Här är det en vildsvinsstek, men det går helt klart att använda annat kött också - ta vad du har på lager. Vi köpte ju på oss lakritspulver när vi var på matmässa i höstas, sen har burken mest stått och blängt surt på oss varenda gång vi öppnat skafferiet... Men nu så, äntligen, har vi fått för oss att använda det också istället för att bara ge oss dåligt samvete.
Bli nu inte oroliga för att maten på tallriken kommer att smaka djungelvrål, den där lakritssmaken är inte framträdande alls. Det kunde nästan fått vara lite mer smak av pulvret tyckte vi faktiskt, men nu vet vi ju det till nästa gång.
För säkerhets skull så har nu herr Mårtensson gömt burken väldigt väl för frun, annars finns det en väldigt stor risk att det snart inte blir mer lakrits i matlagningen i vårt kök...
Receptet på steken hittade Håkan på nätet.
Vildsvinsstek med smak av lakrits 4 port
1 vildsvinsstek, ca 700 g
salt och peppar
2 tsk lakritspulver
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad timjan
4 vitlöksklyftor, grovt hackade
2 schalottenlökar, hackade
1 morot, slantad
1½ dl vatten
smör
Gnid in steken med lakritspulver, salt och peppar.
Bryn köttet i stekgryta så det får en fin och mörk färg, stick i en kött-termometer.
Lägg ner rosmarin, timjan, vitlök, schalottenlök och morot.
Häll i vatten och låt sedan steken puttra under lock tills termometern visar 65 grader.
Ta upp köttet och vira in det i aluminiumfolie, låt det vila tills det är 70 grader.
Sila från stekskyn och använd den till att göra såsen.
Balsamicosås
smör
2 schalottenlökar, fint hackade
2 dl rött vin
1 dl hallonbalsamvinäger
2 msk koncentrerad kycklingfond
stekskyn från grytan
salt och vitpeppar
maizenaredning
Fräs löken i smör tills den är mjuk.
Rör ner vin, vinäger, fond och steksky.
Låt det koka ner till hälften återstår, sila bort löken, smaka av med kryddor och red av.
Lakritspulvret vi köpte på matmässan i Malmö, äntligen fick vi tummarna loss och provade det...
I går kväll hade vi middagsgäster i köket, storebror och lillebror Mårtensson med sambo var här och käkade en het kycklinggryta (recept här). Melodifestivalen kikade vi på och till vår stora sorg gjorde Kärleksarmén oss så väldigt besvikna, vilka förväntningar vi hade på deras comeback. Men, men, Ralf, Behrang Miri och Ulrik gjorde oss glada igen, tack och lov.
Kvällen avslutade vi med att spela ett spel som Jakob och Ida hade med sej och vi absolut måste tipsa er om. "När då då?" hette det och det ska vi lägga vantarna på själva så fort vi ser det i en affär.
Anki skrattar fortfarande så hon nästan kissar på sej efter att Håkan svarade på frågan "När blev My little Pony årets leksak"? Inte för att han kunde svaret, som är 1986 då Håkan var 18 år, utan för att han genast påstod att hans mamma hade köpt en tröja med en sådan häst på till honom då! Jodå, träningsvärken i magarna påminner oss idag om hur kul vi hade igår - den bästa "baksmällan" man kan ha efter en riktigt trevlig kväll.
Nu hoppas vi att ni alla får en bra vecka, på återseende!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
PS: Vi tillägger att Håkan alltså inte fick en "My little pony"tröja när han var 18, men väl fick en tröja med hästtryck när han var 4... Lite missförstånd med hästarna och årtalen där.... DS
Hahaha, kan riktigt se Håkans min när han fick den tröjan ;) Verkar vara ett trevligt spel och en riktigt trevlig afton för er. Jodå, armén gjorde mig också besviken men tur att det fanns lite trallvänliga låtar, jalla!
SvaraRaderaKram på er!
Glömde skriva om lakritspulvret... det blir gott att baka med det också!
Radera:) Naj, han fick ju inte den tröjan då, det var en tröja han hade fått när han var i 4-års åldern som han igår plötsligt trodde var en av sorten my little pony... Men A. som hade svaret 1986 på kortet framför sig såg honom som 18-åring med tröjan på:)
RaderaVerkar som vi var en hel del som blev besvikna på dom.
Bakas sak det göra, har läst om maränger som tydligen ska bli riktigt goda med pulvret i.
Kramar till dej
Coolt med lakritspulver till steken! Det kittlar på tungan bara att läsa om det. Rosmarin och lakrits tror jag passar jättebra ihop... Såsen till då! Med hallonbalsamico och så snygg palsternackan är skuren. Klart man ska behålla formen lite mer på rotsaken än att skiva... Nästa gång så!
SvaraRaderaÅh, vad roligt att spela spel. Vi har många men har inte hört talas om just det där. Låter som att det bäddar för en massa garv. Så länge man inte spelar mot dåliga förlorare...
God söndagskväll!
Kram + kram
Ja, smakerna här var verkligen som gjorda för varandra, det kittlade både här och där:)
RaderaVisst är det kul med spel, det borde man verkligen ta fram så mycket oftare än man gör. Men dåliga förlorare... eh...
Tack detsamma.
kramarna
Fräsig kryddning på steken! Kul! :)
SvaraRaderaJapp, den var helt klart lite annorlunda
RaderaVad häftigt med lakritssmak! Det var helt nytt för mig. Vitchokladsås har jag smakat men aldrig detta. Läckert!
SvaraRaderaJA, det var nytt här också, läckert gott.
RaderaAllt låter jättegott utom lakritssmak! ;)
SvaraRaderaSmaken är som baken! Har aldrig gillat lakritssmak...
Men jag kan ju laga ert recept utan att tillsätta lakritspulver! :)
Ha en toppen kväll!
Kram kram
//Lana
Precis så är det ju, smaken är delad och tur är väl det - då finns det ju något gott till alla:) Klart du kan kocka det utan pulvret, såsen var lika god den.
RaderaKramar
Det där lät ju jättegott, men vart är pressgurkan??
SvaraRaderaDen är uppäten:)
RaderaOooh, coolt med lakrits i maten! Jag smakade saffransrisotto med lite lakritspulver på när jag var i Sthlm sist, väldigt gott och spännande! Det kanske är den stora grejen det här året, lakrits i matlagningen :=) Låter som att ni har haft en fin helg, kramar!
SvaraRaderaSaffran och lakrits tillsammans låter ju onekligen väldigt spännande och annorlunda.
RaderaKramar
Ah, erkänn nu att du var 18 bast Håkan, när du fick den där tröjan... ;)
SvaraRaderaJa, det är ett roligt spel. Vi har det på landet.
Spännande med lakrits i maten. Ett recept att lägga på minnen. Själv blev jag bjuden på lakritsparfait i helgen och det var mumsigt det också! :)
Bildbevis på motsatsen kommer:)
RaderaVi ska se om vi kan hitta det, för det var ju hur kul som helst, med eller utan hästtröjan...
Lakritsparfait, där sa du nåt...
OMG! En sådan tröja måste väckt stor avund bland kompisarna då! Jag var 21 då och sålde sådana tröjor på vår barnavdelning minns jag. Du hade kanske inte större tröja än 140 cl när du var arton? Fniss!
SvaraRaderaLakrits kan man ha i allt, nästan. Djungelvrålsås låter fantastiskt! Det borde funka till vilt, hihi! Kram!
:) Oh ja, avundsjukan stod som spön i backen:)
RaderaVilda djungelvrål!
Kramar
Alltså hade Håkan haft en tröja med My Little ponny motiv hade vi tvingat honom att lägga upp en bild! När jag fyllde 30 hade jag bad-taste-party och alla gästerna klädde sig fult. Berra lånade min pappas gamla tighta röda frottédress med korta ärmar och ben med dragkedja hela vägen fram. Må tro att ingen på festen någonsin glömmer Berras klädsel den kvällen...
SvaraRaderaJag har länge velat testa lakrits i maten så detta låter superspännande. Det kan skilja mycket i lakritssmak mellan olika pulver så man får ofta smaka sig fram tycker jag.
Klart jag hade lagt upp en bild på det om jag hade haft en sådan,... not! Men det känns som jag hade legat i lä mot Berras utstyrsel, det verkar varit en klass för sej det!
RaderaJa detta smakade inte väldigt mycket salt, en lite sötare lakritssmak.
Spännande med lakritspulver i maten! Ha en fin vecka, kram!
SvaraRaderaJa, det verkar finna en hel del spännande grejer att testa med pulvret.
RaderaTack detsamma,
kramar
Lakritsfabriken har riktigt bra produkter. Har köpt deras små lakritsaskar till mannen några gånger, eftersom han är en lakritsfantast!
SvaraRaderaLakritsfantast har vi en här hemma också, pulvret lever väldigt farligt...
RaderaMen såå spännande att användalakrits i maten! Vilken tur att jag har just en vildsvinsstek liggandes i frysen! :-)
SvaraRaderaPerfekt, leta upp lite lakritspulver också så är du snart på väg!
RaderaVilken cool idé att gnida in köttet med lakritspulver!! Jag älskar lakrits och lakritspulver funkar även alldeles utmärkt att äta "i bare" om godissuget faller på ;-). Men nu blev jag lite sugen på att göra något med lakrits av den där rådjurssteken vi fick av svärfar för ett tag sedan... Hade varit kul att överraska dem med det!
SvaraRaderaHoppas ni har en fin kväll!
Men eller hur? Det funkar ytterst väl att äta som det är, nästan lite för väl:)
RaderaTesta, absolut hur gott som helst till viltsmaken.
Tack, detsamma hoppas vi du har.