.

Så där ja, då hopps vi att vi fått några av er att bli sugna på att lägga in egna sillburkar denna julen och kanske prova någon ny variant. För även om den gamla hederliga löksillen är supergod så finns det ju så många andra spännande varianter som man kan prova. Kanske är det rent utav så att någon av er läsare sitter på något spännande sillrecept som ni vill dela med er av? 

För de av er som gillar vårt kök på Facebook så har ni kunnat se vad frun i köket har roat sej med under eftermiddagen... inte utan att benen är trötta och hjärnan ungefär samma, det tar på krafterna att shoppa:) 
Dessutom har det fixats till en smarrig kaka som ska få följa med till Ankis jobb i morgon, en som har låtit vänta på sej ett bra tag nu. Men, den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge...

 Ha en fin tisdagskväll,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

38 kommentarer:

  1. Egengjord sill är något jag gärna hade testat att göra i år. Sambon tycker inte så mycket om sill och tiden har inte riktigt infunnit sig, men kanske blir det en akutinläggning strax före julafton?! :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det är akutinläggning så är sillen i romsås perfekt, den behöver inte så mycket förberedelser.

      Radera
  2. Oj oj oj så fina sillar!! Branteviksillen har jag smakar flera gånger, (har en skåning i bekanskapskretsen ;). Jättegod!! Ättarpen låter spännande .. & Thai kan ju aldrig vara fel! Fetaost, romsås brukar jag själv göra! Och gillar citronsill med ... Ja jag älskar sill med andra ord .. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Härligt med fler sillgalna människor, vi är i gott sällskap:)

      Radera
  3. Oj vilken sillskatt ni sitter på! Wasabi låter som något som bör testas i vårt kök i år! Thank you!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den börjar bli riktigt bra nu:) You are so welcome dear!

      Radera
  4. I bland önskar jag att jag gillar sill. Finns ju så många goda smaksättningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns ju det, men du blir snart vuxen du också ska du se:):)

      Radera
  5. Sill, det bästa på hela julbordet!

    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  6. Många goda sillvarianter. Den sistnämnda "påsksillen" har jag gjort några gånger. Den är jättegod. Det är flera som ser jättegoda ut men Ättarpssill blev jag lite extra nyfiken på. Jag har också tänkt göra några sillsorter i år. Svärmor och svärfar komme till oss i jul och de likso jag gillar sill. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det god, fräsch smak har den.
      Då får vi kanske några bra tips från dej sen?

      Radera
  7. Branteviksill är den godaste tycker jag, men den gör andra i familjen, så den äter jag inte hemma. Min egen löksill är en variant med morot och rödlök, som påminner om glasmästarsill ganska mycket. Senapssillen köper jag hos lokala fiskhandlaren och den är den godaste senapssill jag ätit. Aldrig mer äter jag annan senapssill. Fast om jag fick smaka er skulle jag väl prova förstås! Jag älskar sill - mest de klara inläggningarna! Kram!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du skulle smakat vår, du hade säkert gillat den:) Ja, det är något vi ständigt diskuterar det där med klara eller icke klara inläggningar, vilka är egentligen godast...

      Kramar till dej

      Radera
  8. Så många olika varianter ni har gjort! Nu äter jag ju inte sill, men det är ändå kul att se de ni gjort!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns ju så många goda att välja mellan. Ingen fara, alla kan ju inte gilla't:)

      Radera
  9. Oj, oj, oj, vad många olika sorter! Det skulle min kära make gilla! :)
    Själv jag äter inte sill... försökt många gånger... men aldrig "lyckats" att tycka om den... ;)
    Ha en underbar onsdag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fler som snart blir vuxna kanske:):)
      Du får ta och skicka in maken i köket då, så kan han få lite tips.

      Hoppas du haft detsamma,
      kramar

      Radera
  10. Vad många sillar!!! Jag hade tänkt göra två st i år, fast jag kör med 5 min sill. Fuskar lite.
    Hade oxå tänkt mig en thailändsk varianti iår fast en krämig variant av er!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart man får fuska, bara det blir gott i slutändan:)
      Här kommer det också att bli en krämig thaisill i år som vi inte gjort själva än. Ska bli kul o se om vi kan få till den lika bra som Ankis mor fick...

      Radera
  11. Så många härliga sillar, det här inlägget måste jag spara! Älskar ju skärgårdssill så den med rom ska jag prova till påsk eller midsommar och wasabisillen lät ju väldigt spännande :D I år blir det dock bara den klassiska inlagda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att läsa, tack! Inte så bara det minsann, den är en goding den också.

      Radera
  12. Härligt med all er sillinspiration! :) Här blir det vår traditionella senapssill på julbordet och nyheten för i år blir portvinssill. Vi använder oss alltid av 5-minuterssillen till våra inläggningar. Sen inhandlade vi på julmarknaden årets sill från Klädesholmen och sen på toppen av det blir det gubbröra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Portvinssill låter intressant, receptet kommer hoppas vi?
      Gubbaröra är smarrigt det också, perfekt nattamad:)

      Radera
  13. Scrolla, scrolla, scrolla.... Men jag njuter av de fina bilderna i alla fall :-) Fast tänk om jag skulle chocka svärmor i år och komma med egenhändigt inlagd sill som gåva till henne som värdinna på julafton :-)

    Fast jag väntar nog hellre på att få se vad det blev för kaka...

    Trevlig kväll!

    Kram + Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Hahaha, du é rolig du Lotta! Njut på du bara, vi känner ju till ditt förhållande med firrarna... Tycker absolut att du skulle stå för en sillchock i år, tänk så härligt överraskad svärmor hade blivit!

      Kakan är nu på plats, håll till godo.

      Kramar på sej.

      Radera
  14. tänk om man ändå gillade sill vad hjälp jag skulle ha av er då, och då skulle jag nog testa någon ny inläggning till varje jul! den där fetaostsillen låter ju spännande, kanske som nåt som till och med jag skulle kunna få i mig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske något att prova med fetaosten först då, se det lite som en inskolningssill:) Annars kan du spara inlägget till den dagen du kanske plötsligt gillar sill...

      Radera
  15. Wasabisillen är underbar så den blir det i år oxå :)

    SvaraRadera
  16. Älskar ju sill (men det visst ni väl sen innan), men gör sällan så många själv. Men i år tänkte jag göra en med lingon... Det bästa är ju att man äter den vid så många högtider :) Brantevikssillen ser riktigt fin ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, det har vi i minnet. Med lingon tycker vi att vi också vill ha, vi väntar på ditt resultat med spänning.
      Sill är ju verkligen högtidernas ingrediens på matborden, även om vi gärna äter det annars också:)
      Tackar!

      Radera
  17. Wow vilka läckra sillar ni fått ihop! wasabisillen lät ju intressant!!
    Jag älskar sill och tänkte testa någon ny variant iår oxå.....oj nu börjar snålvattnet att rinna så sugen som jag blev på sill nu!!
    Ha det gott! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, glada blir vi! Wasabisillen är väldigt intressant och framför allt god.
      Visst är det kul att testa nya sorter, det finns ju en uppsjö med fina recept till sillen.

      Detsamma tycker vi du ska ha!

      Radera
  18. Ah... Jag som inte hade tänkt lägga in någon egen sill i år eftersom vi kommer vara ensamma nästan hela julen, men så frestas ni så här! Hm... Men vem har dött av för mycket sill lixom?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väl rätt fråga att ställa till oss som är fullkomligt galna i sillinläggningar:) Vårt svar: Garanterat ingen!
      Klart ni ska ha lite sill även om ni ska vara ensamma.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!