Nu är det lite sedan vi serverade er en smarrig efterrättspaj men det ska vi råda bot på idag tillsammans med en citronpaj. Vi serverade pajen när vi hade familjen Persson på besök senast och alla tyckte den var god, även om Lovisa blev en aning besviken... "Ska vi inte äta den goda kolasåsen idag?" Vi bjöd dom nämligen på marängsviss med dulche de leche när de var här gången innan och hon hade lite förväntningar på att den skulle komma i repris... Så nu vet vi det till nästa gång, dulche de leche it is!
Nu är det som så att vi båda är förtjusta i när det smakar ganska mycket av citronerna så mängden pressad citron i fyllningen tycker vi att ni själva ska prova er fram till. Vi pressade ner två hela citroner och det tyckte vi var lagom, men det beror ju så klart även på citronerna, ibland får man lite mer saft, ibland lite mindre.
Något som blir riktigt gott är att servera pajen med en klick vaniljvisp så varför inte ta tillfället i akt och vispa ihop den absolut godaste vaniljkrämen själv
Citronpaj 6-8 port
Pajskal
½ dl socker
3 dl vetemjöl
125 g smör
Mixa alla ingredienserna så det blir en fast deg och tryck ut i en smord pajform.
Grädda mitt i ugnen, 12-15 minuter, på 200 grader.
Fyllning
3 ägg
2 dl socker
½ dl vetemjöl
1-2 citroner, rivet skal från 1 och mängden saft beroende på hur syrlig du vill ha din paj.
Vispa samman ägg och socker så det blir vitt och luftigt.
Blanda ner mjöl, citronskal och saft, smaka av.
Häll fyllningen i skalet och grädda ca 10 minuter på 200 grader.
Fyllningen stelnar mer undertiden pajen står och svalnar.
Hallonspegel
1 paket frysta hallon
3 msk vatten
florsocker efter eget tycke och smak
Lägg de frysta hallonen i en gryta och slå på vatten.
Låt bären sakta smälta ner undertiden som du rör om då och då.
När hallonen har smält ner till en sås så smaksätter du den med florsocker så den blir så söt som du tycker den ska vara.
Använder du den till citron så gör den gärna lite sötare eftersom syran från citronerna också smakar.
När citronkrämen har stelnat så brer du på hallonsåsen och ställer pajen i kylen igen så att även såsen stelnar.
Nej, ingen större utflykt blev det igår inte såvida man inte räknar promenaden och loppisbesöket vi gjorde på eftermiddagen. På loppisen sprang Håkan på en smärre skatt enligt honom själv, andra besökare som hörde hans glädjeutrop trodde säkert han hittat olja eller i alla fall en trisslott med högvinst på:) Men så var icke fallet, istället släpade han hem fyra hela årgångar av "Allt om mat", 1970, 1971, 1974 och 1980. Matporr på hög nivå om ni frågar herrn.
Dagen avslutade vi med en middag på stans bästa sushiställe, Sushinu och helt i vanlig ordning gick vi hem väldigt mätta och väldigt belåtna. Som efterrätt skrattade vi åt gamla reklamannonser, matfoton och recept på läskiga maträtter, tänk vilken glädjekälla maten ändå är oavsett årtal!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Oj vilken smarrig paj, sparar genast receptet och vem hade inte blivit toklycklig över eran skatt :-)
SvaraRaderaSå kul, hoppas den ska smaka!
RaderaMums vilken god paj! Man kan säkert ha lite dulce de leche till den också ;). De där Allt om mat skulle man viljat vara med och bläddra i. Jag hade en skatt av Husmoderns kökskalender sedan 70 talet men de har försvunnit i någon flytt.
SvaraRaderaMan hade säkert kunnat det, attans att vi inte tänkte på det:)
RaderaDu får väl bläddra lite när ni kommer hit, det måste vi ju snart försöka fixa till, eller hur?
Älskar citronpaj, har faktiskt t o m gjort en LCHF-variant som blev riktigt god. Denna med hallonspegel ser underbar ut!!
SvaraRadera:)
Visst är det gott, perfekt att det funkar med en variant för de som äter LCHF också.
Raderaåh, det här receptet ska jag spara och bjuda min citronälskande fästman på. om han gör nåt snällt nån gång. annars kan jag ju göra den till mig själv, jag tycker ju också väldigt mycket om citron :)
SvaraRaderahaha, ja gamla mattidningar är alltid roliga att skratta åt. matfotografering har ju verkligen förändrats en del med åren, ibland undrar man lite hur de tänkte :)
kramar till er!
Kanoners, Pernilla, då kommer den till användning på ena eller andra sätter då:)
RaderaDu skulle bara sett vissa av bilderna, jisses man undrar ju om de har målat brunt över hela fotot... Ska se om vi inte kan få till något att visa upp här.
Kramar
Vilken underbart vacker pajbit på den tallriken! Hur kan man då sukta efter dulce de leche?! Fast det är klart, det kan man ju alltid :-)
SvaraRaderaTycker er utflykt låter precis lagom och inga dåliga fynd på den loppisen! Åh, vad roligt att bläddra igenom gamla AOM. Ni kommer säkert hitta en massa härliga recept. Liksom mode går det ju lite i cykler. Ska bli spännande att se om ni kommer att återge några godbitar här!
Trevlig helg så här lite i förskott!
Kram + kram
Tack, det där dagsljuset är så himla trevligt att åter få stifta bekantskap med. Klart man kan alltid kan sukta efter kolasås, speciellt om man är 11 år:):)
RaderaJa, ska man gå efter hur det låter när Håkan bläddrar i tidningarna så lär det lagas till en hel del...
Detsamma till dej i förskott,
kramarna
Vad pajen ser läcker ut! Det låter gott med den syrliga smaken och jag vill nog ha en skvätt vaniljsås till.
SvaraRaderaHoppas ni har det bra och får en njutbar helg! Kram från mig:)
Tack, den var en riktig läckerbit:) Speciellt med vaniljvispen till...
RaderaTack, hoppas du också får en härlig helg Helena,
kramar
Citroner är riktigt gott i desserter... Ser väldigt gott ut!!
SvaraRaderaHa en fin dag
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Ja visst är det, så uppfriskande!
RaderaKramar
Mums, mums! Vilken läcker paj!
SvaraRaderaMåste nog också slå till med citronpaj, kanske nästa helg... :)
Ha en toppen fredag!
Kramar!
//Lana
Ja, det kan väl passa bra, alltid gott med lite extra till helgerna.
RaderaDetsamma hoppas vi att du får,
kramar
Citron och hallon passar så himla bra ihop verkligen, friskt och fräscht! Denna ska jag testa!
SvaraRaderaJa, det gör ju det, så gott så. Hoppas du gillar den lika mycket som vi.
RaderaSer fantastiskt god ut! Jag älskar citronpaj, men gör förstås min glutenfri. Ha en fin fredag och en bra inledning på helgen!
SvaraRaderaTack. Så bra när du kan få till sådana godsaker utan gluten!
RaderaTack, vi önskar dej detsamma.
Lemon tarte säger de i "Hela England bakar". Dubbeltydigt med ordet tarte och jag älskar engelsmännens finkänslighet i det avseendet. A good tarte är inte illa!
SvaraRaderaAlltOmMat är en guldgruva! Särskilt annonserna från gamla nummer. Fredagskram!
Oh, fiiiiint ska det vara:) Från och med nu, tarte it is!
RaderaJa det är verkligen en guldgruva på mer än ett sätt, många bra recept, flera goda skratt och en hel del minnen.
Kramar
Jodå, jag såg eran matporr... underbart! =)
SvaraRaderaOjoj, sicken goding... en sådan här till efterrätt säger då jag inte nej till! Och dulce de leche.... YUMMIE alla dagar i veckan!!
Så underbart, vi frossar på, räcker säkert hela helgen :)
RaderaPajen ser verkligen jättegod ut!
SvaraRaderaUrsäkta en fråga från en okunnig, jag undrar hur man gör hallonspegeln? Hittar det inte i receptet.