Nä minsann, i dag ska vi skona er från våra julförberedelser lite grann - det är hög tid att det bjuds på lite fisk i köket! En torskrygg kommer det här, serverad med knaperstekt sidfläsk och en sås som nästan kräver att ätas med sked så god den är.
Det ni ska tänka på här är att vara försiktiga så ni inte låter fisken stå inne i ugnen för länge för då blir den torr och tråkig, eller som Gordon brukar säga i Masterchef, "the fish is (piiiiip) dead!". Det bästa är att använda en ugnstermometer för att vara på säkra sidan, när den nått 52 grader är det dags att ta ut firren.
Har ni nu ingen ugnstermometer så skriv upp det på er önskelista till tomten, för det är en väldigt användbar attiralj att ha i köket. Både till matlagning och när det ska tillverkas julgodis:)
Ugnsbakad torskrygg 2 port
Gör såsen först:
Sås
1 röd lök, finhackad
smör
2 dl vitt vin
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl vispgrädde
1 tsk vitlökspulver
ca ½ msk vitvinsvinäger
salt och vitpeppar
1 gnutta socker
maizenaredning
Fräs löken i rikligt med smör. Slå på vinet och tillsätt fond, grädde och vitlökspulver.
Låt puttra ihop, smaka av med vinäger, salt, peppar och kanske en gnutta socker.
Red av med maizena.
Nu är det dags för fisken:
2 st portionsbitar torskrygg
150 gr rökt sidfläsk, tärnat
salt
citronrapsolja och smör
Stek sidfläsket knaprigt och lägg det åt sidan på hushållspapper så fettet får rinna av.
Stek torsken en kort stund i smör och olja så att den får fin färg.
Stick en ugnstermometer i fisken och ställ i den mitt i ugnen på 150 grader ca 10 minuter.
När innertemperaturen är 52 grader är fisken klar att servera.
Strö sidfläsket över torsken när du serverar den med den goda såsen till.
Det passar fint med lättkokta grönsaker som palsternacka, morot och blomkål till fisken.
I kväll blir det allt annat än fisk och vitvinssås i Mårtenssons tallrikar, istället ska vi vandra samma väg som så många andra gör när det är fredag - The taco way! Det var minsann inte igår vi åt tacos (om man bortser från vår vilda variant) och kanske är det därför vi båda verkligen kände oss sugna på det. Vi kör med en av våra favoritvarianter som är en krämig variant med philadelphiaost och crème fraiche, ni hittar receptet här.
Ha nu en jättebra andra adventshelg allihopa, ta det lugnt i glöggminglet och i trafiken så hörs vi snart igen!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
hoho, jag stod nyss och berättade för ofelia att hon aldrig kommer att få fredagsmysa med tacos så hon kommer att bli mobbad.. fast sen kom jag på att när hon blir såpass gammal att hon vill ha tacos varje fredag så kanske det är ute. fast det har ju å andra sidan hållt sig i typ 20 år nu så det kanske aldrig går ur tiden...
SvaraRaderafisken och såsen lät ju jäkligt mumsig också!
hoppas ni får en fin helg! kram!
:) Ja man kan ju undra vad som kommer att vara på modet till fredagsmys när hon blir äldre, tacosen måste ju snart dö ut i popularitet så länge som den hållit i sej nu?
RaderaKanske fisk och smarrig sås?
Detsamma till dej och familjen,
kram
så är det, om jag måste välja en enda rätt eller ingrediens att äta resten av livet så väljer jag torskrygg!
SvaraRadera// Trevlig helg, lena make a head food
Låter som ett gott val, då har du ju ett recept här att använda om det nu skulle bli aktuellt:)
RaderaTack, hoppas du också ha detsamma
och vi åt nästan samma sak ;-) torsk med vitvinssås, fast jag tar ut torsken när den är 45 grader :-)
SvaraRaderaGreat minds...
Raderaden här rätten låter gott! Nu ska jag verkligen använda ugnstermometern flitigt! :) Har ju inbyggt i min nya ugn! :)
SvaraRaderaHa en fin helg!
Kram
//Lana
Oh vilken lyx med inbyggd termometer, när får vi flytta in i ditt kök?
RaderaDetsamma till dej,
kram
Mmmmm, jag gjorde fiskgratäng igår med torsk och finfina räkor. Vi på västkusten är ju bortskämda med fin fisk...
SvaraRaderaJag var i min butik igår och letade efter foldern där ni är med. Visst var det från Arla??? Jag hittade inte nån receptfolder där ni var med. Hjälp! Berätta var jag hittar den! Kram!
Kanske vi ska ta och flytta in i ditt kök istället, det där med fiskbortskämdhet vill vi också ha!
RaderaJapp det är Arla och vi har en väldigt bra lösning på ditt problem, mejla oss så ska du få veta hur vi löser det!
Kramar
Nu kommer jag att tänka på firren vi gjorde på Ystad Saltsjöbad, den rimmade som blev så himla god! Börjar verkligen närma mig att fixa firre själv och då är bacon med i bilden. Förstås :-)
SvaraRaderaHoppas ni fick trevligt fredagsmys och att resten av helgen myser på också.
Kram + kram
Ja, våra tankar gick också osökt dit, ni gjorde ett så gott jobb med den fisken! Du måste ju verkligen ta dej an det, vi ser så fram mot en variant från dina kök.
RaderaYou to!
kramarna
Jadå, en ugnstermometer bör alla ha! Jag röstar för att det ska bli årets julklapp nästa år! Använder mig både till fisk, kött, bröd och godis :)
SvaraRaderaEn riktigt fin torskrygg, den skojar man inte bort! Det blir knappt bätte.
Så rätt så, vet redan någon som kommer att sätta trenden för 2013 års julklapp då:)
RaderaNej, det är inget att leka med, gott så det förslår!
Spännande sås till! Gott med fläsk. Det kan man ju ha till lutfisken också - de hade de i Norge. Ha en trevlig helg och se upp för snöovädret imorgon - passande för inomhusaktiviteter! :)
SvaraRaderaJa, det passar riktigt fint till den lutande firren. Precis som en rödvinssås gör, så gott.
RaderaUsch ja, hoppas vi inte drabbas så som det varnas för...
Det låter gott!
SvaraRaderaTack!
RaderaHörde jag sås och ätas med sked? Då spetsar vi öronen (ögonen kanske...) för är det något vi är tokiga i så är det såser. Gott!
SvaraRaderaAbsolut, det gjorde du, den är klart skedvärd denna såsen...
Radera