Ja, alltså orginalreceptet finns i kokboken "Matrevolution"
Att ångkoka allt tillsammans var ett riktigt smidigt sätt att laga maten på, det tog knappt en halv timme från det att ingredienserna plockades fram tills att maten stod på bordet. När man ångkokar sina grönsaker så behåller man ju dessutom vitaminerna på ett helt annat sätt än när man kokar dom, nyttig snabbmat med andra ord!
Ångkokt asiatisk lax 2 port
½ litet broccolihuvud
1 burk á ca 220 g vattenkastanjer
2 bitar laxfilé
20 sockerärtor
Låt vattenkastanjerna rinna av och lägg dom antingen i botten på en sil - helst av aluminium så den tål värme - eller i en ångkoksinsats (finns att köpa på IKEA).
Lägg sockerärtorna på kastanjerna och därefter laxen.
Dela broccolin i mindre bitar, skölj och lägg dom över laxen.
Täck silen eller ångkoksinsatsen med aluminiumfolie och förslut ordentligt runt om så att ångan stannar kvar. Häng silen över en gryta med kokande vatten och låt den ångkokas 8-10 minuter, kolla fisken så den är genomkokt och lätt faller isär.
Dressing
1-2 msk färsk riven ingefära
1 vitlöksklyfta, riven
½ tsk sambal oelek
ca 10 cm från en tunn purjolök, strimlad
2 msk kinesisk soja
3 msk olivolja
½ pressad citron
Blanda samman alla ingredienser och smaka av. Servera till laxen, gärna med lite ris.
Kik ut!
I kväll kör ena halvan av köket solokvist medan den andra halvan är iväg på ICA-event och blir uppdaterad, äter gott och roar sej minsann! Här hemma blev det resterna från lunchens matlåda till middag och snart är det dags för lite kvällsvard, festligt värre...:) Får väl ta en djupdykning i frys, kyl och skafferi och se om det kan finnas några kvarglömda gotter någonstans som plåster på såren.
Efter en liten rapport från den "bättre hälften" så kan jag meddela att maten på träffen är superb (ja, det var ju roligt för dej!) och att ICA-Stig inte visat sej, men om han gör det så är kameran laddad och framme.Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Livet är verkligen orättvist! Men hoppas du hittat något läckert i gömmorna, det borde ju finnas en hel del med tanke på allt gott ni bjudit på den senaste tiden! Visst är det behändigt med en sån där ånginsats, en sån har jag också. Rekommenderas å det varmaste. Det fiffiga är ju att den kan anpassas till olika kastrullstorlekar. Hoppas Håkan kommer hem välbehållen från sina utsvävningar.
SvaraRaderaMen visst är det, men snart är det frugans tur att ge sig iväg också...
RaderaÅnginsatsen är verkligen kanon att använda, den gör det så enkelt.
Jodå, välbehållen men trött...
gahhhh vad gott! nu blev jag hungrig igen! : ) Hälsa korvmannen ; )
SvaraRaderaHärligt att vi kunde fresta dej Sofia:) Hälsad är han, hälsar åter gör han!
RaderaKramar
Vi ångkokade också vår middag ikväll, fast dumplings. Er lax låter god.
SvaraRaderaDumplings, you say, låter riktigt gott.
RaderaAj, aj, aj. Nu kom jag ju på det igen. Jag ska ju laga fisk 2013. Har inte testat ännu.... Tack för fortsatt inspiration på temat, jag samlar på mig både det och mod :-)
SvaraRaderaHoppas Håkan fick en riktigt god och trevlig kväll.
Godnattkramar!
Bilderna ser förresten superfräscha ut!
Du behöver inte oroa dej för att du ska glömma bort firren, vi ska nog påminna dej ska du se:)
RaderaMycket, både god och trevlig!
Tackkramarna
Yummie .. och den dressingen låter jättegod !! Man borde bli bättre på att ångkoka maten oftare.
SvaraRaderaBlir ju både godare & mer hälsosamt!
:)
Ja, man vinner inte bara tid utan lite mer hälsa också:)
RaderaMen ÅH, så gott!! Vill ha det där till lunch idag!! Skicka ett paket är ni gulliga ;-)
SvaraRaderaOkej, se det som gjort! :)
RaderaLax, den bästa fisken:) Och ica-Stig, han är väl ingen snygghunk? Hellre hade jag nog träffat Jerry, praktikanten;)
SvaraRaderaJapp, den går alltid hem.
RaderaNej, inte är han väl någon hunk, fast det hade inte varit så dumt att få träffa honom, lite en mentor i ICAvärlden:)
Och Jerry, absolut hade jag gärna träffat honom också/Håkan
Vad fräscht det ser ut! Jag hade en ångkokare en gång i tiden, var är den nu undrar jag...?
SvaraRaderaTack! Leta, leta...
RaderaLåter praktiskt och gott och visst är det nyttigt att ångkoka. Gör det väldigt sällan dock...
SvaraRaderaHa nu en strålande dag:)
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Ja, både praktiskt, gott och nyttigt är det.
RaderaTackar,
kramar
Gud så gott! Och så snabbt! Kan tänka mig att laxen smälte i munnen! :)
SvaraRaderanu måste jag införskaffa mig ett sådant ånginsats på ikea! :)
Ha en toppen kväll!
kramar!
//Lana
Ja, det gick verkligen i en hast, perfekt!
RaderaDet tycker vi absolut att du ska göra (och vi får inte ett öre för att säga det), man har verkligen mycket nytta av den!
Detsamma till dej Lana,
kramar
Den där Jamie är verkligen grym alltså.... jag tittar på de här 15 min meals som går nu på tvn... för mig skulle det då inte ta 15 min snarare 30 ;)
SvaraRaderaVisst är han, men visst hade det gått på 15 röda med alla de förberedelserna som redan är gjorda (förmodligen av någon assistent...)
RaderaSer gott ut det där, man glömmer lätt bort att koka saker. Hittade igen min bambuångkokaren i ett skåp förra veckan!
SvaraRaderaTack, det var det verkligen men visst glömmer man alldeles för lätt bort...
RaderaYum yum. Den där Jamie han kan han. Fisken ser grym ut. Jag blir helt förälskad i hans matlagning och hans passion för den goda maten när jag kikar på hans program.
SvaraRaderaIca-mingel minsann. Det låter trevligt det. Hoppas bara inte de bjuder på någon kycklingsushi...
Ja, är det något som lyser rakt igenom den killen så är det väl just hans kärlek till maten och att laga till allt gott. Han måste ju kunna få de mest movilliga matlagarna att vilja lära sej laga mat.
RaderaMinsann, minsann mycket trevligt var det:)