Den lite grövre bullen fann vi hos Charlotta, Göteborgstjejen från Skåne, som håller till i världen bästa republik, Matrepubliken. Eftersom det var ett vandringsrecept också så kan man väl helt klart tala om dubbel lycka här! Lite mjölbrist ledde till någon lite förändring men annars är det en direkt kopia.
Eftersom Ankis syrra har återupptäckt bakglädjen med ny köksmaskin och gärna vill äta lite nyttigare så var hon inte sen att be oss om receptet på morotsbullarna. Så Carina, nu är din helgfrukost räddad:
Kalljästa morotsbullar
2½ dl mjölk
25 g jäst
25 g smält smör, svalnat
1 tsk salt
1 msk honung
2 dl fint riven morot
4 dl siktat dinkelmjöl
4 dl grahamsmjöl
Lös upp jästen i mjölken, tillsätt det smöret när det har svalnat.
Rör i de övriga ingredienserna och arbeta degen i maskin ca 19 minuter.
Strö lite mjäl över degen, platsta över och ställ in skålen i kylen över natten.
Sätt in en tom bakplåt i ugnen och värm ugnen till 250 grader.
Ta upp degen på mjölat underlag, arbeta samman och forma till bullar, ca 8 stycken.
Låt bullarna vila under bakduk undertiden som ugnen blir varm.
Ta ut den varma plåten, lägg på bakplåtspapper och lägg över bullarna på pappret.
Pensla med vatten och grädda mitt i ugnen på 200 grader, ca 20-25 minuter.
Ett bra tips på hur du håller koll på om bullarna är klara är med hjälp av din ugnstermometer. Bullar och bröd ska nå upp till mellan 96 och 98 grader, då är de genombakade.
96 grader, då åker bullarna ut!
Så har då herr Mårtensson återvänt till hemmet igen efter att varit på en väldigt trevlig ICAträff i Båstad igår. Det serverades mycket god mat och dryck, dag som kväll, och sängen på hotellrummet var fantastiskt skön att sova ut i efter alla godsaker...
Men att sova ensam i en dubbelsäng, hemmaplan som bortaplan, är väl inte riktigt vår melodi har vi kommit fram till, det saknas liksom någon där sidan om. Gamla vanor är svåra att vänja sig av med, tack och lov:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Kalljäst is da thing och med morötter i blir det saftigt och gott!
SvaraRaderaSå trevligt att få sova på hotell :) Förmodar att det kommer en rapport här sen? Kram!
Helt klart är det det.
RaderaNej, någon hotellrapport blir det tyvärr inte kameran fick stanna hemma:)
Kramar
Tack, då kanske även min helgfrukost är räddad!
SvaraRaderaVassego, så skönt att vi kunde hjälpa till med räddningsarbetet:)
RaderaSå gott och lyxigt med nybakade frallor! :)
SvaraRaderaHa en fin kväll! :)
kram kram
//Lana
Visst är det, och så enkelt när man kan kalljäsa.
RaderaKramar
Ser smarriga ut dom där och vilken bra idé att använda termometer!
SvaraRaderaTack, ja det är verkligen ett kanontips!
RaderaLängesen jag bakade över huvud taget! Måste nog ta och baka nåt i helgen. Sjukt trött på köpe-bröd. Får se om det blir kalljästa till söndagsfrullen....
SvaraRaderaTermometer använder jag nästan alltid när jag bakar bröd. Perfekt!!
Ja, du måste ju invigningsbaka i ditt nya kök.
RaderaVisst är det så bra med termometern i bröden också.
Åh, vad ni är söta! Det behövde jag efter en deppig kväll :=( Kram!
SvaraRaderaMen tack, så härligt att vi kunde få dej på lite bättre humör kanske.
RaderaKramar till dej.
Vi har också mer och mer börjat använda termometer för att hålla koll på när brödet är färdiggräddat, mycket praktiskt!
SvaraRaderaJa, det är så himla praktiskt
RaderaSaftigt med morötter i och de ser så där härligt grova ut! Kram
SvaraRaderaBlir så härligt saftiga, gott med lite tuggmotstånd.
RaderaKramar
Kalljästa bullar är det absolut optimla! Härliga frukostar!
SvaraRaderaHa det härligt ni två!
Kram
Visst är det, optimalt och härligt på en och samma gång.
RaderaDetsamma till dej Lena,
kramar
Tänk om jag skulle få tummen ur nån gång då och testa kalljäst. Till helgen vore toppen... Tack för att ni ständigt påminner. Bullarna ser supergoda ut!
SvaraRaderaInte kul att somna och vakna själver... Inte länge sen jag gjorde det en hel vecka! Usch och fy men tänk vad man kramas och pussas extra sen :-)
Kram + kram
Ja men tänk om du skulle det:) Vi får väl helt enkelt ta och fortsätta tjata tills du får det.
RaderaNej, det är verkligen inte kul alls, men det är desto trevligare att ta igen allt man missat sen...
Kramar
Mums, helgfrukosten blir alltid bättre med nybakt bröd :D
SvaraRaderaSå mycket bättre:)
RaderaÅh, det är så gott. :) Kan ju knappast bli en bättre frukost.
SvaraRaderaVisst är det hur bra som helst.
RaderaTusen tack då blir det till att baka i helgen./Syrran
SvaraRaderaVassego.
RaderaÅh vad gott, nybakat är bäst! Jag håller på att baka ett annat bröd just nu, får se hur det blir;)
SvaraRaderaKramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Ja, det är så bäst och så härliga dofter som sprider sej.
RaderaKramar
Det här receptet tilltalar mig också! Kalljästa bröd ger en sån god smak och morötter ger en härlig saftighet. Tack för ett bra helgrecept!
SvaraRaderaNi är så gulliga mot varandra så jag måste bara le när jag läser era inlägg:)
Jag får hålla utkick på vad ni kommer på att ha dadelsirapen till...
Kramar
Ja, här var det både saftigt och så got med det lite grövre mjölet i. Vassego, hoppas det ska smaka.
RaderaTack, nu blir vi nästan lite generade... men vi tar det som en komplimang.
Kramar
Det blev riktigt goda bullar, dessa kommer att bakas fler gånger i mitt kök. /Syrran igen
SvaraRaderaSå bra, det var ju för väl det:) /Syrran och svågern
RaderaGjorde ett sök på långjästa bullar och hittade ert recept. Så himla bra och gott! Har bakat bullarna tre gånger redan, tack! /Ellinor
SvaraRadera