Här har det inte gjorts för många knop idag, det måste vi ju erkänna, men det har mesta haft med vädret att göra... För även om vi kom sent i säng i natt så gjorde det inte så mycket, vi är rätt utvilade vid detta laget efter alla sovmornar vi tagit oss dessa lediga dagar. Men att vakna upp till en blygrå himmel som det droppar tunga vattendroppar från, gör det verkligen inte lockande att lämna sängvärmen... Efter lite överläggningar så masade vi oss upp till sist för att inta frukost, hör och häpna - framför en bra film på tvn! Det är verkligen inget som hör till vanligheterna för Mårtenssons del, men idag kändes det väldigt passande:)
Något som också känns väldigt passande idag kan väl vara en god gratäng med italienska vibbar, en enkel och relativt snabbfixad med härligt mycket ost i. I botten hittar ni gnocchi och på dom köttfärssås och mozzarellaost, krämig men ändå med lite tugg i tack vare morotsbitarna. Kanske ett bra alternativ till alla pizzor som det annars äts en hel del av denna dagen:)
Receptet är Paolo Robertos och vi har inte gjort så många ändringar, bara lite i kryddningen faktiskt.
Gnocchigratäng med två sorters ost 2 port + matlåda
1 paket gnocchi, ca 500 g
250 g mozzarella, tärnad
300 g färs
1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, riven
2 morötter, tärnade
1 dl rött vin
1 tetra passerade tomater
5 blad färsk salvia, strimlade
1 näve färska basilikablad, strimlade
salt och peppar
parmesanost
Fräs morötter och lök några minuter, riv ner vitlök och fortsätt fräsa lite till utan att vitlöken får färg.
Tillsätt färsen och fortsätt att bryna.
Häll i vin och låt det bubbla någon minut, tillsätt de passerade tomaterna, örter och kryddor.
Låt såsen puttra ca 30 minuter, späd med vatten undertiden om du tycker det behövs.
Smaka av med ev. mer kryddor.
Koka gnocchin 2 minuter, låt den sedan rinna av i en sil och lägg i en smord ugnsfast form.
Täck med ett lager köttfärssås, strö över mozzarellatärningarna och häll sedan på resten av såsen.
Riv över parmesanost och gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
I vårt kök blir det ingen pizza till middag idag, däremot så blir det en annan form av snabbmat nämligen hamburgare, eller rättare sagt "hemburgare". Kanske lite efterrätt på det, det finns tydligen glass i frysen om ryktena är sanna...
Tillhör ni pizzafolket denna nyårsdagen?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Nänänä, inget pizza här! Vi åt förträffligt god mat här hemma, som det blev över av. Därför blev det lyxiga rester till middag! Det tackar vi inte nej till!
SvaraRaderaGott nytt år!
Härligt när man kan njuta av så goda rester, klart man inte ska tacka nej till det:)
RaderaDetsamma!
jag är trött och seg fastän vi bara var hemma och åt god mat och bebismyste... misstänker att det är nåt inbyggt i kroppen att man mår lite smådåligt idag ;)
SvaraRaderavi ska faktiskt äta pizza idag, fast hembakt. måste ju använda den nya pizzastenen! Gott nytt år på er! Kramar
Precis vad vi pratade om, den där nyårsdagssegheten måste vara nedärvd, sitter säkert i generna!
RaderaPizzastenen måste ju invigas, perfektare dag får man väl leta efter:)
Detsamma,
kramar
Smarrigt det såg ut:)
SvaraRaderaHär är vi pigga och utvilade också!!
God fortsättning...
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Tack! Skönt att höra.
RaderaDetsamma till dej,
kramar
Jag är rätt så pigg och kry, trots nyårsdag! Här vart det ganska fint väder, ljust faktiskt, så jag tog mig till och med ut på promenad. Det behövdes!
SvaraRaderaIngen pizza här inte... den sparar jag till en "värre" dag. Gratängen däremot, den vill jag ha!
Kram på er, och GOTT NYTT ÅR!
Promenad för att pigga upp är bästa botet!
RaderaGratängen är din, vassego:)
Kram och gott nytt!
Väldigt segt idag! Men trevligt i går. Den gratängen har jag gjort en gång. Mycket god!
SvaraRaderaDå kan det vara värt med lite seghet kanske:) Visst är den så god.
Raderahemgjord gnocci ännu?
SvaraRaderaJag har inte provat men är sugen att göra.
God fortsättning till er båda.
lena från make a head food
Nej inte än, men det är våra ambition:)
RaderaDetsamma till dej!
Så gott, sparar genast receptet :-)
SvaraRaderaHärligt, det låter bra det!
RaderaGod fortsättning! Gnocchi är jättegott även om jag blir mätt fort av så stabbig mat. Pizza på nyårsdagen är helt ok men inte för mig i dag. Jag åt resterna av ankbröstet från i lördags och en fin rösti med lingon till.
SvaraRaderaImorgon är det arbete igen och det känns okej men lite segt. Jag har dock massor att göra innan eleverna kommer tillbaka på måndag, och tiden går ju som bekant fort när man har roligt.
Stor nyårskram från mig till er!
Detsamma! Visst är det så gott, och visst mättar det snabbt:)
RaderaAnkbröst står på menyn här inför helgen, det ser vi fram mot, låter som smarriga rester!
Samma för frun här, fast bara för en dag blev det, nu är det ledigt igen. Hoppas det gick bra att stiga upp:)
Detsamma till dej, vännen!
Trött och nöjd idag - vi hade en mycket lyckad nyårsafton med de godaste meny vi har ätit sedan vi började med vår tradition att fira på landet. Ingen pizza då det är lite långt till närmsta butik på landet. Det blev tinad och värmd köttfärssås med spagetti :-)
SvaraRaderaDen här gratängen verkar jättegod, vad han kan den där Paolo - och ni också ju! Låter som att ni har haft en riktigt skön dag. Att börja den med frukost framför TV:n och en bra film kan vara skönt dekadent vissa dagar.
God fortsättning!
Kram + kram
Åh, det låter inte fel det, den menyn hoppas vi dyker upp hos dej för den blev vi nyfikna på!
RaderaVisst kan han, och vi försöker:) Oerhört dekadent och skönt var det, som vi njöt...
Detsamma, Lotta,
kramarna
God fortsättning på det nya året! Här blir det ingen pizza heller idag. Jag satsade på nyttig fiskrygg med potatis. Det var himmelskt gott med magvänlig mat som gjorde mig på ett mycket bättre humör.
SvaraRaderaDen gratängen ni bjuder på i köket idag ser väldigt god ut! Någon vardag kommer den att lagas i mitt kök också:)
Tack! Vad kul att ni gillar min "konst".
Kramar till er!
Tackar, detsamma! Härligt med magvänlig mat som ger gott humör:)
RaderaLåter bra det, hoppas den ska smaka!
Kramar
Nej, här var vi pigga och tog oss ut på en löprunda det nya året till ära :) Vilken ljuvlig gratäng ni bjuder på.
SvaraRaderaHej och hå, en löprunda! WOW, vilket sätt att starta året, inte illa!
RaderaTackar!
Låter som en väldigt bra början med långfukost och film!
SvaraRaderaHär gjorde vi faktiskt precis samma sak.
God fortsättning.
kram
Ja, i alla fall oerhört avkopplande och skön, vi är alltså i gott sällskap då:)
RaderaDetsamma till dej,
kramar
God fortsättning kära ni! Vi var inte sega alls faktiskt fastän det intogs lite mer dricka än normalt ;)
SvaraRaderaVi tar det mest lugnt på hemmafronten nu när vi är lediga....
Gott med italienskt så här på nyåret :)
Detsamma, fina Amy! Se där ja, fler som inte hör till de sega, låter bra det! Skönt att ta det lugnt och riktigt få koppla av.
RaderaHur gott som helst.
Bra nyårsdagsmat, jag orkade inte ens det så det fick bli kebabpizza... Gott nytt år på er!
SvaraRaderaTur det finns pizza när orken tryter:)
RaderaDetsamma till dej!
Har haft det galet bra i helgerna som varit, det syns både här och där ska ni veta...
SvaraRaderaKram kram
:) Men det ska synas att man haft det bra och kul!
RaderaKramar
Jag var helt slut på nyårsdagen, men inte pga vilt festade eftersom jag körde. Vi åt frukost kl 12!, så det var en trött familj. Näe, 8 middagar på 11 lediga dagar har satt sina spår. Och inte ens alkohol under alla dessa. Jag är bara helt socialtutmattad om man nu kan vara det. Ändå har jag hållt i gång och tränat för att inte bli helt försoffad. Så det är hemskt att säga det, men lite skönt var det att jobba igen...
SvaraRaderaOjdå, 8 middagsbjudningar sätter absolut sina spår, alkohol eller inte... De där sena kvällarna och alla kontakter tar på krafterna.
RaderaJodå, ibland kan det vara en lättnad när livet återgår till det mer normala:)
Jag gillar verkligen gnocchi, himla gott och enkelt. Det här receptet låter gott. Kul att göra en gratängvariant av det, det känns som att det öppnar nya möjligheter!
SvaraRaderaGrattis till jubileumet!
Visst är det gott, nu ska vi bara ge oss på att göra egna också...
RaderaFinns säkert en uppsjö av möjligheter på gnocchisarna, det lär bli fler recept framöver.
Tackar!