onsdag 27 februari 2013

Gravad lax med salsa till förrätt

Eftersom vi närmar oss helgen så tänkte vi att det kanske skulle passa fint med en god förrätt som ni kan ha och smaska i er. Antingen lägger ni den i en skål, som vi har gjort här, och sticker ner en bit rostat bröd eller så serverar ni röran på brödbiten, hursomhaver så smakar det precis lika gott.
Se måttangivelserna mest på ett ungefär så där och smaka er fram under tiden ni rör ihop salsan så ni får den precis så het, syrlig eller mjuk som ni vill ha den. Hoppa på koriandern om ni inte gillar det och ersätt den då gärna med bladpersilja.


Gravad lax med avokadosalsa  4 port
400 g gravad lax
2 tomater, hackade
1 avokado, hackad
1 rödlök, finhackad
½ tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta, riven
1-2 lime, pressad saft och rivet skal
färsk koriander efter eget tycke och smak, strimlad
1 msk rapsolja med smak av citron eller ramslök
salt och svartpeppar
Blanda samman alla ingredienser utom lax, smaka av. Låt det stå kallt till servering.
Strimla laxen och servera tillsammans med salsan och en bit bröd.

Dagens fångst på bokrean var väl inte vidare stor, det är ingenting som bokhyllan lär säcka ihop av i alla fall. I påsen låg en pastakokbok av Mästerkocksdommaren Marcus Aujalay, en pocketbok och en reseguide över Budapest, den senare inte rea dock...
Pastaboken verkar väldigt lovande och förmodligen lär det väl dyka upp ett och annat recept här i köket med inspiration från Marcus.
Annars har det gjorts korv här hemma idag, vår chili som vi så stolt visat upp här tidigare fick vara med som smaksättare tillsammans med lite persilja och vitlök. Ni som följer med oss på Facebook har redan fått ett litet smakprov på hur det såg ut när Håkan var i korvtagen. Det blev en otroligt god middag som vi snart kommer att servera er här.

Ha en fortsatt bra lillördag,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

  1. Låter fantastiskt gott!!
    Jag har ännu inte kommit upp på bokrean, får bli lite senare tror jag.
    Ha en fin kväll
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det var det faktiskt. Lycka till på rean,
      kramar

      Radera
  2. Jag har inte varit på bokrean än och jag har kokboks-förbud. Så jag håller i mig. Hårt! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kokboksförbud.. ja det hade vi också ett tag tills vi insåg att det var inte ens lönt att försöka hålla det förbudet, helt omöjligt var det... Lika bra att ge efter, någon hobby måste man ju ha:):)
      Lycka till med ditt förbud,
      kramar

      Radera
  3. Oj, vad gott! Ni gör så mycket godsaker. :)

    SvaraRadera
  4. Oj, oj, oj, vad smarrigt! Sparar receptet! Passar mig utmärkt! Precis i min smak! Tack för ett mycket gott recept!
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, spara du bara och så håller vi tummarna för att du gillar det om du provar.
      Tack, hoppas din dag också varit fin.

      Kramar

      Radera
  5. Åh så gott det ser ut, en förrätt helt i min smak. Ni har kockat en massa godsaker härinne i köket som vanligt. Här på åkern är det sjukstuga (som vanligt) då både jag och dottern drog på oss influensa i Stockholm. Matlagningen är inte på topp om man uttrycker det milt ;).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ajamen, nej det är inte bra att ge sig iväg på huvudstadresor så där, man vet inte vad man kommer hem med! Hoppas verkligen inte det blir lika segdraget som sist...
      Krya på er, båda två.
      Kramar

      Radera
  6. Mmm typ ceviche fast på gravad lax. Ser mycket gott ut. Jag tycker i och för sig det är gott på rå lax också men jag ångrar lite att jag inte gjorde något mer av min bit i måndags. Hade en bit hemgravad lax kvar i frysen och vi åt den som den var med potatis och hovmästarsås. Gott det också men det här ser godare ut.

    Hälsningar
    Anders, barariktigmat.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir ju lite så nästan. Vi hade ett paket i frysen som vi kände att det var lite akutläge på att använda, detta var ett väldigt gott sätt:)

      Radera
  7. Avokadosalsa är aldrig fel. Så ni hittade lite smått och gott på bokrean. Jag kikade lite förstrött men fann faktiskt ingenting... nåja, jag hade väl inte tålamod att gå där i flera timmar i och för sig :) Misstänkte att chilin skulle hamna där så småningom! ;) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nope, aldrig!
      Ja, det var i ofs inte så mycket, men vi höll i oss lite. Fast Åhlens bokrea susade vi snabbt igenom, där fanns det absolut inget som lockade oss. Fast för de som har barn så är deras rea säkert kanonbra.

      :) Ja, ni är flera som tydligen känner oss ganska bra vid detta laget.

      Kramar

      Radera


  8. Den här förrätten såg riktigt fin & god ut :-)


    Kram Jenny

    SvaraRadera
  9. Åhhh finisar ser ljuvligt gott ut : ) Kram Sofia

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!