Okej, okej, vi vet att det är fettisdagen idag men något recept på fastlagsbullar kan vi tyvärr inte erbjuda er, varken i dag eller någon annan dag inom den närmsta framtiden. Vi tillhör nämligen dom som köper våra fastlagsbullar på caféet när vi blir sugna på det, vilket i och för sig inte är så fasansfullt ofta. Men vi lovar att om det någonsin kommer en dag när vi får för oss att baka fastlagsbullar så bjuder vi er på receptet, deal?
Men för de av er som är lite sugna på att slänga ihop något smarrigt att bjuda nära och kära på när det är dags för Alla Hjärtans dag på torsdag, har vi däremot ett riktigt bra tips! En kalasgod moussetårta med två olika sorters chokladmousse på en mandelbotten. Ja, ni hör ju själva hur smaskigt det låter och vi kan intyga att det är precis så gott som det hörs i era öron.
Tårtan bjöds vi på sist vi var hemma hos Anne och Ingemar och vi var inte sena om att be om receptet för att skicka det vidare till er. Det är inte första tårtbidraget från deras kök och säkert inte det sista heller, är ni nyfikna på den tidigare varianten så hittar ni den här. Just den här godsaken är ganska mäktig så räkna med att den räcker till ungefär en 12-14 gottsugna personer:
Chokladmoussetårta 12-14 bitar
Tårtbotten
75 g sötmandel
1 dl florsocker
2 äggvitor
½ dl socker
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm i diameter, och smörj kanterna med matfett.
Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman ordentligt med florsockret så det inte bildas klumpar.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sockret lite i taget undertiden som du fortsätter att vispa tills det blir styvt och blankt.
Vänd försiktigt ner mandelblandningen.
Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 12-15 minuter.
Låt tårtbotten kallna i formen innan du tar loss den.
Diska sedan ur formen, sätt ihop den och lägg ner tårtbottnen igen med ovansidan nedåt så det blir lättare att flytta över tårtan på ett tårtfat när den sedan är färdig.
Ställ formen med bottnen i frysen undertiden som du gör mousse.
Mousse
4 gelatinblad
200 g mörk choklad, 70%
100 g vitchoklad
6 dl vispgrädde
2 äggulor
½ dl florsocker
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
Dela chokladen i mindre bitar och lägg dom två olika sorterna i var sin skål.
Låt 1½ dl vispgrädde sjuda upp, häll ner 1 dl till den mörka chokladen och ½ dl till den vita chokladen.
Rör tills chokladen har smält och det är blankt och slätt.
Vispa ägggulor och florsocker poröst i en skål, vispa 4 dl grädde i en annan skål men vispa den inte för fast.
Vänd ner äggsmeten i vispgrädden.
Krama ur gelatinbladen lätt och smält dom i en gryta på svag värme med resten av grädden (½ dl). Häll det sedan i en tunn stråle ner i gräddsmeten undertiden som du rör om ordentligt.
Ta en tredjedel av smeten och lägg över i en skål och ner den vita chokladen där i, rör den så den blir slät.
Vänd ner den mörka chokladen i resten av smeten och rör så den blir slät.
Ta fram formen från frysen och bred hälften av den mörka chokladsmeten på tårtbottnen som ligger i formen.
Klicka ut den all den vita chokladsmeten i små klickar ovanpå den mörka och bred ut försiktigt så de två inte blandas.
Gör sedan likadant med resten av den mörka smeten och släta sedan försiktigt till ytan.
Ställ formen i kylen minst 4 timmar så den får stelna.
Garnera med
1½ dl färska hallon
1½ dl färska blåbär
vit choklad
När det är tid att servera tårtan så lossar du den först försiktigt från kanterna med en varm kniv innan du tar bort kanten från formen.
Garnera med bären och hyvla över vit choklad.
Snön har återigen klätt i vår stad i vitt fluff - till allas förtjusning... Men denna gången ska vi inte klaga, nu får vi ju användning för våra fina nya raggsockor (tack säger vi till Lisas mamma)! Inget ont som inte har något gott med sej, det gäller att se det från den positiva sidan och alla andra floskler som ni kan komma på:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Men hallå där! Kan man beställa hemleverans av den där tårtan! Perfekt till alla hjärtans dag men dessvärre har jag noll timmar på att baka med den, men väl gott om kosing att betala för en (eftersom jag nu ska jobba alldeles för mycket de närmaste dagarna).
SvaraRaderaMen hallå, hallå. Det hade väl varit nåt det? Vi får väl kanske ta och kolla med Anne som bakade den om hon tar sej ann beställningsjobb:)
RaderaBlev bjuden på hembakad semla idag. Det var ganska gott faktiskt. Men hade hellre satt i mig den här tårtan! Sötsak som faller mig mer på läppen än semla... Det är ju choklad for gods sake!
SvaraRaderaVisst är det gott med fastlagsbulle men chokladtårta är nog snäppet bättre...
RaderaMen oj vilken tårta, en bit av den hade inte varit helt fel :-)
SvaraRaderaNej, det kan vi intyga att det inte var.
RaderaMmm, moussetårta är ju så gott! Kan absolut tänka mig det på alla hjärtans dag, det är dock tveksamt om Olof lär baka någon till mig.
SvaraRaderaFör övrigt så köper även jag mina semlor. ;-)
Visst är det bland det godaste man kan få i tårtväg! Kanske Olof slänger ihop en smarrig korv istället?
RaderaSkönt att höra att fler gör det, vi ska tänka på bagarna:)
Dör lite när jag ser den här. Ser så galet gott ut! Skickar ni upp en bit? Snällis? En pytteliten? TACK! :=)
SvaraRaderaOj nej snälla, dö inte! Okej, en bit tårta coming right up, vassego!
RaderaDet här ser godare ut än en semla ;) Jättevacker!
SvaraRaderaTack, visst är den fin, hon är en fena på sådana här Anne!
RaderaMen gud vilken underbar tårta de har gjort! Och att bli bjuden på den också... like, like more, like lots! ;)
SvaraRaderaLova mig att om ni gör semlor själva så testar ni det recept jag har inne hos mig, ok? :) Kram på er fina!
Ja visst är det en riktigt tjusig en, det är alltid lika spännande och så gott att bli bjuden till deras kök!
RaderaOkej, vi lööövar:)
Kramar till dej!
Förstår att tårtan är mäktig men det gör inte ett dugg! Jag är inte så förtjust i tårtor och bakverk men den här skulle absolut gå ner. I omgångar :-)
SvaraRaderaUnderbart befriande att slippa se semlor här. Också. När man inte gillar mandelmassa, inte gillar att baka, inte gillar bakverk överdrivet mycket och tycker att man kan äta vilka bakverk man vill vilken dag som helst - då blir det tröttsamt i längden med semlebombardemanget. Men desto trevligare för alla som gillar det förstås :-) Jag ska inte förstöra nöjet för dem!
Mer snö här också. Helt OK. Inget att göra åt ändå. Go with the flow. Jag menar, with the snow :-)
Kram + kram
Nej, det gjorde verkligen inte någonting, den var så attans god!
RaderaSå skönt att du tycker det, ja det blir lätt så när så många är så glada för något, men visst är det kul för de som är glada för vad det än må vara:)
Precis så får man tänka, go with the snow och vara glad för varma fina raggor.
Kramarna
Vilken fin tårta och snyggt dekorerad! Kram
SvaraRaderaVisst är den, ja hon kan Anne.
RaderaKramar
Vilken fin tårta!!! Moussetårtor är alltid goda..
SvaraRaderaInte bakat semlor här heller idag, men jag gör det gärna - på mitt sätt!
Däremot blev vi bjudna på jobbet! Och då kan man ju inte tacka nej.
:)
Nej, blir man bjuden oavsett var så kan man ju inte tacka nej:)
RaderaHade jag fått välja mellan semla och den här tårtan! Ja då hade det utan tvekan blivit tårtan. Inte bara för att den är större haha utan för att choklad är min grej:)
SvaraRaderaAha, så då hänger det inte på storleken då alltså:)
RaderaMmm...vilken otroligt god tårta! Perfekt till alla hjärtans dag! :)
SvaraRaderaHa en fin dag!
Kram kram
//Lana
Ja visst är det fin, en riktig kärleksmums:)
RaderaKramar
den blev jättefin och ser riktig god ut.snacka om att ja är sugen på moussetårta nu .Önskar er en underbar alla hjärtans med massa gott och trevligt sällskap
SvaraRaderaFin var den absolut, och så god!
RaderaTack, hoppas du får detsamma,
kramar
Vilken fantastisk tårta! Den äter jag mycket hellre än en semla!
SvaraRaderaEller hur, precis så tänkte vi!
RaderaUppfriskande att inte se ett semlerecept tycker jag som inte är så förtjust i de dära bullarna ;) Däremot sitter jag just nu och funderar på en moussetårta jag ska göra om några veckor, så det här var ju passade. Den ser jättegod ut! :)
SvaraRaderaTack, så kul att du tycker det!
RaderaTycker absolut att du ska testa denna, den var verkligen underbart god
MUMS , serr gott ut, men vill gärna s lite glutenfria alternativ , Kram // EMMIE - glutenfri och glad - Det lantliga livet
SvaraRaderaSå gott, men om vi inte är helt fel ute så finns det väl inget gluten i denna tårtan? Eller är vi tokigt på det?
RaderaKramar
Mums!!
SvaraRaderaVilken underbar tårta ni bjuder på här på bloggen! Den ser väldans inbjudande ut och det får mig att smått börja dregla:)
SvaraRaderaÖnskar er en härlig helg! Kram
Mums va gott denna tårta såg ut!
SvaraRaderaDen tårtan såg jättegod ut! Blir perfekt att bjuda släkten på när det är kalas nästa gång (jag fick hedersuppgiften att bidra med tårtan till kaffet) :)
SvaraRaderaJag undrar dock om man bör ta fram den en stund på förhand ur frysen? Det står inte i receptet, men liknande kakor har jag någon gång tagit fram ungefär en halvtimme på förhand.. Hur gjorde du? :)