onsdag 30 januari 2013

Vitlöksbröd på lätt sätt!

Åh vitlök, du underbara lilla godsak, så mycket man kan använda dej till:) Du är inte bara god, du är ju hälsosam också, skyddar oss både mot förkylningar och mot vampyrer och det är vi så tacksamma för. Mest för dom där vampyrer för dom vill vi verkligen inte stifta närmare bekantskap med, såvida man inte kan laga till något gott på dom? Fast med tillräckligt mycket vitlök så blir säkert även en blodsugande varelse smaskig!


Men nu var det ju inte varulvar det skulle handla om idag, det ska handla om bröd och vitlök som tillsammans blir ett otroligt lättfixat vitlöksbröd. Här handlar det om att ta en genväg, det kan man ju faktiskt behöva ibland när tiden inte riktigt räcker till, eller hur? Hur mycket vitlökssmak du vill ha på ditt bröd avgör du själv, se antalet klyftor som vi har skrivit mest som ett riktmärke och smaka dej fram själv.
Att strö lite flingsalt på brödskivorna precis innan du hugger in är väldans gott:


Vitlöksbröd
1 långfranska
75-100 g rumsvarmt smör
3 stora vitlöksklyftor, rivna
hackad persilja
salt
Skär snitt med ca 2 cm mellanrum i brödet, skär inte helt genom utan lämna ca 1 cm i botten av brödet.
Rör samman smöret med vitlök och persilja, smaka av med salt.
Bred på av smöret på varje skiva, det ska vara ganska rejält med smör på.
Lägg brödet på bakplåtspapper på ugnsgallret och ställ in mitt i ugnen på ca 225 grader ca 10 minuter.
Ta ut och njut till god mat, varför inte en smarrig fisksoppa?

I morgon studsar vi in på torsdag, sen är det banne oss snart helg igen! Januaris sista dag är det också i morgon, HJÄLP!!! Var tog denna månad vägen?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

  1. Brödet gillar jag men har bara en fråga, drack ni något rödvin till?? det måste man nämnligen om det ska hålla förkylningar (och vampyrer) borta! ;)

    SvaraRadera
  2. Åh, vitlöksbröd! Det var länge sedan jag åt sådant! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. DÅ är det kanske snart hög tid igen?
      Kramar

      Radera
  3. Ja det är verkligen underbart gott!!
    Ha en strålande dag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  4. Hurra, vitlöksbröd på lätt sätt - jag hakar direkt :-) My kind of bread. Och idag kan vi säga att i morgon är det fredag. Och snart måndag igen :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och idag säger vi att det är fredag:)
      Kramarna

      Radera
  5. Så gott med vitlök! Min dotter älskar vitlöksbröd och beställer alltid en liten brödkorg med vitlöksbröd när vi äter ute! :)
    Ha en toppen torsdag!
    kramar
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, dottern din har bra smak:)
      Kramar

      Radera
  6. Vitlöksbröd är väl bland det godaste som finns. Jag gör liknande men på baguetter och brukar blanda smör med olivolja så det blir lite lösare så man kan pensla på det. :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ibland är det extra gott. Så smart att pensla på det, det får vi ta och testa någon gång.

      Radera
  7. Vitlöksbröd är livsfarligt gott! Risken är stor att man äter så mycket att man får ont i magen. Fråga mig jag vet :-)

    SvaraRadera
  8. Helt i min smak! Passar säkert också bra till grillat och man kan ju göra det med småfrallor t.ex. som tas ut ur ugnen vartefter de går åt. Då kallnar de ju inte så fort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, absolut bra till grillat. Bra tips med frallorna, vi brukar packa in brödet i en handduk så det håller sej under tiden.

      Radera
  9. Älskar vitlöksbröd och brukar ibland göra på detta viset... mmm det vattnas i min mun fastän jag är mätt.

    Ska jag vara ärlig så är jag glad att januari snart är till ända... februari går snabbt och sen vill åtminstone jag ha vår!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är vi i gott sällskap då:)
      Vår, ja tack! Fast här snöar det plötsligt igen... suck!

      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!