måndag 4 februari 2013

Vegetariska jordnötsbiffar

När ett recept blir ett vandringsrecept är det ett säkert betyg på att det är god mat det rör sig om och dagens recept i vårt kök är precis ett sådant. Vi hittade vegetariska biffar hos vår favorittant, Kim som bloggar på "Tant Russins bak", och biffarna hade gjort en lång resa med flera mellanlandningar innan dom hamnade i Kims kök. Ingredienslistan föll oss genast på läppen och eftersom vi fortsätter äta vegetarisk middag minst en gång i veckan så hamnade biffarna på förra veckans meny.

Dessa jordnötsbiffar gjorde oss verkligen inte besvikna, man kunde nästan äta smeten som den var... Men det gjorde vi inte, istället stekte vi dom i smör och rapsolja smaksatt med vitlök och åt dom sedan med ris, sallad och en kall sås som vi gjorde på crème fraiche och sweet chilisås, en gammal välbeprövad klassiker.
Nu skickar vi vidare receptet till er och hoppas att biffarna får fortsätta sin resa hem till flera kök:


Jordnötsbiffar med morötter    ca 8 stycken
1 dl ströbröd
1 ägg
1 dl matlagningsgrädde
3 stora morötter, fint rivna
2 dl jordnötter, fint hackade
ca 1 dl dinkelmjöl fullkorn
salt och svartpeppar
1 vitlöksklyfta, riven
½ tsk sambal oelek
thaibasilika eller någon annan ört, hackad
Blanda samman ströbröd, grädde och ägg till en jämn smet och låt det stå en stund.
Rör ner jordnötterna, morötterna och mjölet i smeten och blanda väl.
Smaksätt med salt, peppar, vitlök, sambal oelek och basilikan.
Forma smeten till biffar och stek dom gyllenbruna i smör/olja.
Servera med valfria tillbehör, vi hade sås på crème fraiche och sweet chili, fullkornsris och sallad till våra.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

25 kommentarer:

  1. Vilka goda vegetariska biffar! Kan verkligne tänka mig att jordnötter är jättegott i!

    SvaraRadera
  2. Hm, konstigt men säkert gott. Betvivlar varken er eller tanten Kim. Jag har faktiskt ätit veg i dag också och gjorde det ju förra veckan också. Tänka sig, känner mig riktigt nyttig... Är en Mars-bar veg och nyttig, för det åt jag i dag...


    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det ska du inte tvivla på, de är så goda så:) Klart en mars-bar måste vara nyttig och helt klart vegetarisk!

      Kramar

      Radera
  3. Vilka härliga biffar dessa ska jag nog prova:)

    SvaraRadera
  4. Ja, dessa har jag sett i bloggvärlden! Måste vara goda :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, efter alla som provat dom så måste dom ju vara det:)
      Kramar

      Radera
  5. Biffarna lär vandra vidare! Det är så roligt när detta "fenomen" uppstår :-) De låter verkligen supergoda och jag skulle också gärna äta mer vegetariskt men Mannen frustar så mycket då. Vad gör man inte för husfridens skull. Men kanske det går att lura i honom att det är "riktiga" biffar :-)

    Kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul, det blir verkligen en dominoeffekt det där. Kanske kan du servera dom med lite bacon till, men vitlöken får du ta och byta ut...

      Kramarna

      Radera
  6. Oj oj det där lät gott! Måste bli bättre på vegomat. Åt det mycket oftare förr och det är ju så gott!!
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst fins det massa gott som är vegetariskt, så kul att prova.

      Radera
  7. Mmm låter riktigt gott, jag gillar vegitariskt mat men äter det allt för sällan.
    Ha en fin dag!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  8. Detta recept har jag spanat in hos Lilla matderiven som gjorde dom allra först, låter så goda! Visst är det roligt när recepten vandrar precis som sägner :)

    Jag är så himla glad att ni uppskattar det indiska köket båda två... läste inne hos Hovkonditorn senast, kram på er härliga härliga!! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det roligt när de går vidare till andra, bra betyg:)

      Ja, vi är dej evigt tacksamma:)
      Kramar

      Radera
  9. De är grymma, de där biffarna! Rättelse till Amy här ovan - det var Rebecca som gjorde dom först!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grymma, så grymma! Klart det är, det har du ju helt rätt i, äras den som äras bör:)

      Radera
  10. Vilken trevlig vegrätt. Kanske till och med barnen kan tänka sig att käka jordnötter till middag. Gäller bara att lägga fram det rätt känner jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fokusera på jordnötterna kanske istället för morötterna?

      Radera
  11. Låter urgott! Bra med ett vegetariskt alternativ!!

    SvaraRadera
  12. Mycket möjligt att dessa biffar hamnar på en tallrik i Kungälv snart också. ;)

    SvaraRadera
  13. Godagodagodagooooda! Måste nog göra dem snart igen!
    Kul att ni också uppskattade dem.

    Kram!

    SvaraRadera
  14. Låter supergott! Är det någon som vet om man kan byta ut ägget till något annat om man inte äter ägg? Eller bara ta bort det? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, kul att du blir sugen Johanna! Ägget har man i för att binda smeten, du kan försöka ersätta ägget med potatismjöl, börja med 1 msk och låt smeten stå en stund. Tycker du att smeten verkar för lös (provstek gärna en klick för att se hur det håller samman) så tillsätt ytterligare potatismjöl och låt stå.
      Lycka till,
      Anki och Håkan

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!