måndag 11 februari 2013

Tonfisksoppa med snabba tillbehör.

Sopptajm är det idag i vårt kök, både här och i verkliga livet. Anki kommer hem lite senare från jobbet efter att ha haft personalkonferens och då passar det riktigt bra med lite soppa att värma sig med. Förra veckan värmde vi oss med en tonfisksoppa som vi hittat i Saras kök på Vardag.nu, tonfisken är av den sort som du hittar i konservburk vilket vi inte har så många recept med. Men burkarna, dom har vi flera stycken av så därför dök hennes recept upp väldigt lämpligt för vår del. Kanske är ni fler som sitter på ett lager tonfiskburkar och inte vet vad ni ska ha dom till? Då tycker vi absolut att ni ska ta och prova denna snabblagade soppa, gärna med en klick aioli i och en bit bröd eller en bulle till.


Här letades det fram ett recept på bullar av sorten som inte behöver jäsa en endaste liten minut, nämligen dessa bakpulverbullarna. Just bakpulverbullar är perfekta att baka när det ska gå undan, precis som det brukar mitt i veckan när det är middagsdags.
Aiolin rördes också snabbt samman, en fuskvariant blev det av precis samma anledning som det blev snabba bullar. Smaka er fram både vad gäller dijonsenapen och crème fraichen i aiolin, mängden beror lite på vilken sorts majonnäs du använder dig av och vilken smak du själv föredrar.

Tonfisksoppa
1 purolök, strimlad
2 morötter, skivade
2 selleristjälkar, skivade
1 liten fänkål, strimlad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk tomatpuré
timjan
2 msk vitvinsvinäger
1 burk tomater av valfri sort
5 dl vatten
1½ msk fiskfond
1 burk tonfisk
svart oliver
kapris
salt, peppar
persilja
Fräs grönsakerna och löken i en stor gryta någon minut.
Klicka i tomatpuré och timjan och låt det fräsa med ytterligare någon minut.
Häll i vinäger, tomater, vatten och fond och låt det puttra under lock 10-15 minuter.
Till sist tillsätter du tonfisk, kapris och oliver, smakar av med salt och peppar.
Stö på persiljan just innan serveringen. Servera gärna med aioli och en bit bröd.

Snabbaioli
1 dl majonnäs
½-1 tsk dijon senap
2-3 msk crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor
hackad persilja och/eller hackad dill
salt och svartpeppar
Blanda samman majonnäs, senap, crème fraiche och vitlök.
Smaka av med salt och peppar och ta i dill och/eller persilja efter eget tycke och smak.
Ju längre aiolin får stå och dra ju godare blir den. Är det riktigt akut så ta vitlökspulver istället för färsk vitlök.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

24 kommentarer:

  1. Jo det där lilla lagret med tonfiskburkar känner man igen. Kan bli en liten tonfisksallad eller röra någon gång men det här lät ju som ett mycket roligare/godare användningsområde. Fast hur man kan fuska med majonäs förstår jag ju inte, skulle jag aaldrig göra, nästan som att fuska med lemoncurd hmm ;) Men man kan ju göra egen och hälla upp i lämplig burk eller hur det nu var..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej usch, vi tänkte också mer än en gång när vi skulle göra aiolin... skäms på oss. Men så hällde vi det på en fin burk (som någon annan köpt åt oss) så var problemet löst:)

      Radera
  2. Det här receptet blev också en favorit hos mig, jag hittade den på samma sida som er:) Soppa är ju så himla gott, värmande och gärna med hembakat bröd till:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kanoners med en varm och god soppa som denna nu i vintertiderna.

      Radera
  3. Den här soppan ska jag göra någon dag! Har inte tänkt på att göra soppa på tonfisk. Däremot gör jag liknande som en pastasås (utan vatten) och det blir jättegott!! Jag gillar verkligen tonfisk.
    Tack för tips!! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vi hade aldrig heller tänkt tanken på burkad tonfisk i soppa, men det var verkligen en riktigt bra idé!
      Vassego!

      Radera
  4. Gahhh vad gott finisar mums! kram Sofia

    SvaraRadera
  5. Så kul att läsa om vad ni tyckte om soppan, extra roligt att ni gillade den såklart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, den gick helt klart hem i vårt kök! Tack för tipset.

      Radera
  6. Den där snabbaiolin låter najs! ;) Kram!

    SvaraRadera
  7. Soppa är gott och jag kan tänka mig ha den aiolin också passar bra till vegetariska soppor! Kram

    SvaraRadera
  8. Den här soppan måste jag laga nån gång! Låter supergott! Och att serevra den med aioli låter ju ännu godare! :)
    Ha en toppen dag!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var absolut supergod, aiolin satt som pricken över i.

      Hoppas di dag också varit kanoners,
      kramar

      Radera
  9. Har inte kommit till skott ännu att testa tonfisksoppan men har spanat in den hos Sara, och nu här som en påminnelse. Med regelbundet umgänge med katter så har jag alltid nära till tonfiskburkar. Tonfisk gillas av katter också :-) Och duger det åt dem, då duger det åt mig :-) Låter jättegott med aoli till soppan - och bröd förstås!

    Hoppas ni har en fin vecka!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kloka varelser de där katterna, tonfisk är aldrig fel. Och tonfisk är ju faktiskt fisk så gör du soppan så kan du ju säga att du lagat till fisk i år:)

      Detsamma hoppas vi att du har,
      kramarna

      Radera
  10. Den soppan trycker sig garanterat in i nästa veckas meny här hemma :)

    SvaraRadera
  11. Vad spännande med en soppa gjord på burktonfisk, den enda i sitt slag som vi hittills sett.

    Ha en fin Semledag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, faktiskt hade vi inte heller sett något liknande tidigare.

      Tackar, detsamma önskar vi er,
      kramar

      Radera
  12. Burk-tonfisk går inte riktigt hem i magarna hos mina familjemedlemmar. Men snabb-aiolin minsann! Snabbt och halvfusk är min melodi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, där ser man, nej allas magar funkar ju inte riktigt likadant.
      Aldrig fel med snabba halvfuskvarianter:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!