Ja, ska vi nu följa de här olika matdagarna som började med meatless på måndagen så är det väl på sin plats med ett fiskrecept inför tisdagen då. Sist vi käkade lax så lånade vi en idé som vi hittat i Sveriges bästa Bistro, nämligen den tillhörande Emmy. Vi hade sparat ett av hennes recept och det gjorde vi rätt i, för det föll oss väldigt bra i smaken.
Att pensla grovkornig senap på laxen visade sej bli riktigt gott, vi använde oss av den goda senapen med smak av äpple från Gunnarshögs gård. Vi ringlade även över lite av deras smaksatta rapsolja, ramslök föll valet på och den pasade väldigt bra till i smaken.
Vilka rotfrukter och grönsaker du lägger under laxen bestämmer du helt och hållet själv, vi tog helt enkelt de som fanns i vårt kylskåp:
Lax i foliepaket 2 port
2 portionsbitar laxfilé
200 g potatis, skivad
1 liten palsternacka, skivad
50 g rotselleri, skivad
ca 10 cm purjolök, tunna skivor
1 stor tomat, skivad
salt och peppar
1-2 msk grovkorning senap, vi använde äppelsenap från Petersborg
Koka potatis, palsternacka och rotselleri så de mjuknar lite, men låt dom inte bli helt klara.
Häll bort vattnet och låt ånga av.
Pensla 2 stora ark aluminiumfolie med olja, gärna smaksatt rapsolja t.ex citron eller vitlökssmak.
Lägg ut rotfruktsskivorna på folien, fortsätt med purjolök och tomatskivor för att sedan lägg laxen överst.
Salta och peppra fisken och bred på ett lager senap.
Avsluta gärna med att ringla lite rapsolja över innan du försluter paketet ordentligt.
Tillaga fisken mitt i ugnen 15-20 minuter på 200 grader.
Än så länge syns ingen snö till, men stormen den viner utanför våra fönster och det låter så där lagom läskigt. Det är vid tillfällen som dessa vi påminns om hur otroligt tacksamma för att vi har tak över huvudet, värme i vår lägenhet och en skön säng att sova i.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Jag älskar ju senap så det här måste jag prova när tillfälle ges. Ska ner till svärföräldrarna i Skåne nästa vecka och vet att de har produkter från Gunnarshögs gård. Får se till att flirta in mig att få testa de :)
SvaraRaderaAbsolut värt att testa! :)
SvaraRaderaSenap blev det här också men i nötfärsbiffar med en senapscreme fraîche till. Inte så dumt. Men visst är remsans recept kanon, liksom era. Jag rekommenderade en vän som vill laga mer fisk att titta in hos just er. Fiskspecialisterna. Kramar!
SvaraRaderaSenap är en underbar krydda .. och det är så trevligt med små foliepaket! Länge sen vi gjorde det nu. Brukar mest bli på grillen och det är väl SNART dax för den ... hoppas vi !!
SvaraRaderaOh, vad gott! :)
SvaraRaderaLax med senap låter spännande!
Och olja med ramslök...dreglar! ;):)
Ramslök äter man mycket i Ryssland...min mammas specialitet är små piroger med fyllning a färsk ramslök och hårdkokta ägg...mums! :)
Ha en underbar dag!
Kramar!
//Lana
Har det kommit in någon snöstorm ännu, såg på nyheterna att det var klass 2 varning, usch då!! Håll i er ;-)
SvaraRaderaTack för de fina orden mina vänner! Visst blev det överraskande gott med grovkornig senap på laxen. Att få varsitt eget litet paket med maten är alltid extra mysig.
SvaraRaderaJag hoppas verkligen inte att snöstormen tar sig hit. Jag har äntligen börjat se små snödroppar i min trädgård, som fortfarande är nästan helt snötäckt :-O Visst är man tacksam att man har ett hem att kura i dessa bistra dagar!
Kramar.
Smaksatt rapsolja mmmm det är ju så gott! Jag köpte också ramslök men även citron och basilika... så goda!
SvaraRaderaNej nej ingen snöstorm vill vi ha så det så. Kram på er!
Senap + lax = sant! Detta ska jag testa snart. Alltid kul med ett eget litet paket till middag. Hoppas det så kallade ovädret håller sig borta från er!
SvaraRaderaJa lax och senap är riktigt gott!!
SvaraRaderaKramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
senap o lax, så gott :)
SvaraRaderaJag brukar ringla lite lite honung över när jag gör ett liknande laxrecept.
Ha en skön dag / Lena från make a head food
Vi måste äta mer fisk i vår familj! Varför ska det vara så svårt?! Lax är ju gott och enkelt att variera i det oändliga!
SvaraRaderaSer väldigt gott ut.
SvaraRaderaVi har precis börjat matblogga, titta gärna in hos oss.
http://krispigtochknaprigt.blogg.se
Detta är kanske ett tecken. :) Dottern frågade igår om vi aldrig ska äta fisk i folie någon gång?
SvaraRaderaDet låter gott med senapen på!
Åh vad saftigt och gott det här blev! Och ett perfekt sätt att göra sig av med julens senap :)
SvaraRaderaSå roligt att höra, tack för att du lät oss veta! Och absolut ett perfekt sätt att återvinna julsmakerna:)
Radera