lördag 15 december 2012

Whiskeyglögg

Så där ja, då är herr Mårtensson åter på plats i hemmet och ordningen är återställd - i alla fall för denna dagen:) I morgon är det dags för nya köttbullar att rullas och skinkor att rökas, men just nu avnjuts det en cigarr som legat till sej i humidoren de senaste 4 åren och till den sippas det Bacardi 8 años, en mörk rom från Bahamas som lagrats på ekfat i 8 år. Passar väldigt bra ihop med cigarren, enligt njutaren himself.

Igår avnjöts det en helt annan dryck under kvällen, vi provade ett recept på en whiskeyglögg som vi klippt ur den tidning. Riktigt gott var det, fast så mycket glögg smakade det väl egentligen inte, mer som en kryddad varm dryck får vi väl beskriva det. Otroligt enkel att göra, bara koka lite te, blanda ner kryddor, citron och whiskey, värma på och sen var det klart.
Teet kan man variera efter egen fantasi, tänk bara på att det inte får bli för beskt i smaken, whiskeyn får gärna vara av de snällare varianterna, en rökig skotte gör sej nog inte riktigt här...


Whiskeyglögg   ca 4 pers
5 dl te, ganska starkt men var försiktig så du inte gör det för beskt
½ dl kandisocker
4 tunna skivor citron
2 kanelstänger
8 hela kryddnejlikor
6 cl whiskey
Gör teet i en gryta och låt det dra där tills det är någorlunda starkt.
Tillsätt citronskivor, socker, kanel och nejlikor och slå av värmen.
Låt det stå och dra under lock ca 30 minuter.
Tillsätt whiskeyn och värm på glöggen, ta det från plattan precis innan det börjar koka (ca 70 grader).

Ska vi ta ett varv på vädret också kanske? Japp, det har alltså regnat hela långa dagen och snart är väl snön ett minne blott. Ganska tråkigt faktiskt för även om snödrivorna ställer till en del så är de ju trevligare än slasket och vattenmassorna som flyter överallt nu. Man får ju nästan ha vadarstövlarna på när man ska ge sig ut. Alltså, precis som vanligt så är man aldrig nöjd:)

Kvällen vigs åt en gnocchigratäng och lite gott rötjut, sista avsnittet av "Så mycket bättre" på tvn. Jisses som vi kommer att sakna det programmet, varje år säger vi att "Detta var den bästa säsongen någonsin" och samma har vi yppat i vinter. Darin och Miss Lee har verkligen blivit favoriter, men även Magnus Uggla har vi gillat massor. Kvällens avsnitt ska tydligen ha lite minnessnack om filmen "G" och bara det får Anki att jubla lite extra, där har ni en film som låg högst på filmlistan länge under dom tonåren:)

Hoppas ni alla har en riktigt härlig lördagskväll,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

29 kommentarer:

  1. Whiskeyglögg låter annorlunda och ännu mera annorlunda med te i!

    Vi har varit på skidtävling idag och vi slapp regnet, men 10 minusgrader kändes som 20 när det blåste småspik.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en trevlig knorr på det hela, mycket gott.
      Skidtävling är något som känns väldigt avlägset här nere, snarare simtävling:)

      Hoppas er också varit det.

      Radera
  2. Vad spännande det låter! Nu dricker jag ju inte alkohol alls...men till min man kan jag tänka göra en sådan glögg! :)
    Har nu tittat i affärerna efter nån god glögg men alla är med onödiga tillsatser...
    Kanske ni kan tipsa om nån bra glögg?
    Annars har jag köpt glöggbrygd, nån slags te med kryddor som doftar glögg! Ska bli spännande att prova den!
    Anki! Tack för tipset om skor! Det blev två par beställda, hi, hi... Kunde inte motstå frestelsen! ;)
    Ha en toppen kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan säkert smaka gott också utan whiskey i, kanske något att testa.
      Vi köper oftast blossas glögg, den helt vanliga varianten då. Snart är det dags att prova den vi har haft bubblande i tvrummet ett bra tag nu, ska bli så spännande!
      http://martenssonskok.blogspot.se/2012/11/forsta-julforberedelsen-avbockad.html

      Kanon, så bra att tipset gick hem och att det blev fyndat också. Kanske kan se fram mot en rapport på vilka som fick flytta hem till dej?

      Hoppas du hade detsamma,
      kramar

      Radera
  3. Ja, G minns man ju! Särskilt Uggla!

    Er whiskyglögg låter som min förkylningsbrygd, fast jag byter teet mot pressad citron och vatten. Gott och värmande på alla sätt.

    Jag ser också fram emot kvällens avsnitt av Så mycket bättre, men också Downton Abbey. Jag tror att jag var engelsk aristokrat i mitt förra liv. Underbar serie! Ha en fin kväll, kära bloggvänner! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vem kommer någonsin att glömma Ugglas insats i G? Makalöst var det:)

      Då kanske vi kan hindra lite förkylningar på samma gång som vi njuter denna då?

      Downtown har vi alldeles missat, tyvärr får vi väl säga nu för vi har förstått att det är en kanonserie! Kanske det kommer en andra chans.

      Kram på dej, fina Erika.

      Radera
  4. Maken tycker whiskeyglöggen låter spännande! Jag själv tar gärna allt det där utan whiskeyn...

    Vi har snö hos oss, ni är välkomna hit om ni vill uppleva den!

    Så mycket bättre var mycket bra den här säsongen också... även om inte alla stjärnor var kändisar för mig.

    Lördagskramar och Håkan, ta d lugnt med cigarren!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att göra vars en halva då, en med och en utan:) Håkan hälsar att maken säkert gillar varianten med whiskey i.

      Nej tack, nu har vi upplevt snö vad vi ska (förhoppningsvis) för detta året. Men visst är det vackert, framför allt när man är inomhus:)

      Nej, precis så var det här också, Maja och Olle var helt okändisar för oss. Men bra var dom ändå.

      Kramar,
      alltid:)

      Radera
  5. Samma hos oss, mannen tycker whiskeyglögg låter bra, medan jag tar hellre allt det andra förutom whiskeyn :) Hos oss har det också regnat, nästan hela dagen. Ha en fin tredje advent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går säkert bra utan också, kanske du också provar det?
      Då ser vi ett monsunregn framför oss, har det varit så?

      Detsamma till dej.

      Radera
  6. Hur blir den om man sopar på mer whisky? Det låter väldigt gott men jag vill ha lite starkare än 4,3%. Glögg ska liksom killa lite i näsan tycker jag.

    Jag får helt enkelt testa att tredubbla mängden whisky :-). Tack för tipset i alla fall

    Hälsningar
    Anders, www.barariktigmat.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet faktiskt inte riktigt hur det hade blivit, vi gillar inte direkt när glögg smakar för "spritigt". Här kändes smaken av whiskeyn men utan att det för den skull tog över och smakade sprit.
      Men vill du ha mer procent så ta i lite mer och se hur det blir, fast tredubbla låter lite väl mycket... nästan 2 dl!

      Vassego, hoppas du får till det.

      Radera
  7. Whisky är inte riktigt min grej men säkert gott om man gillar det:)
    Trevlig söndag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går säkert att byta ut whiskeyn mot någon annan sorts sprit också, t.ex rom.

      Detsamma till dej.
      kram

      Radera
  8. Ha ha, kan se Håkan framför mig, nästan lite som en mafioso :-)

    En glögg utan vin gjord på te i stället... Det hade kunnat passa mig men så är det ju det där med whisky. Funkar inte det heller :-( Men rolig variant på kryddig, varm dryck!

    Aj, då. Så ni har fått en massa regn nu i stället... Det töar lite här men inget som rår på snömassorna och snart ska det bli kallare igen. Snöröjningen funkar sådär så det är lagom roligt att ha bil just nu.

    Tänk att regissören ville ta bort dialekten Uggla valde till sin karaktär i G! Då hade det inte alls blivit samma sak. Så många gånger man har härmat "Det skulle du ha tänkt på liiiite tidigare." Och alla andra klassiska repliker som man kommer ihåg. Tur att han inte tvingades dubba om replikerna!

    Ha en riktigt skön söndag, trots slasket...

    Kram + Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Kiss my ring" :)

      Verkar vara ett genomgående tema för damerna, fast Anki som oftast inte dricker whiskey tyckte faktiskt att det var gott. Whiskeyn smakar inte så mycket, tack och lov:)

      Inget vidare om det töar nu och sen fryser, det blir så attans jobbigt att gå då. Kanske på med skrillorna? Nej, den där snöröjningen ska vi inte ens börja snacka om, vart blir skattepengarna av undrar vi bara!

      Hade man haft en krona för varje gång den meningen lämnade läpparna så hade det blivit en hel del stålar vid detta laget:) Uggla är ljuvlig i den rollen, men vilka smala armar han hade i sin avklippta tröja såg vi igår... så tunn. Och att han skulle dubbas, hela hans karaktär i den rollen hade ju landat platt!

      Du också, ta det lugnt i halkan!
      Kramarna

      Radera
  9. Kul att se lite andra drycker än de klassiska: varm choklad och glögg. Jag försöker lära mig att uppskatta whiskey, kanske kan detta vara en "inkörsport"? Fast jag är ingen tedrickare heller... men kanske kan slå två flugor i en smäll?

    Här är snön borta snart också. Lite gråare blir det allt, men också lite lättare för oss året-runt-cyklister att ta oss fram.

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan det helt säkert vara, en god inkörsport alltså. Mycket möjligt en port till teet också:)

      Det har du så rätt i så, cyklarna rullar så mycket hellre nu än tidigare. Skönt, det betyder 10 minuter längre i sängen för vissa:)

      Kram till dej!

      Radera
  10. Spetsade glöggar värmer riktigt bra! Och whiskey är nog favoriten.

    SvaraRadera
  11. Vilket intressant recept, jag vet någon som skulle gilla detta :)Blandade whiskey i muffinsen för ett tag sedan http://igottfikasallskap.wordpress.com/2012/10/30/chokald-whiskey-muffins/ ser att jag inte fick med hela flaskan på bilden och har glömt bort vad den hette, men även jag som inte gillar whiskey gillade den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, whiskey i muffinsen låter ju som en riktigt bra idé! Dom ska vi genast ta och kika lite närmare på.

      Radera
  12. MIn man gillar ju inte glögg men kanske skulle denna falla honom i smaken :)

    Lena från make ahead food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kan det ju vara ett bra alternativ till honom kanske, det påminner väldigt lite om just glögg i smaken.

      Radera
  13. Mmm, det låter riktigt spännande det där. Mannen är väldigt sugen på att prova och undrar om ni inte kan skicka ner lite ;) Kram och God jul från oss båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jahaja, så det undrar han... nja det kan ju bli svårt för den är ju liksom slut, fast om vi kokar ny så:)

      Kramar till er båda och hoppas er jul blir riktigt fin!

      Radera
  14. Jag är ganska dålig på att göra egen glögg. Jag har tom en påse glöggkryddor jag köpte på julmarknad för att göra lite egen brygd, men den ligger där så fint. Testade iofs dunderglöggen för 2 år sedan. Det här låter som ett smidigt sätt att göra lite glögg, men får nog byta ut whiskyn mot rom :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, man kan inte få med allt som man funderat på att göra, vissa grejer får men helt enkelt avstå från. Vår dunderglögg tappades upp igår, Håkan tog ett smakprov och somnade sedan i soffan... om det sen beror på långa och många arbetsdagar i ett sträck nu, eller om det beror på glöggen kan man ju fundera på:)

      Radera
  15. Oo, det här hade ju både mitt och sambons namn på sig. Whiskeyglögg! Älskar det redan innan jag smakat :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!