måndag 14 januari 2013

Laxgratäng med citronsås

En fiskgratäng får ni idag, en med lax, krämig citronsås och mos smaksatt med dill och citron. Mycket citron blir det men för mycket citron kan det aldrig bli, i alla fall inte om man ska tro på Anki som är citronberoende. Håkan å sin sida är helt övertygad att man inte kan överdosera dill så denna gratängen blev en perfekt kombination av några av våra laster.
Helt och hållet är receptet från fruns egna hjärna, litte sånt och litte sånt ihop med det mest perfekta gratängmoset som någonsin sett dagens ljus - och voilà - en fiskgratäng var skapad! Resultatet blev oerhört ätbart, Håkan drog vinstlotten och fick med en portion i sin matlåda dagen efter



Laxgratäng 2 port + matlåda
800 g mjölig potatis
1 dl grädde eller mjölk
2 msk smör
1 äggula
½ citron, rivet skal och juice
½-1 dl hackad dill
salt och peppar
Koka potatisen mjuk, slå bort vattnet och låt den ånga av.
Mosa potatisen, gärna med elvisp, tillsätt vätska, ägg, smör, citronskal och dill.
Blanda ordentligt, och smaka av med kryddorna och citronjuicen.
Spritsa ut moset runt kanterna i en smord, djup, ugnsfast form som ställs mitt i ugnen på 225 grader till moset fått färg, ca 5-10 minuter.

Sås
1½ msk smör
2 msk mjöl
2½ dl matlagningsgrädde
1½ dl vatten
1½ msk hummerfond
½ citron, rivet skal och juice
½-1 dl hackad dill
salt och vitpeppar
Smält smöret och pudra i mjölet under omrörning, späd med vätskan och häll i fonden.
Ge såsen ett uppkok och låt den sedan småputtra någon minut under omrörning.
Tillsätt citronskal och dill, smaka av med citronsaft, salt och peppar.

3 bitar laxfilé á 125 g
salt, peppar och citronpeppar
Lägg laxfiléerna i formen med det gratinerade moset, krydda med salt, peppar och citronpeppar.
Häll över såsen och gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter.

Gröna ärtor gör sej så bra till, precis som sparris gör.

Snön den bara fortsätter att falla utanför vårt fönster, det har den gjort ett bra tag nu, och vinden viner runt husknuten så det ser mest ut som en bister snöstorm för tillfället. Det är vid sådana här tillfällen vi är extra tacksamma över att vi har varma kläder att ta på när vi behöver ge oss ut, tak över huvudet, värme på elementen och framför allt att vi inte behöver skotta någonstans:) 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

28 kommentarer:

  1. Vad sugen jag blev nu på fiskgratäng det var evigheter sedan jag åt det:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det bara att planera in en gratäng inom det snaraste:)

      Radera
  2. Ni kombinerar två av de saker jag gillar mest - dill och citron. Ingen av dem kan överdoseras. Fiskgratäng är galet gott och jag gör det då och då eftersom hela familjen älskar fisk.

    Själv hade jag citron i kycklingen i lergrytan ikväll. En stor citron i magen på pippin och en massa goda rotfrukter runt om. Mums! Mycket citronsmak! Kanske skulle jag haft i dill också, hihi!?
    Kram!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, fler som har samma favoriter! Dilla hade säkert gjort sej gott i lergrytan till pippin:)

      Kramar

      Radera
  3. Dill och citron är så gott tillsammans... En klassisk fiskgratäng som den ni gjort var det sååå längesen jag gjorde! Fy tusan vad gott. Det måste jag ju göra snart, eller hur?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, man tröttnar aldrig! Klart du måste, helt klart:)

      Radera
  4. Instämmer med övriga, dill och citron är en smakrik och härlig kombo! Ni verkar ha mycket snö hos er... vi fick lite lite men allt nästan borta nu. Det ska komma mer till helgen och bli ruggigt kallt mellan fredag och lördag här, hu! Låt oss emigrera tillsammans allihopa, kram! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härlig!
      Kanske inte så väldigt mycket just här, men kallt som sören är det, hugaligen! Vi är med, när ger vi oss iväg?

      Kramar

      Radera
  5. Absolut en ny favoritblogg!! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, vi växer flera meter av stolthet:)
      Välkommen in i vårt kök Lisa, hoppas du ska trivas här!

      Radera
  6. Fiskgratäng var det ett bra tag sedan vi åt. Ändå är det bland det bästa vi vet. Citron och dill låter som ren matsymfoni i mina öron.
    Ja, den där snön får gärna sluta falla nu. Nu är det snövallar och vitt så det räcker ett tag. Lowe jobbar på en igloo så han hoppas på stora mängder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så gott, men vi har också en tendens att glömma bort det när det vankas fisk. Fast vi jobbar på att bli bättre på det. En väldigt vacker symfoni:)
      Hej och hå, inte det lilla projektet han har satt igång, nästan så vi också hoppas att ni får mer snö för hans skull!

      Radera
  7. Lax och citron är ju sååååå gott! Väldigt smaskig gratäng! mums!
    Ha en fin tisdag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, perfekta paret:)
      Hoppas du också haft detsamma,
      kramar

      Radera
  8. Fisk o citron alltid en bra combo, höjer smaken betydligt!! det var längesedan vi gjorde en gratäng på fisk brukar göra det oftast på lax då mina ungdomar äter det bättre, själv äter jag all typ av fisk och skulle göra det oftare om man så fick.
    Kram o ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, all fisk (nästan i alla fall) slinker ner!
      Detsamma,
      kramar

      Radera
  9. Hmm, lax... men det lät riktigt gott ändå, med dill och citron och krämigheten.... Jag åt faktiskt fisk häromveckan! Min mormor fyllde 94, och då åkte Olof och jag dit med ingredienser, sen panerade Olof fisk och stekte som vi åt med Olofs remouladsås, jag tog till och med två gånger! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu svimmade vi nästan lite grann... fisk på din tallrik och två gånger dessutom!? Knappt vi tror våra ögon:) Klart att det var gott när det var Olof som stod för kockandet!

      Radera
  10. dill, citron och lax. det kan ju faktiskt inte bli äckligt! jag ska ju faktiskt hem till mina föräldrar snart och där får man äta fisk, och hemskt gärna fiskgratänger så jag ska nog ha det här receptet kvar i bakhuvudet då och slänga ihop den nån dag :) man får ju passa på när inte den laxhatande sambon är i närheten.

    här snöar det också och jag är NÖJD! kan ju bero på att jag också slipper skotta ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kan ju inte det, då bör det vara något allvarligt fel:)
      Klart du ska ha det i bakhuvudet när du nu får äta lax för ovanlighetens skull!

      Radera
  11. Gratängen ser jättefin ut! Krämigt och gott! Citron är min bästa kompis när jag ska äta fisk och är rädd för "fisksmaken" :-) En massa dill är heller aldrig fel.

    Inte kul i Skåne idag...

    Kramar + kramar

    SvaraRadera
  12. En fiskgratäng är alltid gott. Så gott moset måste bli med citron och dill i. Har jag aldrig tänkt på själv, bra tips!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det! Kanoners, kul att vi kunde tipsa där:)

      Radera
  13. Har en liknande gratäng som är väldigt poppis på min blogg. Mycket citronsmak. Gott och fräscht!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår absolut att den är poppis, citronsmak i såsen är ju attans gött:)

      Radera
  14. Det där lät allt för frestande. Snålvattnet flödar!! Maken är inte så förtjust i citron men ibland får han vika sig så jag får mitt lystmäte! Och vad passar bättre till än gröna ärtor som han inte heller är så förtjust i. Ska lagas ändå! *fniss*

    SvaraRadera
  15. Ooooh gud vad det ser gott ut...jag kan nastan kanna smaken :)
    Har lax i frysen...saken ar biff....det blir lax imorron!! Sara x

    SvaraRadera
  16. Idag gjorde jag den här rätten och det var bland det godaste jag har ätit! Ska göras om på fredag :) Ska bli kul att följa er :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!