torsdag 31 januari 2013

Pasta med citron och valnötter

I morgon är det inte bara fredag, det är dessutom vegetariska dagen och som det inte räckte så är det i vårt kök pasta dag helt enligt reglerna:) Kanske är ni fler därute som käkar pasta på fredagarna?
Förra fredagens pasta kan passa kanon om man vill fira vegetariska dagen med italienska influenser, ett recept som självaste Miss Italien her self, Sophia Loren, gjorde känt på den tiden det begav sej.
I ursprungsreceptet ska det tydligen vara en pastasort vid namn Mafalde men det fanns inte att uppbringa i vårt skafferi så det fick rätt och slätt bli pastarör. Gick hur bra som helst det också:) Syrlig och god var såsen, kändes frisk och fräsch och fick ett härligt tugg tack vare valnötterna.

I receptet har vi vid två tillfällen skrivit att såsen inte får koka och det är för att såsen annars blir grynig och skär sig. Enligt Bo Hagström som har skrivit kokboken Viva La Pasta där vi hittade receptet, beror det på att citronsyran fäller ut något som heter kasein i grädden. Naturligtvis var vi tvungna att kolla upp vad kasein är för något och är det fler som är nyfikna så kan vi berätta för er att: kasein är ett slags fosforhaltiga proteiner som kan binda kalcium. Så nu vet ni det om den frågan skulle dyka upp någonstans, man kan aldrig ha för mycket kunskap!


Pasta al Limone eller, Pasta med citron   2 port
2 citroner
25 g smör
40 g valnötter, grovt hackade
½-1 dl riven parmesanost
300 g pasta
1 dl matlagningsgrädde
Skölj av citronerna riktigt ordentligt, använd helst ekologiska citroner.
Riv skalet, men var noga så bara det gula kommer med annars kan det smaka beskt.
Lägg smöret i en tjockbottnad gryta, lägg i det rivna skalet och smält sedan smöret sakta på svag värme.
Tillsätt valnötterna och låt det hela småputtra några minuter.
Pressa saften från citronerna genom en sil direkt ner i grytan och rör därefter ner osten.
Krydda lite med svartpeppar och låt såsen stå på svag värme, men låt den inte koka!
Undertiden så kokar du pastan al dente och häller bort vattnet.
När allt är klart för servering så gör du klart såsen;
häll ner grädden i en tunn stråle under tiden som du hela tiden vispar, såsen får fortfarande inte koka!
Servera såsen till pastan, garnera med rivet citronskal och valnötter.

Då ska vi se om "beslutsvelpottorna" Mårtenssons kan klubba något om stundande semester... Helt otroligt är det att det ska vara så in i bängen svårt att bestämma sig, men vi har i alla fall kommit fram till varför det är så svårt att ta ett beslut. Det finns helt enkelt för mycket information att ta del av!
Tänk så mycket enklare det var förr när det bara fanns resebroschyrer att läsa i, man kunde se två eller tre bilder av hotellet, en av byggnaden och en av rummet, ibland även en av poolområdet om sådant fanns. Sen läste man om vad som ingick, hur långt det var till centrum och stranden osv... Förbenade Tripadvisor säger vi bara, du har gjort vårt liv så mycket tuffare...
Men åh andra sidan, man kan ju faktiskt ha värre problem än detta, så vi klagar inte egentligen. Bara lite...:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
X

23 kommentarer:

  1. Både ser gott ut och låter väldigt gott på beskrivningen:)
    Visste inte att det var vegetariska dagen, tack för tipset!
    Ha en härlig kväll
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det var väldigt gott. Vassego, det var så lite så:)
      Vi önskar dej detsamma,
      kramar

      Radera
  2. Parmesan och valnötter då kan det bara bli en kanon middag:)

    SvaraRadera
  3. Hmm, pasta och citron var nytt, det får vi nog testa nån gång. Blir inte mycket pasta här längre, det går inte ihop så bra med kalori-räknandet. Men nångång ibland är det okej, då kan jag gärna testa den här såsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, när det räknas är det kanske inte det optimala, kanske bättre med fullkornspasta då?

      Radera
  4. Vilken urfräsch pastarätt! Jag skulle inte ens besudla den med bacon :-) En fråga bara. Finns det någon anledning till att inte röra ner osten allra sist? Om man skulle vilja att grädden blir riktigt varm och kanske puttra lite, kan man då ta osten sist eller är det kanske så att det ska ske något speciellt med smakerna när citron och ost gosar ihop sig själva först?

    Ibland är det verkligen jobbigt med all info som finns. TripAdvisor är ändå himla bra. För några år sedan när vi bokade resa till Paris så bokade jag faktiskt om det första hotellet efter att ha läst recensioner på deras sajt. Det hotell vi valde hade helt andra tongångar i kommentarerna, dvs positiva och vi blev jättenöjda. Så just den biten, att kolla vad andra tycker kan vara värt mycket. Lycka till med letandet i resedjungeln!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. F'låt mitt namn är plåt... Inser att det hjälper ju inte om man har i osten på slutet eftersom anledningen till att det inte får koka såsen har med citronen och grädden att göra. Daaaa! Så då gör jag helt enkelt som ni skriver :-)

      Radera
    2. :):)
      Ja, vi började undra lite där... men det var ju bra att du själv upptäckte det hela. Ett tips är att servera pastan i varma tallrikar så håller sej såsen varm lite bättre och längre, annars får du följa instruktionerna till punkt och pricka denna gången:)

      Visst är Tripadvisor riktigt bra, speciellt när ett av valen får väldigt många negativa kommentarer. Men vi blir båda så där veliga och börjar med hårklyverier till slut när det som nu finns två-tre att välja mellan och alla verkar lika bra. Då kvittar det liksom vad servitörerna heter och om hibiskusarna är gula eller röda, vi vill veta vad som serveras till frukost:)
      Men vi har bestämt oss nu! Tror vi i alla fall....

      Kramar

      Radera
  5. Låter mycket fräscht! Lycka till med val av resa. Kram

    SvaraRadera
  6. Låter som härlig rätt med underbara smaker, citron, parmesan & valnötter - vad kan gå fel! Just nötter i matlagning är SÅ gott.
    Kul att planera resa, håller med om att för mycket att välja på gör det svårare. Men ett trevligt val iaf.
    Ha en fin fredag! Visste inte att de var vegetariska dagen, synd för jag har redan förberett maten till ikväll (icke-vego).
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det kändes som att inte så mycket kunde blir fel:)
      Visst är det trevliga val att ha att göra med, men vad det kan vara svårt och ta tid.
      Vi önskar dej detsamma,
      kramar

      Radera
  7. Valnötter i maten är ju såååå gott! Idag blir det kycklingsallad med valnötter! Blev sugen på de underbara nötterna efter jag läst ert inlägg! :)
    Ha en toppen fredag!
    Kram kram
    ///Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju det, kyckling passar riktigt bra ihop med dom, härligt att vi kunde vara till inspiration:)

      Vi hoppas din fredag också blir riktigt bra,
      kramar

      Radera
  8. pasta, parmesan, citron, vad kan gå fel?! ingenting! och så fredag på det också, helt ultimat :)

    här har vi också semesterbeslutsångest. Jimmy vill åka till New York och jag vill åka till Gränna ;) hoppas ni lyckas komma överens om nåt!

    trevlig helg till er. kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, precis, ingenting. Speciellt inte på en pastafredag:)
      Oj då, det låter som ett tufft val... not! NY väljer vi, men vad gillar dottern den långa flygresan tro? Ni får kanske ta och mötas någonstans på mitten?

      Kramar

      Radera
  9. Med alla dom goda ingredienserna kan det bara bli gott ...

    SvaraRadera
  10. Mmmm så gott så, älskar kombon citron och pasta (har dock bara testat ett fåtal gånger)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen en höjdare, absolut inte sista gången vi har dom två godingarna tillsammans!

      Radera
  11. Låter ljuvligt gott! Citron och valnötter, pasta och ost! Kan inte bli fel. Jag gjorde er och Jamies Lasagne i går. Mycket god! Rapport kommer framöver på bloggen såklart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh ja, det var riktigt gott detta. Härligt att du gillade lasagnen, visst var den väl värd jobbet? :)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!