Pak choi är en ny aktör i vårt kök som vi har provat lite den senaste tiden, den gör sig riktigt bra i varma sallader som denna vi bjuder på idag. Speciellt det vita på salladsbladen passar väldigt bra i wooken men det går naturligtvis att äta det icke-tillagat också. Vi tycker det blir bäst när man tillsätter den gröna delen i wooken precis innan serveringen annars tappar den för mycket av sin spänst och blir blaskig och tråkig. Hittar du inte pak choi i affären så går den bra att ersätta med kinakål (sk salladskål).
Detta är en middag som går ganska snabbt att kocka till, inga krångliga moment som tar tid, fräscha smaker och lätt att variera efter kökets utbud.
I salladen kan man ha lite av vad man har hemma i grönsaksväg och vad man är sugen på, detsamma gäller för nudlarna, ta de som finns i skåpen. I dressingen drar du i så mycket ingefära som du vågar, börja med 1 tesked och smaka dej sedan fram när dressingen har stått en stund och fått dra till sej smakerna.
Sesampanerad kyckling med nudelsallad 2 port
1 kycklingfilé/person
salt och peppar
vita sesamfrön
ca 10 cm purjolök, strimlad
1-2 morötter, tunt hyvlad
1 paprika, strimlad
1 pak choi
äggnudlar
Dressing
1 msk vitvinsvinäger
2 msk kinesisk soja
2 tsk sesamolja
riven färsk ingefära efter eget tycke och smak (vi hade ca 2 tsk)
1 tsk farinsocker
Börja med att röra samman dressingen så den får stå och dra under tiden du lagar till resten av middagen.
Dela kycklingfiléerna mitt av på längden.
Tryck ut dom lite så de blir jämntjocka, salta och peppra och vänd dom i sesamfrö.
Stek filéerna i smör och olja så fröna blir lite gyllenbruna, ställ sedan in köttet i ugnen och låt det steka färdigt på 200 grader i ca 10-15 minuter, kolla så de är genomstekta innan du serverar dom.
Kok nudlarna enligt beskrivningen på paketet, skölj av i kallt vatten så de inte klibbar samman.
Strimla det vita på salladsbladen och stek dom någon minut i olja tillsammans med de hyvlade morötterna, paprikan och purjolöken.
Tillsätt nudlar och dressing i stekpannan, rör samman och låt det fräsa ca 1 minut innan du slänger i det gröna från salladsbladen precis innan serveringen.
Nu har snart all vår snö förvandlats till vatten för denna gången, och vi funderar på att investera i vattencykel och flytvästar... Men ska vi tro på hobbymetrologerna så kommer det att bli helt vansinnigt kallt i februari, då kanske det är smartare att satsa på skridskor?
Hmmm, det tål att funderas på det där... Vi återkommer!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Åh, vad länge sedan jag gjorde nudelsallad - det är ju så gott! Tack för påminnelsen. Kyckling med sesampanering låter som en perfekt kombo. Nu blev jag väldigt hungrig och måste rusa ut i köket och sätta igång med kvällens middag. Mannen är på ingång och jag är alldeles för långt från spisen :-)
SvaraRaderaJag röstar på skridskor även om det känns som att en gummibåt borde vara det rätta nu. Vi har det också löjligt slaskigt och blött nu men det ska frysa på igen till helgen...
Ha en skön och torr kväll!
Kram + kram
Vassego! Oj då, det lät inget bra det, intag din plats:)
RaderaKramar
Pak choi och wok hör liksom ihop och så gott det blir. Jag stiftade bekantskap med pak choi under studenttiden... :) Måndagskramar till er!
SvaraRaderaFörresten jag hoppas då inte på skridskoväder, brrr!
RaderaVi känner oss oerhört sena vad gäller pak choi, men bättre sent än aldrig får vi väl trösta oss med:)
RaderaKramar
Det här såg kalas ut:)
SvaraRaderaTack!
RaderaJa tack, gärna! En rätt helt i min smak inte minst eftersom jag har lite abstinens på asiatiska smaker ännu. Skickade ett meddelande på fejjan ;).
SvaraRaderaHAhaha,ja det kan vi tänka oss att du har:)
RaderaÅh låter så gott:) skulle inte tacka nej till den middagen nu idag när jag inte orkar laga skälv, går det att få hemlevererat?
SvaraRaderaTrevlig kväll
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Det ska väl gå att ordna:)
RaderaKramar
Så gott med nudelsallad. Pak choy äter jag sällan men är riktigt gott! Och sesampanerat! Mmm....
SvaraRaderaJa, de passade bara bra ihop alla godsakerna.
RaderaVilken fräsch nudelsallad! Kram
SvaraRaderaTack!
RaderaKramar
Pak choi använder jag också rätt mycket i matlagningen! En god sallads-grönsak! :)
SvaraRaderaKycklingen låter såååå gott och faller mig i smaken! Gott, gott!
Kallt i februari? Neeeeej! Vill inte! :( Trött på vintern och kylan... :(
Kram kram
//Lana
Se där, fler som är vana pak-choi användare:)
RaderaTrötta på kylan är vi också, vi vill ha VÅR!
kramar
Mums !! Sesampanerat är ju så gott!! Har också testat pak choi i wokrätter, är väldigt gott !!
SvaraRaderaJa, det var verkligen en höjadare!
RaderaPak choi är gott! Jag fryser et som blir över och har det sen i wok.mlättvatt den blirmlite blöt då men det är lite som med fryst bladspenat.
SvaraRaderaNu klarar jag att läsa matbloggar igen. Ska själv försöka mig på ett inlägg framåt dagen. En lite matt kram från sjuklingen. (Idag blir det lite barnmat på burk).
Vi tackar för tipset med frysningen, det ska vi komma ihåg!
RaderaHopas du har fått i dej något annat än barnmaten nu.
Jag fårstår att det är några som längtar till thailand... Sesampanerad kyckling, ja fisk också är mycket gott. Pak choi har jag däremot lite svårare för. Jag vet inte riktigt vad det är. Därför brukar jag byta ut det mot salladskål eller savoykål. Annars ser er middag mycket god ut!
SvaraRaderaDu förstår oss helt rätt:)
RaderaJa, man kunde tydligen byta ut det om man inte gillade det. Visst smakade det annorlunda, det hade vi inte riktigt väntat oss. Man tänker ju, sallad som sallad...
Tackar!
Inte så länge sen vi själva provade denna läckerhet för det är precis vad den är! Mumsfilibabba! Och nu kommer vi på att vi inte ens hunnit blogga om den... väntar nog ett tag till! ;)
SvaraRaderaFortsatt trevlig helg till er båda, kram!
Åh ja, visst är det så gott med de asiatiska smakerna!
Radera