lördag 9 februari 2013

Plockmat på alla fat

Hej lördag, hej snö och hej frukost! Ja, nu sitter vi här vid frukostbordet, laddade med pennan och taggade till tänderna och bara väntar på att herr Eldeman ska dra igång helgens upplaga av krysset, avti - atvi- avti!
Det drar en musikfeber över vårt avlånga land, melodifestivalen drog ju igång förra helgen och har denna helgen stannat till i en av våra favoritstäder - Götlaborg, där håller ju flera av våra favoritmatlagare till:)
Nej vi är alltså inga följare av festivalen, vet faktiskt inte ens vem som tävlar ikväll, men vi har absolut inget emot den heller - musik är ju faktiskt ett nödvändigt inslag i livet, eller hur? Precis som mat är så därför går vi raskt över till det ämnet, ett ämne vi behärskar mycket bättre än just melodifestivalen...

En liten plockmatsbonanza tänkte vi kunde passa bra med tanke på den där festivalen i alla fall, det är ju helt perfekt att ha på soffbordet framför tvn och mumsa i sej den ena godsaken efter den andra. En rulle, en inlindad fruktbit, en platt variant och så till sist ett vegetariskt alternativ, något för de flesta alltså.
Så varsågoda, hugg in:


Bresaolarullar
1 pkt, ca 70 gram, breasola
½ ricottaost
1 dl riven parmesanost
ruccolasallad
rivet skal från ½ citron
salt och svartpeppar
Blanda samman ostarna med citronskalet, salt och peppar.
Lägg ut breasolaskivorna på en bit plastfolie, lägg dom lite omlott så de bildar en fyrkant.
Bred oströran över skivorna och lägg på salladsblad.
Rulla samman skivorna med hjälp av plastfoliet, rulla inte för löst för då delar bitarna sej när du skär upp dom.
Lägg rullen i kylen minst en timme innan du tar fram den och skär upp i lagom tjocka skivor.
Servera på en bädd av ruccolasallad, ringla gärna över lite god olja och riv över parmesanost.


Carpaccio
100 g riktigt tunt skivad oxfilé
½ stjälkselleri i tunna skivor
2 msk rapsolja med citronsmak eller olivolja
färska basilikablad
parmesanost, riven eller hyvlad, elelr både och
Lägg köttskivorna på en tallrik, strö över selleriskivorna, basilkabladen och parmesanosten.
Ringla över oljan och servera, gärna med en citronklyfta till.


Parmalindad mango
5 skivor parmaskinka
1 mango
Skala och skär mangon i skivor.
Linda in varje skiva i en bit parmaskinka.


Crustader med mozzarellafyllning
1 paket (24 stycken) crustader
körsbärstomater
125 g mozzarellaost
ca ½ dl pesto
riven parmesanost
Halvera tomaterna, ta bort alla kärnor så du bara använder tomatköttet.
Lägg en bit av tomaten i botten på crustaden, klicka på lite pesto och lägg på en bit mozzarellaost.
Riv över lite parmesanost och ställ fromarna på en braspanna.
Gratinera crustaderna i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.

Ha en läcker lördag, med eller utan musikens sällskap. Själva kommer vi att vänta otåligt på att en viss festivalgalen matbloggerska ska visa upp sej i fjäderboan:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

41 kommentarer:

  1. Jag är på samma bana som ni, tycker väl varken eller om mellon, men äter gärna plockmaten som hör den till ;) Breasolan på första bilden ser verkligen ut som lax, så jag bläddrade snabbt förbi tills jag hann läsa vad det var. Låter gott!

    Lycka till med krysset ;) Trevlig helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. nej, någon fisk blev det inte på denna plockmaten, även om det gärna brukar få ligga en och annan bit. Breasolarullarna blev riktigt smarriga, gick åt som smör...

      Tackar,
      detsamma kramar

      Radera
  2. Ja här på åkern slipper ni Mellon då barnen har siktat in sig på att inta sonens rum med chips, godis och läsk och komma ut och meddela resultatet efteråt. Fjäderboa står inte heller på menyn, även om vi säkert kunde fixa en snygg av fasanfjädrar ;) men rådjuren har visst blivit lite färre hint, hint.. See you later Välkomna!!
    PS. Hoppas ni inte är jätte rädda för snoriga gubbar och pojkar, tror inte de smittar längre i alla fall då de ju hållit på ett tag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, då får vi i alla fall veta resultaten då En boa av fasanfjädrar hade väl varit urtjusigt, men vi överlever nog ändå. Aha... anar rådjuren i mossen:)
      Ser fram mot åkerträffen, vi preparerar oss med C-vitaminboost innan och efter, det är äkert ingen fara alls, båda umgås vi ju med baskelusker dagligen:)
      See you,
      kramar

      Radera
  3. Härlig plockmat ni bjuder på i dag:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
  4. Mmm vad mycket smarrigt, ja det passar ju perfekt till mello:)
    Ha en härlig lördag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst gör det, säkert hur bra som helst.
      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  5. Som vanligt, hur gott som helst! Speciellt det första receptet, mmm...smaskiga rullar! Sparas! :)
    Jag följer Melodifestivalen, dels för att det är roligt att titta på pausunderhållning (oftast det om är det roligaste), dels att sitta och diskutera det musikaliska med dottern och dels att lyssna mer med proffs-musik-öron och ge proffs-ironiska-elaka kommentarer till vissa artister... :// Och så är det perfekt tillfälle att duka upp lite smaskigheter på soffbordet framför TV:n! :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    P.S.
    Älskar Göteborg med! Ska dit på minisemester med maken, om två veckor! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan absolut förstå att du lyssnar med andra öron än vi andra, det måste ju verkligen vara skillnad:) Kul att dela musikglädjen med dottern.
      Inte dumt med ett Göteborgsbesök, hoppas det blir trevligt.

      Kramar

      Radera
  6. Smarrigt, smarrigt! Precis i min smak, italienskt är aldrig någonsin fel! Ha en härlig kväll med eller utan festival!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, italiensk tackar vi aldrig nej till.
      Tack det hade vi absolut, hoppas du hade det samma

      Radera
  7. Oj, vad smarrigt! Älskar att fixa och äta plockmat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att höra! Visst är det kul att greja med plockmat.

      Radera
  8. Oj oj oj den där plockmaten hade jag inte tackat nej till!!
    Är ju också kul att laga. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du hade varit så välkommen så:)
      Ja, det är nästan lite som terapi att fixa till.

      Radera
  9. Plockmat är det bästa! Ser jättegott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, i alla fall bland det bästa:) Tackar

      Radera
  10. Jag älskar både plockmat och Mello. Var på genrepet i går kväll och ska se tv-sändningen i kväll. The more the merrier är mitt motto!

    Jag letar febrilt efter numret man ska ringa om man vill rösta Dannys bringa till final. Hittar det inte... ;-)

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bringa, det har man väl i grytan:)? Vi har hört en hel del om hans bringa, får väl se om vi (läsa Anki) kan få en skymt av den nästa lördag kanske...
      Nästa lördag lär det bli mello här hos oss också misstänker vi, gästerna som kommer då brukar önska det.

      Kramar

      Radera
  11. Ja tack, jag tar ett par hekto bresolarullar samt ett par hekto mango och parma!

    SvaraRadera
  12. Meldifestival eller ej (ej blir det för min del) så är ju plockmat alltid välkommet! Ska ha lite fest nästa helg, så nu är jag på jakt efter just plockmat - perfekt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket välkommet är det där plocket:) Hoppas du kan ha användning av något då.

      Radera
  13. Plockmat är nog det bästa man kan äta. Enligt både mig och i synnerhet mina barn.
    Jag tror banne mig jag ska göra ett fat med plockmat redan i veckan, mitt i veckan för att få lite glamour i vardagen ;)
    Kram lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glamour i vardagen - absolut! Kul att barnen också är plockmatsfantaster.

      Kramar

      Radera
  14. Mycket gott där, vilken kväll som helst. Krustaderna fick saliven att rinna till lite extra. De måste jag bara prova.

    Missade Melodikrysset. Igen! Vi som var så flitiga förut... Himla trevlig sysselsättning en lördagsmorgon. Det får bli nästa lördag.

    Hoppas ni har en fin söndag!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, hoppas verkligen du kommer att gilla dom lika mycket som vi gjorde.Tänk bara på att ta bort alla kärnor, annars blir det för blött...

      Sov ni över er? :) Ja, ni får ta igen krysseriet nästa lördag, väldigt avkopplande start på helgen är det.

      Tack, detsamma till dej Lotta.
      Kramarna

      Radera
  15. Mums... plockmat är bland det godaste jag vet. Så enkelt att variera och perfekt att bjuda på då alla kan plocka på sig det som de själva tycker om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns en uppsjö av goda grejer att fixa till, alltid något aom passar till någon.

      Radera
  16. Plockmat är så gott och är ju perfekt mingelvänligt :) Ibland undrar jag om inte det är godare än en förrätt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan man ju verkligen undra... eller varför inte båda:)

      Radera
  17. Jag är så dålig på plockmat, men allt det här är ju riktigt gott!!! Sidan sparas så jag kan göra lite plock när andan faller på!!

    SvaraRadera
  18. Ja, tack! Ja, tack! Ja, tack! Ja, tack! I löööv plockmat. Men det vet ni ju. Alla dessa låter ljuvliga. Och lite bubbel till det och sedan finns det inget som tar död på den feststämningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, vassego, vassego, vassego! Japp att vi delar den kärleken har vi koll på. Nej, med plock och bubbel kan det bara bli bättre:)

      Radera
  19. ÅH så mycket gott! Jag älskar verkligen plockmat och det kan varieras i all oändlighet, toppen med nya tips :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns ju hur mycket gott som helst att plocka på sej:)

      Radera
  20. Så mycket gott!
    Plockmat är något jag älskar att bjuda mina gäster på.
    Alla kan hitta något som de gillar.
    Tack för dina tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det är så bra när alla kan förse sej av sina favoriter. Varsågod.

      Radera
  21. Ja, ni missade inte så mycket av lördagens festival. Sean Banan var ganska kul men han lär ni nog inte kunna undvika i framtiden....:)
    Plockmat är desto bättre. Alla bidragen tilltalar mig och röstar hem dem direkt!:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!