Moules marinières med basilika och tomater
några goda tomater, valfri färg och sort, tärnade
1 dl färska basilkablad, hackade
salt och svartpeppar
ca 400 g blåmusslor
gul lök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad
olivolja
3 dl vitt vin
kapris
Blanda samman tomater och basilika i en skål, salta och peppra och ställ åt sidan.
Borsta av musslorna och ta bort skägg, släng de musslor som är sönder i skalet eller som inte stänger sig när du knackar på dom.
Fräs båda löksorter i olja i en stor gryta, lägg i musslor och slå över vinet.
Ånga musslorna under lock till de öppnat sej, ca 5 minuter, kasta de som inte öppnat sej.
Servera i djupa tallrikar, slå över buljong från grytan och strö över tomat- och basilikahack och kapris.
En bit gott bröd är inte helt fel att äta till.
Men det visade sej att det är något som heter Traktorvecka på Bollerups naturbruksgymnasium och att ca 50 traktorer var på väg in till Ystads McDonalds:) Phuuu, alltså varken en megastor brandutryckning eller stridsvagnar, tack och lov.
Middagen smakade bra och efterrätten som Håkan hade med sej hem delade vi på, ni som hänger i vårt kök på Facebook fick se en bild av den innan vi högg in.
Idag är det min (Anki) lediga dag och lite tid kommer att spenderas i köket framför spisen. I morgon kommer nämligen familjen Persson hit och det har hamnat på min lott att förbereda varmrätt och efterrätt till dom. Eftersom vädret inte är direkt lockande så känns köket som en bra plats att vistas på:)
Nu önskar jag - vi - er alla en fin fredag och helg. Vi hoppas på vårkänslor i väderleken, mat av det smaskiga slaget med goda drycker till, trevligt umgänge och fina stunder.
Smaklig spis! / Anki (och Håkan)
Åh, det receptet ser lovande ut! Mums!
SvaraRaderaTrevlig helg och kram till er båda! :)
Så kul att höra, vi gillade det skarpt!
RaderaDetsamma,
kramar
Åh, musslor är så himla gott! Spännande med kapris till, känns som nåt vi måste testa.
SvaraRaderaHa en härlig helg! /Trollmamman
Ja visst är det, vi är så glada över att äntligen hittat en sort som vi gillar.
RaderaDetsamma
Vi är nyfikna på alla ny musselrecept så det här bokmärks. Kan inte bli annat än gott!
SvaraRaderaHa en skön ledig dag och helg förstås. Kram.
Har ett par på lager från ditt kök som också ska testas, så vi kan väl säga bytt bytt:)
RaderaTackar,
detsamma till er,
kramar
SÅ mysigt att spendera en halvregnig dag i köket. Det gillar jag :)
SvaraRaderaTrevlig helg på er, kramar!
Japp, det finns inget ställe som är bättre, du hade trivts både i går och idag då:)
RaderaTack,
kramar
Som ständig medlem i Musseelakademien ger jag er högsta betyg på era musslor. Det rä en skön konst att laga och inte minst äta musslor. Fint att ni uppskattar denna delikatess på rätt sätt.
SvaraRaderaHär blir det utgång med middag på stan. Det känns skönt att vila från kastruller och pannor ibland. Hela den här veckan har varit en orgie i att äta andras mat. Hotellmat, barnens hemlagade getostpaj, farmors paj m.m. Imorgon får jag nog ta och skärpa till mig och laga nåt gott till familjen. Kram och ha en riktigt bra och fin helg!
Åh, vi tackar vi tackar! Den där akademien låter väldigt intressant, ni borde ju ha en faslig massa goa recept att bjuda på?
RaderaVisst är det fint att ta paus från köksbestyren då och då, det behöver man. Låter som du fått en hel del av den varan:)
Kramar till dej också!
Vad gott det ser ut! Var på Ica tidigare i dag och tänkte faktisk på er då. Sprang förbi de frusna musslorna och då kom ni i mina tankar. Vilka är det nu som är de bästa? Tell me! Har bara använt mig av färska faktiskt.
SvaraRaderaHa det bra i och utanför köket!
Klem klem
Tack! Haha, så härligt att musslorna fick dej att tänka på oss:)
RaderaVi köper ICA's egna blåmusslor, en platt förpackning i frysen.
Ska se om vi kan få med den på bild nästa gång så vi kan visa dej hur den ser ut.
Vi använde också färska från fiskbilen tidigare men efter att ha fått tråkiga, sladdriga och slabbiga som inte alls var fasta och fina i köttet så slutade vi helt köpa dom.
Detsamma till dej, Malin,
kramar
Tja, vad ska jag säga om musslor... Har en bit kvar till dess tror jag. Börjar med mindre "avancerat" från havets skafferi. Kul att ni har hittat en sort som ni gillar i alla fall!
SvaraRaderaInte ett dugg avundsjuk på ledig fredag. Inte ett dugg. Nu pratar vi om något annat. Att det är helg till exempel. Tjoho!
Hoppas ni slipper fler traktorer som skräms. Ha en underbar helg med god middag och trevligt sällskap i morgon.
Kram + kram
Ja, det är kanske bästa att börja med firre först:)
RaderaOkej, då ska vi inte snacka om det mer, i alla fall inte just nu... nu när det är helg alltså!
Nope, inga fler traktorer - fast det var rätt häftigt när de dundrade förbi där nere, vilka muskeldunder.
Tackar,
kramarna
Rätten påminner om mästerkocken där de fick göra den här...
SvaraRaderaHoppas ni får en trevlig helg, kram!
Där ser man, ingen dålig mat de gör där inte. Vi ser ju inte svenska mästerkocken, fixar inte det riktigt... Däremot följer vi slaviskt USA och Australiens versioner, så himla bra.
RaderaTack, detsamma.
Kramar
Ser som alltid gott ut!! Älskar verkligen musslor.. måste göra det snart!!
SvaraRaderaHa en fin helg!
:)
Tack, ja visst är det gott.
RaderaDetsamma!
Ser fint ut det där:)
SvaraRaderaGodnatt!
Trevlig helg!!
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Tackar. Sov så gott:)
RaderaKramar
Musslor kan aldrig bli fel. Ser gott ut!
SvaraRaderaKram och trevlig helg
Lena från make a head food
Nej det kan ju inte det, så länge som dom är goda:)
RaderaKramar.
Älska musslor! Brukar inte ha tomat med mina men det låter gott med tomat och basilika till!
SvaraRaderaNej, vi har inte provat det heller innan, men det var verkligen kanongott. Alltid roligt att prova nya smaker.
Radera