torsdag 17 januari 2013

Focaccia och musslor

I dag serverar köket ett gott bröd som ni kan variera med olika sorters toppingar och till det blir det musslor som gratinerats med ett gott smör, hur gott som helst ska ni tro! För ovanlighetens skull så behöver brödet jäsa, inte bara en gång utan två gånger, men ibland så faller faktiskt andan på att baka ett jäsabröd och då är det bara att att följa med. Fast om det är någon som sitter på ett bra recept på focaccia som inte behöver jäsa så tar vi tacksamt emot det:)
Pösigt och luftigt blev brödet och det var väldigt bra att ha till hands när smöret från musslorna skulle sugas upp. För det ska ni absolut göra, att låta så gott smör gå till spillo vore nästan skamligt:

Tre olika toppingar körde vi med; flingsalt och rosmarin, fetaost och salami, slutligen bara fetaost.

Focaccia 1 bröd
25 g jäst
3 dl vatten, 37 grader
½ dl olivolja
2 tsk salt
7-9 dl vetemjöl
Förslag på olika toppings:
flingsalt och rosmarin
fetaost eller/och salami
Smula ner jästen i en skål och häll i lite av vattnet. Rör tills jästen löser sej och häll därefter i resten av vattnet, olja och salt. 
Blanda ner mjölet, lite åt gången och arbeta samman en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ös upp degen på ett mjölat underlag och arbeta samman den.
Lägg över degen på en bakplåtspappersklädd plåt och tryck ut till en rektangel som är 2 cm tjock.
Låt det jäsa i 40 minuter under plastfolie som du penslat med olivolja.
Ta bort plasten och gör små gropar i brödet lite här och var. Pensla med olivolja och lägg på den toppingen du vill ha. Har du svårt att bestämma dej så gör som vi och prova dom alla i olika delar på brödet. 
Grädda mitt i ugnen på 225 grader ca 15 minuter, känn med provsticka så det är klart innan du tar ut det.

Efter alla tråkiga musslor vi kommit hem med och blivit besvikna på så blev det ett väldigt långt köpstop, men nu när vi äntligen hittat en sort som vi tycker är bra och goda så har vi köpt hem dom titt som tätt. Men vi känner att vi har en hel del att ta igen just på musselfronten:)
Denna gången blev det en variant med ett chili och citrongrässmör och det är just det smöret som ni absolut inte får låta gå åt spillo. Går inte allt smör åt när ni ska klicka på det på musslorna så spara det och bre på en macka sen, det var så himla gott!

Båda recepten har vi hittat i Systrarna Eisemans kokbok "Mingelmat", en annan favorit i kokbokshyllan.

Chili och citrongräsgratinerade musslor
ca 400 g musslor
1 stjälk citrongräs
2 dl vatten
2 schalottenlökar, fint hackade
grovt salt till ugnsformen
Chili och citrongrässmör
75 g smör, rumsvarmt
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk fint rivet citrongräs - bara det vita
ca 1 tsk sambal oelek
salt och vitpeppar
1 lime, pressad saft
Borsta av musslorna under rinnande vatten, släng de musslor som har sprucket skal och de som inte stänger sig när du knackar på dom.
Krossa citrongräset och skär i ca 5 cm bitar. 
Koka upp vatten, lägg i musslor, lök och citrongräs.
Rör om och koka under lock i 5 minuter.
Ta upp musslorna och kasta de som inte öppnat sej.
Lyft av den skalhalvan som är tom och kasta den.
Strö ut ett lager grovt salt i en ugnsfast form och lägg ner musslorna.
Blanda samman alla ingredienser utom limen till chilismöret och fördela det sedan över musslorna.
Droppa över limesaft och grilla högst upp i ugnen på 225 grader i 3-5 minuter.
Servera gärna med ett gott bröd till som du kan använda till att suga upp allt det goda smöret!

Idag har Håkan fått en ny fru! Eller kanske ska vi skriva att han har fått en ny upplaga av den fru han redan är gift med? Anki har nämligen låtit en bit av håret falla för saxen och även denna gången blev det en ny frilla på huvudet. Det blev så himla bra, det tycker båda Mårtenssons, en stor eloge till frisören:) Tack Jenny, du är en pärla!

I morgon är det då fredag igen så vi får väl passa på att önska er alla en riktigt bra helg. Njut av allt det goda livet har att bjuda er på, mat, dryck och glada stunder!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

26 kommentarer:

  1. Focaccia har jag otroligt nog ännu inte bakat, har hört att det är gott, måste testas snarast

    SvaraRadera
  2. Mums mums focaccia brukar jag baka med jämna mellanrum men nu var det ett tag sedan så en bra idé för helgen. Musslorna låter helt gudomliga de med, hoppas bara att energin och matlusten kommer tillbaka. Ni har som alltid kockat till vansinnigt mycket godsaker medan jag varit borta. Har allt varit inne och läskats även om jag inte gett mig till känna ;). Snyggaste frissan fick du, kanske ska åka till Ystad och klippa mig. Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas verkligen ni snart piggnar till hemma hos er, så tråkigt när energin inte vill vara med.
      Men det är väl inget fel på din frisyr, du ser ju hur bra ut som helst!

      Kramar

      Radera
  3. Focaccia är gott och passar bra på buffé. Önskar er en fin start på helgen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jam det var verkligen gott, perfekt som brytbröd!
      Detsamma önskar vi dej.
      Kram

      Radera
  4. Ojj så goda musslorna ser ut!! (Focaccian med iof). Länge sen jag gjorde musslor nu så det få nog bli det någon dag!! Recept sparas ..
    Focaccia brukar jag göra med mandelmjöl, blir väldigt gott det med.
    Ha en fin fredag !!
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja de var verkligen en hit, syrliga och heta.
      Detsamma hoppas vi att du har

      Radera
  5. Det är så gott att krydda brödet med rosmarin och tillsätta fetaost! :) Mums!
    Tur att jag är mätt efter lunchen! ;)
    Ha en underrbar fredag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, rosmarin är verkligen hu gott som helst.
      Hoppas du också har en riktigt fin fredag och helg,
      kramar

      Radera
  6. Trevlig helg till er också!
    Vad gott med musslor och focaccia. Här börjar aptiten äntligen återvända efter magsjukebacillers påhälsning...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket gott, perfekta fredagsmyset:)
      Så skönt att det börjar bli bättre,
      fortsätt så!

      Radera
  7. Absolut en av favoriterna,älskar de här brödet.Går och variera i de oändliga och gott är det oxå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. JA, man kan ju få hur mycket goda smaker som helst där.

      Radera
  8. Jag älskar focaccia och bakar det mer än gärna! Fetaost/mozzarella, körsbärstomater och basilika mmm, flinsalt låter också gott på!

    Önskar er en trevlig fredagkväll, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mozzarella och basilika... mmmm så gott!

      Kramar

      Radera
  9. Låter som ett bröd jag skulle gilla och musskor. åhhh musslor är liksom alltid just musslor. Underbart!
    Trevlig helg / Lena från make a haed food

    SvaraRadera
    Svar
    1. JA, visst är musslor så gott, vi är så glada över att ha hittat en sort som vi gillade efter alla misslyckade köp...

      Radera
  10. mmm vad gott det ser ut...jag har aldrig gjort egna musslor hemma, men det är gott:)
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  11. Oj vad gott. Jag fullkomligt älskar musslor! Och mycket vitlök vill jag ha:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott är det, vitlök i är aldrig fel:)

      Radera
  12. Vansinnigt gott ser det ur att vara! Musslor är bara för grymt.

    Och vi har minsann sett snyggingen Anki på bild - mycket mycket fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det gott. Har ditt fina recept som vi hittat hos dej i mappen, ska prova den snart hoppas vi.

      Tackar, så kul att höra!!!

      Radera
  13. Jag älskar focaccia som tillbehör till olika sorter plockmat. Men utan jäsning - oh no no! Då blir det ju inte focaccia!
    De där musslorna från systrarnas bok har jag läst om på flera ställen, så dem måste jag bara testa! Och ni måste lova att ni köper hem ett nät färska musslor! Annars får jag bjuda på det när vi ses :-)
    Den nya snygga frun såg vi allt på FB. Riktigt snyggt!
    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, det måste ju gå... annars kanske man kan göra en kalljäst variant, sånt gillar vi ju:) Ska minsann ta och kolla upp det.
      Nja, det kan vi inte lova... vi gjorde det förr hos den dåvarande fiskhandlaren i stan, men efter att han stängde har vi inte lyckats hitta så bra musslor i nät mer. Bara sådana som är stora och slabbiga i konsistensen och dom gillar vi inte... Men vi ger absolut dina nätmusslor en chans!

      Tackar, tackar, så glad frun blir:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!