torsdag 10 januari 2013

Bubblande rött och frestande tillbehör.

Halli galli, nu är det minsann snart helg igen och vi kan åter igen sova läääänge, som våra kroppar och själar längtar efter det. En helt orörd helg är det som väntar och bjuder den bara på fint väder och god frukost så är vi väldigt nöjda med det. Vädret kan vi ju inte göra så mycket åt själva, men ansvaret för frukosten vilar ju på oss och den har vi grandiosa planer för:) Drar vi planerna i land så lär ni bli de första som får se resultaten.

Inför helgen tänkte vi att det kunde sitta bra med två goda tips, dels på ett väldigt smarrigt tillbehör och dels på ett väldigt gott och spännande vin.
Tillbehöret är en marinerad kronärtskocka och den kan ni servera både till grillat, pizza, pasta eller ha det som plockmat, det hade vi och det funkade väldigt bra. Speciellt om man dessutom har charkuterier bland plocket så är det en strålande kombination.


Kronärtskockshjärtan i citronmarinad
1 burk kronärtskockshjärtan
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
1½ dl rapsolja, gärna med citronsmak
1 citron, saften och rivet skal
1 dl hackad persilja
Sila bort spadet från hjärtana och låt dom rinna av ordentligt.
Rör samman rapsolja, vitlök, citronsaft, citronskal och persilja.
Lägg kronärtskockorna i en skål och slå över dressingen.
Låt det stå kallt någon timme innan servering.

Vinet så, det har vi druckit förr men faktiskt inte tipsat om tidigare konstigt nog, så det är väl hög tid. Det är ett bubbel och det är rött, nej inte rosé utan rött. Spännande, visst är det? :) Gott är det också, det tycker i alla fall vi, och till plocket på lillenyårsafton satt det som en smäck! Någon som har provat?

Deakin Estate nummer 77082, en australiensare på systembolaget.

Så från godsaker till äckelsaker...
Idag fick frun i köket höra om en oerhört obehaglig händelse, någon i huset har haft besök av en råtta!!! (Oavsett hur många utropstecken vi sätter efter den meningen så räcker det inte!) Nu kan ni ju gissa vad herrn har sysslat med sen han kom hem från jobbet (förutom att äta middag då) naturligtvis har han gett sej på att råttsäkra hemmet vårt. Röret under badkaret har fått en säkerhetsanordning på brunnslocket och gift i vaskskåpet är utlagt, hos oss är dom inte välkomna!
Är det nu någon från gnagarsläktet som kikar in här så kom inte och säg sen att vi inte varnade er!

Till sist så är det ju visserligen inte riktigt fredag än, men eftersom det är inte så länge kvar så vi tar faktiskt och önskar er en helt fantastisk helg redan nu. Vi hoppas att helgen bjuder er på godsaker både på tallrikarna och i glasen, fina stunder och avkoppling!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

31 kommentarer:

  1. Huua!! Råttor är ju sååå äckliga!!!
    Men kronärtskockorna ser lite finare ut. Har en burk i skafferiet som jag kanske ska städa undan i helgen?!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såååå rätt sååååå!!!
      Låter som en god städning:)

      Radera
  2. Japp, detta får det bli till på lördag. Som förrätt tillsammans med lite charkvaror från Gårdsbutik Thursesson. Tack för tipset!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, vassego och hoppas det smakar!

      Kramar

      Radera
  3. Läckar kockor och kockar :-) De ser verkligen helt ljuvliga. Sabla vitlök bara som ska vara med överallt. Det blir väl inte riktigt samma sak utan förstås. Jag får dra ihop det här som gräsänka och passa på att peta i mig annat som inte gillas av Mannen. Kanske gör jag då den där pastan med brieost och en massa vitlök!

    Tänk att på jobbet idag pratade vi om råttor. De härjar rejält på vissa ställen i Stockholm, t.ex. på KS. Där kommer de upp ur toaletter och väser åt folk i kulvertarna :-) En praktikant jobbar där som sköterska och har sett allt möjligt. Sedan drog råtthistorierna igång där kollegor sett och kommit i kontakt med dem lite överallt. Hua. Det verkar som att ni har full koll på vad man ska göra för att slippa dem i lägenheten. Om ni inte har porslinslock på toan kan det vara läge att byta. Lätta plastlock är ingen match att putta undan :-)

    Ha en underbar och god helg ni också!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det går säkert utan vitlök och med något annat istället, kanske rent utav vanlig lök om det går hem hos gubben din? Annars får du väl vänta och passa på med pastan då, det låter som en bra idé.

      Usch ja, de är överallt här i stan också, men så är det tydligen när man bor i en hamnstad:( Minns att vi såg ett tvprogram om just råttornas intagande av S-holm, örk... Ett nyte av locket ska ge omedelbums, tackar för tipset.

      Thank you,
      kramarna

      Radera
  4. Receptet låter gott! Usch för råttor, hoppas ni inte behöver komma i kontakt med dem. Ha en fin helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej tack, den kontakten undanber vi oss:)
      Kramar

      Radera
  5. Usch för råttbesök! Berra som jobbar med avloppsbrunnar och andra vattensaker pratade om att hålen i golvbrunnar får max vara 5 mm annars kommer möss igen. Fast då snackar vi möss.
    Jag har fortfarande inte vågat mig på att testa rött bubbel. Det låter så galet. Jag får bara fram den där känslan när vinet är dåligt och sticker lite på tungan. Men jag måste ta och testa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 5 mm!!! Undrar hur stort det är för en råtta då...
      Jodå, det smakar lite galet, man förväntar ju sig inte att rött ska bubbla direkt men det faller oss i smaken. Testa ska du absolut, men skyll inte på oss om det inte gillas:)

      Radera
  6. Ja, det är härligt med helg! Samma här, inget planerat, bara vara, bara vila och bara sova! :)
    Sparar receptet till sommarens kommande grillkvällar! Perfekt tillbehör/snacks!
    ha en underbar fredag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligaste helgerna är dom:)
      Spara på du bara,
      kramar

      Radera
  7. huuuu, hoppas ni lyckas skrämma bort råttorna, såna matgäster vill man ju faktiskt INTE ha.

    kronärtskocka har jag precis börjat lära mig att äta, det här låter som något värt att testa! hoppas ni får en finfin helg utan besök av herr gnagare!
    kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nope, vid vårt matbord är dom verkligen inte välkomna. Inte någon annanstans heller för den delen.

      Då kan säkert detta passa fint i inskolningsfasen.
      Kramar

      Radera
  8. Hej, ni underbara matbloggare! Råttor är inte kul. Aldrig. Men det är läbbigt med fällor. Vi hade en gigantisk råtta i kolonin, men den försvann utan att fastna i fällorna som vi satt ut. Som väl var huserade denna best endast utomhus. Inomhus är det så klart värre.

    Kronärtskockshjärtan är galet gott och jag äter dem gärna marinerade men också i en sås till pasta, med grädde, parmesan och mynta. Åh, nu blev jag sugen det! Ikväll blir det rökt lax hemma. troligen med dillstuvad potatis och vitt vin. Rött mousserande är ingen favorit hos mig, men jag tål rött vin dåligt över huvud taget numera. Ha en fin fredagskväll. Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej på dej själv, finaste Erika.
      Nope, aldrig! Vi hoppas denna också har flyttat ut och aldrig med återvänder.

      Du det pastasås-receptet måste vi ju ha och testa, det låter så gott. Finner vi det hos dej?

      Kramar

      Radera
  9. Jasg har förresten bloggat och lånat ett drinkrecept från er. Länkat har jag så klart!

    SvaraRadera
  10. Hej. Ville bara höra av mig och säga att jag gillar er blogg. Har, tro det eller ej, läst igenom HELA bloggen från början till nu. Lägger till en länk på min egna blogg så att jag kan fortsätta följa era härliga matäventyr.
    Får passa på att önska er ett härligt nytt matår också.
    / Jessica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jessica och varmt välkommen till vårt kök!
      WOW, har du verkligen plöjt dej genom alla åren, så överväldigade och nästan lite rörda vi blir! Vilken otrolig komplimang det är.
      Önskar dej också ett härligt nytt matår,
      kramar från oss båda.

      Radera
  11. Vad gott det ser ut! Älskar kronärtskocka, men blir att jag äter det alldeles för sällan.

    Hoppas ni får en trevlig helg! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja visst är det gott och kul att variera i smakerna med olika marinader.

      Tack och detsamma till dej.

      Radera
  12. Kronärtskockshjärtan är nog den rätt jag skulle välja som min absoluta favoritgrönsak ( är det en grönsak?)
    Jag har stekt dem i bland i lite olja med massa vitlök. men i citron har jag inte marinerat dem någon gång.
    Låter mycket gott.

    trevlig helg, må den bli råttfri!
    Lena från make A head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad vi kan utläsa så är det en grönsak, en stjälkgrönsak för att vara petig:) Visst är den så god och väldigt användbar.

      Råttfri hoppas vi verkligen att den blir:)

      Radera
  13. Bubbliga röda är så spännande tycker jag. Det känns så fel på något sätt men dom jag smakat har varit otroligt goda.
    Dom här kronärthjärtana får mitt hjärta att slå ett extra slag;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att vi är flera:) Visst känns det skumt när man smakar men så gott.

      Ojdå, hoppas det inte är farligt:)

      Radera
  14. Kronärtskockan låter riktigt god... äts alldeles för sällan hemma hos oss.

    Fy för råttor, hu. Hoppas Håkan eller giftet får tag på den rackaren!

    Trevlig helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fram med skockorna och marinaderna:)

      Ishc ja, vi är så glada att den inte visat sej hos oss i alf, hopas den har gett sej av!

      Kramar

      Radera
  15. Hu, tvi vale för råttor, hoppas ni blir kvitt dem fortare än kvickt!

    Kronärtskocka köper vi ibland färdiga i marinad eller så blandar vi till någon egen, ofta med kapris som passar väldigt bra till kronärtskockorna.Jag ska spara ert recept med citron för det låter väldigt gott!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, vi hoppas verkligen att de inte närmar sej vår lägenhet iaf...

      Kapris-tipset tar vi till oss, tackar! Bytt bytt:)

      Detsamma!

      Radera
  16. Mmmmm, mycket gott. Till min sons 25 årsdag blev det citronmarinerade kronärtskockor och Lanson. Mycket gott och uppskattat! Detta kommer jag att bjuda på vid fler tillfällen. Det blev också baconlindad fläskfile samt er goda sås, också mycket uppskattat och gott. Serverade till sallad, klyftpotatis och gele. En mycket lyckad middag!
    Tack för en inspirerande blogg, kommer att titta in här fler gånger för att få lite nya idéer och tips!
    Kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!