Aldrig mer att vi kommer att göra ostsås till lasagne på en bechamel, det är ju så mycket enklare och blir ju så mycket godare att göra som Jamie gör! Röra samman osten med crème fraiche så är det klart, hur mycket lättare kan man göra det för sej? Möjligtvis är det enklare att hoppa över ostsåsen men då är det ju liksom inte lasagne längre.
Bli nu inte förskräckta när ni läser receptets ingredienslista och tillvägagångssätt, det är ingen lasagne man slänger ihop på en kvart som så mycket annat han gör den killen. Nej, detta är matlagning som lämpar sej en ledig dag för det tar någon timme, det ska vi inte sticka under stol med, men belöningen man får när man hugger in är så väl värt tiden det tar. Köttfärssåsen smakar så mustigt och hela gratängen är härligt krämig...
Dessutom så ligger de flesta minuterna i grytan och i ugnen och då kan man ju passa på att göra annat, som att uppfinna drinkar...
Lasagne 6-8 port
2 skivor bacon
2 tsk torkad oregano
2 gula lökar, fint hackade
2-3 vitlöksklyftor, fint hackade
2 morötter, finhackade
2 selleristjälkar, finhackade
600 g färs av valfri sort t.ex nötfärs eller blandfärs
2 burkar krossade tomater
salt och svartpeppar
färsk basilika
lasagneplattor
100-150 g parmesanost
6 dl crème fraiche
3-5 tomater, skivade
Skär baconskivorna i små bitar och fräs dom med oreganon tills baconbitarna får fin färg.
Lägg i grönsakerna och stek tills de mjuknar och får lite färg 5-10 minuter, rör om då och då.
Rör ner färsen, bryn snabbt och häll i de krossade tomaterna.
Fyll den ena tomatburken med vatten och slå det i grytan, salta och peppra ganska generöst.
Ta bort bladen från basilikan, finhacka stjälkarna och tillsätt dom i grytan.
Låt såsen koka upp och sedan puttra 1 timme under lock som ligger lite på glänt, rör om då och då.
Ta av locket och koka ytterligare 30 minuter, rör om då och då.
Tycker du såsen börjar se för torr ut så späd med mer vatten.
När såsen kokat färdig så river du ner basilikablad, ta i så många du tycker behövs - vi är ganska generösa med basilika eftersom vi gillar det skarpt.
Blanda samman crème fraiche och det mesta av osten, spara lite ost till att strö över.
Smörj en ugnsfast form och bred ut en tredjedel av köttfärssåsen i botten, lägg på ett lager lasagneplattor och bred en tredjedel ostsås på.
Lägg på ytterligare en tredjedel köttfärssås, lägg på lasagneplattor och sedan ostsås.
Kör på ytterligare ett varv och avsluta det hela med ostsås.
Lägg på tomatskivor, några basilikablad och strö till sist över parmesanost.
Ringla lite olivolja över hela härligheten och täck formen med aluminiumfolie.
Ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader, först 30 minuter med folie sen ca 10-20 minuter utan - lite beroende på vad du har för lasagneplattor. Känn med en provsticka så du är säker på att det är klart.
Skeda upp och njut tillsammans med en god sallad.
Vi sa ju att det var riktigt gott, nästan så vi inte behövde diska:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
sparar genast för detta recept måste testas
SvaraRaderaDet gör du helt rätt i!
RaderaSnabb mat är ganska tråkigt. Lasagne är matkonst på hög nivå. Jag gör oftast med väldigt lite ostsås och desto mer tomat. Vi älskar lasagen gjord på kalkonfärs här. Bilden på er lasagne får mig att vilja äta den NU. Trots att jag just ätit. Vackert och krämigt lockande! Och Jamie är ju alltid Jamie. Naken eller inte! Kram!
SvaraRaderaJa, visst är det, även om man ibland har brått och det är tvunget:(
RaderaHärligt att vi kan fresta, precis som Jamie - för är det något han kan så är det väl just det! Också påklädd:)
Kramar
Det lät otroligt gott!
SvaraRaderaSå gott!
RaderaLasagne är ju världens bästa mat, mums! Lilla Jamie han kan han :)
SvaraRaderaVisst är det, i alla fall jamies:)
RaderaMmmm ska prova! Creme fraiche är alltid gott.
SvaraRaderaDet tycker vi absolut att du ska, crème fraiche kan få det mesta att smaka gott:)
RaderaDenna ska jag göra nästa gång det är dags för lasagne!! Låter väldigt god .. just långkokt köttfärs/tomatsås blir SÅ gott! Smidigt med ostsåsen, verkar krämigt och gott! Tack för att ni delar med er!
SvaraRadera:)
Då har du verkligen något att se fram mot, den är förbenat god!
RaderaVarsågod, det gör vi så gärna så.
jag har gjort den där och alla älskar den!
SvaraRaderaSÅ god!
Lena från make a head food
Kanoners, fler som kan gå i god för den:)
RaderaDen ska jag testa i helgen!!!
SvaraRaderaKlart du ska!
RaderaHar också spanat in denna men ännu inte fått tummen ur... vill testa och ska se om jag inte kan få till en vegisvariant på den. Tisdagskramar till er!
SvaraRaderaDet måste ju helt klart gå att få till i vegisform, ge dig på't!
RaderaOnsdagskramar till dej:)
Jag har också bytt ut ostsåsen på detta vis i både lasagne med pastaplattor och med aubergine. Blir krämigt och gott. Den där Jamie alltså... Jag blir kär i hela hans passion för maten när han lagat mat.
SvaraRaderaJa man kan inte annat än att ryckas med i hans matglädje. Där har vi en kille som måste få till och med den mest ovilliga kock att vilja laga mat!
RaderaJag har också några gånger använt mig av creme fraiche och ost istället för ostsås och det är ju verkligen gott! Er lasagne ser så god ut! Kram
SvaraRaderaVisst blir det så gott, och så smidigt!
RaderaTackar,
kramar
Den här måste testas, så det så!
SvaraRaderaKram kram
Där sa du något helt rätt, så det så!
RaderaKramar
Ja jag har gjort denna variant oxå fast med kyckling, som sagt den blir fantastiskt god. Har man lite tigth och man har klar köttfärsåsen kanske dagen före, och färska lasagneplatter så går det ju rätt snabbt att sno ihop. Alltså bilden gör så att snålvattnet rinner....MUMS!
SvaraRaderaHa det gott kram!
Kyckling i, det låter ju nästan som något att testa. Visst går den utmärkt att förbereda och sen bara värma på, alldeles perfekt är den:)
RaderaSå kul att höra att du gillar bilden!
Detsamma,
kramar
Hej
SvaraRaderaSer att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Vill ni beställa mera så är ni välkommna. Vänligen Fredrik Larssen
www.larssens.se
Jajamensan gör vi, då ska vi ta och kika på det, tack!
RaderaHaha, lovlely! Jamie han e duktig å ni me! :) Låter ju som en supersmat idé med creme fraiche + ost, det kan jag nog tänka mig att prova ibland men bechamelen kommer jag nog inte överge iaf! Ha det gott! Kramis
SvaraRaderaSo lovely. Tackar, tackar.
RaderaEn alldeles utmärkt idé var det, men du behöver absolut inte överge bechamelen, den funkar ju bra till annat där man inte kan göra som här:)
Detsamma,
kramar
både ser ut och låter kanongott! den där jamie han kan han :) och ja, det där med att bara blanda creme fraiche och ost är ju så himla bra! förstår att ni knappt behövde diska tallrikarna efteråt. och viss mat SKA ju ta tid, så är det ju bara. perfekt för fredagspastan :)
SvaraRaderaTackar, visst kan han och bra är precis vad det är.
RaderaJa, det blir ju bara bättre med lite mer tid och kärlek till matlagningen.
Satan i gatan helt enkelt så gott! Jag är lite leds på bechamel/ostsås som jag brukar göra och har sett en variant med crème fraiche, grädde och ost som blandas och läggs ovanpå. Det här låter ännu bättre och hela receptet är ju bara wow. Dags att uppgradera lasagnen då :-)
SvaraRaderaHa en skön onsdagskväll!
Kram + kram
Precis, där satt han! I gatan alltså... WOW är helt rätt ord, det uttalade vi säkert mer en en gång:)
RaderaUppgradera på
och ha en skön kväll.
kramarna
Otroligt smaskigt! Mums!
SvaraRaderaReceptet "snos" rakt av och ska lagas med glutenfria lasagnepattor! :)
Jag brukar också blanda cf och ost istället för bechamel! :)
Ha en underbar kväll!
kram kram
//Lana
Så smaskigt! Sno på du bara, det är därför vi la det här:)
RaderaDetsamma till dej,
kramar
Mums säger vi!
SvaraRaderaEtt bra tips det där att blanda creme fraiche med ost. Han är inte dum den där Jamie! ;)Det var ju tur att ni sparade tallriken ändå... ;)
Det gör ni rätt i!
RaderaNej han är smart han, genväg som dessutom är godare än senvägen:)
Jamie är fantastisk!! Älskar hans sätt att göra det enkelt utan att nalla på den "äkta" känslan. Det där med ostsåsen var ju ett lysande exempel på det. Och er lasagne ser grymt god ut!
SvaraRaderaEn rolig grej är att när det har gått ett Jamie-program på tv (ofta på kvällar mellan 21-22) är jag och min man alltid så hungriga att vi går ner och är inspirerade att laga något gott av vad som bara råkar finnas hemma. Många goda rätter har uppfunnits tack vare den sprudlande inspirationen från Jamie!
Trevlig helg önskar jag er!
Visst är han, vi återvänder nästan alltid till honom efter utsvävningar hos andra tv-kockar. Tackar!
RaderaMycket av det vi har sett på han 30-minuters program har vi blivit så sugna på att kocka till, ska kika lite efter kokböcker från honom på kommande rean.
Detsamma önskar vi dej!
Tack för tipset, gör gött vare, som vi säger i Värmland.
SvaraRadera/Fredrik i K-bro
Så lite så KF, vassego!
RaderaÅhhh, denna blev så jä..a god! Tack för receptet ;)
SvaraRaderaHärligt att höra Helena, tack för att du lät oss veta att du gillade den!
RaderaVarsågod:)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaJag har länge tänkt prova detta recept, och till helgen verkar det bli av! Undrar bara vilken storlek på ugnsfast form passar bäst till angiven mängd?
SvaraRaderaHej Mia, så roligt att du ska prova - du har något gott att vänta dej:)
RaderaSå bra att du frågar, det ska vi genast skriva till i receptet! Formen vi ha är 27 × 21 cm i innermått.
Ha det gott, vi håller tummarna för en smarrig middag!
Ser spännande ut, tänker prova till helgen. Muskot? Brukar ingå i lasagne. Har ni / Jamie medvetet valt bort den?
SvaraRaderaKanoners Anders, vi hoppas att du också kommer att gilla den.
RaderaAngående muskot så är det något vi aldrig använder eftersom herr M inte alls fixar den smaken. I Jamies recept ingår den inte i denna lasagnen, och vi misstänker att det har att göra med att man inte gör den med en vanlig ostsås (typ bechamelsås) då det är den man brukar smaksätta med muskoten om vi inte är helt ute och cyklar...
Men om det säkert är det som det beror på garanterar vi inte, det är bara en vågad gissning:)
Du kan säkert tillsätta muskot om du känner för det, hojta gärna till om du gör det och säg hur det gick!
Lycka till med kockandet och ha en trevlig helg,
MVH
Mårtenssons