lördag 19 januari 2013

Hallonmarmelad

Har ni det bra därute i vinterlandet? Drömmer ni kanske, som vi gör, om sommar, sol och värme? Då har vi en godsak att bjuda er på i dag som kanske kan passa som ett litet sommarsubstitut. Smaken av sommargoda hallon i en marmelad där den fått en liten extra kick av lite blodgrapefrukt och lagerblad.
Vi gillar det där med att koka egen marmelad, det går ju så snabbt och lätt när man har i syltsocker och gör man en sats som denna som inte är så stor så kan man prova nya smaker ofta, ofta. Denna varianten var kanoners god och av de två burkarna som vi gjorde återstår det inte alls mycket, prova den gärna till en lite smakrikare ost och känn hur sommaren kommer lite närmare!


Hallonmarmelad med blodgrape
1 blodgrapefrukt
1 pkt á 300 g frusna hallon
1 dl vatten
3 små lagerblad
3 dl syltsocker
1 vaniljstång
Skölj av grapefrukten ordentligt, helst i varmt vatten och med lite hjälp av en sk scotchsvamp.
Riv skalet med ett fint rivjärn, försiktigt så att du inte får med något av det vita för då blir det alldeles för bitter smak på marmeladen.
Skär hinnfria klyftor av grapefrukten och lägg dom i en gryta, pressa ner det sista av saften i grytan.
Tillsätt hallonen, vattnet, lagerbladen och sockret.
Dela vaniljstången på längden och lägg den i grytan.
Koka upp och låt det puttra utan lock i 10-15 minuter.
Dra från värmen, ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg tillbaka dom i grytan och blanda om.
Häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar, det går bra med plastburkar som du kan frysa in marmeladen i.
Marmeladen passar riktigt bra på ostbrickan till smakrika ostar.

Nu är det snart dags för oss att åka iväg till ett annat "Mårtenssons kök", det är nämligen dags för pappa/svärfar Kjell att fira födelsedag och det gör han med en kalkonmiddag. Den middagen har vi sett fram mot hela veckan eftersom kalkonen uteblev på deras julmiddag, skandalernas skandal var det! Men nu återställs ordningen, tack och lov, allt är åter frid och fröjd och universum är åter i balans:)

Ha en fortsatt skön lördagskväll, på återseende i morgon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

23 kommentarer:

  1. Det här receptet fick mig att tänka på förra sommaren då jag stod och pinades och karatesparkades med myggen i hallonsnåren i 4 timmar, cyklade hem glad i hågen för att göra en hallonmarmelad med lime. Jag misslyckades totalt!Den blev hård som sten! x-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ajamen, vilket öde, sånt blir man ju knäpp på. Som när vi skulle göra nyponmarmelad och plockade hur mycket nypon som helt bara för att hitta maskar i dom allihop..
      Bättre lycka nästa gång!

      Radera
  2. Jodå här längtar man rätt mycket efter vår åtminstone. Gillar också att göära egen marmelad. Den här ser jättegod ut! Är dock lite frågande över lagerbladen. Brukar man ha det i marmelad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, lagerblad brukar man väl inte ha i marmelad men det gav en mycket god tvist i smaken faktiskt. Klart rekommenderbart.

      Radera
  3. Vad spännande det låter med blodgrapefrukt! :)
    Mums, mums! Jag brukar köpa ekoloisk fryst hallon, tina upp och vräka i mig! :)
    Ha en toppen kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det passade så gott till de söta hallonen och visst är det så gott med dom. Föredrar nästan hallon framför jordgubbar båda två.

      Kramar

      Radera
  4. Föredrar hemma-marmelad! Min kollega hade gjort blodapelsinmarmelad som var så förbaskat god! Får nog koka mig lite marmelad någon dag när tid och ork finns!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, vilken dag som helst!
      Blodapelsinsmak måste ju bli riktigt gott också, kanske passa på medan de finns i hyllorna.

      Radera
  5. Mmm vad gott, ostbricka med hallonmarmelad får det bli nån dag;)
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  6. Hallonmarmelad med smak av grapefrukt låter fräscht! Kunde tänka mig den till nybakta croissanter :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott och till nya croissanter passar den säkert kanon. Till St. Agurost hade vi den nu och det var så gott.

      Kramar

      Radera
  7. Blodgrape och lagerblad, vad spännande! Kan tro att det passar bra till ostbrickan. Och ja, smörgåsen med :) Jag har inte testat att göra egen marmelad än någon gång, men... Någon gång :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste du absolut prova, det är å himla lätt att få till goda smaker.

      Radera
  8. Härlig twist med blodgrape i måste jag säga... säkert jättegott även med scones. Ja, sommaren får gääärna komma nu ;) Hoppas ni haft en kanonhelg, kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den kändes verkligen som en god idé:)
      Sommaren är mer än välkommen, när emigrerar vi?

      Tack det hade vi,
      kramar

      Radera
  9. Ja, sommarkänslor med hallonmarmelad. Jag är en tok som ibland unnar mig en rostad ljus smörgås med ett tjockt lager philadelphiaost och så hemkokt marmelad på den! Mmmm... säger jag bara! Men en kraftigare ost tackar jag inte heller nej till!
    Hoppas kalkonmiddagen var trevlig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket trevlig och god var den, tackar som frågar.
      Philadelphiaost med marmelad, oh yes det låter gottigt det!

      Radera
  10. Ja, men ge oss sommar nu! Nu orkar jag inte med det här frysandet längre!
    Jag ska koka hallonmarmelad och sen bada i den, då kanske det känns lite bättre...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men eller hur, alla kläder som ska på bara, suck... Bada i marmelad, ja kanske det kanske...

      Radera
  11. Så mycket gott och så lite tid känner jag i bland och vill äta allt!
    men en god marmelad till en himla god ost kan nog klämmas in någon dag :)

    Kram lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det inte lätt att få till med allt man vill smaka, så mycket mat så lite tid:)

      Kramar

      Radera
  12. Ojoj, det här får jag ta och spara i minnet så jag köper hem blodgrape snarast. Verkar väldigt gott. Sen var det visst några andra av era recept jag måste prova med... När ska allt detta hinnas med? Tack för inspirationen! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!