Just fredagar är sedan länge Mårtenssons officiella pastakväll, även om vi hamnar på avvägar ibland med en risotto eller en köttbit. Men det är något speciellt med den där pastan som gör att helgkänslan infinner sej lite extra, gärna i sällskap av ett glas gott rött vin. Fast dagens tips intogs med bubbel i glasen, ett av våra absoluta favoriter, och de passade så himla fint ihop.
Vi bjuder alltså er på en vegetarisk pastarätt denna fredag, en som vi hittat inspiration till hos våra matvänner Helena och Olof, men som genomgått en liten förvandling på väg till våra tallrikar. Vi tyckte det lät intressant det där med att ha blodapelsin i såsen och det visade sej vara lika gott som vi trodde. Friskt, syrligt och sött på samma gång, och i sällskap av honungen så var det en hit! Lite grann påminde den oss om denna variant av citruspasta, men ändå inte... konstigt det där men så kan det vara ibland.
Skulle ni nu vilja ha lite kött till så kan vi rekommendera att köpa hem lite olika sorters kallskuret, typ salami, breasola och parmaskinka och servera sidan om. Så gjorde vi och det blev så bra så:
Citronpasta
2½ dl crème fraiche
½ pkt riccottaost
½ citron, fint rivet skal och pressad saft
1 blodapelsin, pressad saft - ca ½ dl
2 pkt tortelini med valfri fyllning, vi hade spenat och ricotta
2 nävar ruccolasallad
salt och svartpeppar
riven parmesanost
1 näve valnötter, grovt hackade
flytande honung
Blanda samman crème fraiche, ricotta, citronskal, ruccola och saft från citron och blodapelsin. Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och vänd försiktigt ner i röran.
Garnera med valnötter, riven parmesan och ringla till sist över lite flytande honung.
Det passar utmärkt att servera kallskuret kött till, typ antipasti som t.ex breasola, parmaskinka eller salami.
Kallskuret att plocka i sej under tiden... så gott!
Morgondagens middag är klubbad, vi kom fram till att anka skulle sitta fint. En god potatisvariant, en god sås och lite goda grönsaker därtill kändes som ett bra beslut. Har vi tur så blir det en bit över från kvällen efterrätt som i skrivande stund står och stelnar i kylen. Enligt frun i köket är det en efterrätt som man helst ska vara ensam hemma när man gör, mest så det inte finns någon konkurrens om att slicka skålen:)
Vi önskar er alla en fin helg, hoppas att ni får god mat på era tallrikar, god dryck i era glas och ett gott humör!
x
Vas gott det låter! Parmesan och valnötter! Mums!
SvaraRaderaHa en underbar fredagskväll
Kram
//Lana
Mmmm, riktigt gott!
RaderaTack, hoppas din också blev riktigt fin,
kramar
Här gjordes det också pasta med citrussmak ikväll, fast med lime och räkor - fantastiskt gott! Great minds think alike? ;-)
SvaraRaderaRäkor i måste ju vara perfekt, det får vi spinna vidare på. Absolutely:)
RaderaLåter riktigt gott men sen har ju Helena och Olof bra smak likväl som ni har! :) kram och trevlig helg på er också!
SvaraRadera:) Du är för härlig, tack för komplimangen Amy!
RaderaKramar tillbaka!
Vad spännande med blodapelsin i rätten :)
SvaraRaderaHann tyvärr inte vara med i pizza utmaningen, men lycka till med era bidrag:)
Ja, det var precis vad vi tyckte när vi läste det, måste ju testas.
RaderaDet kommer säkert fler tillfällen, tackar!
Scrollar snabbt i genom ingredienslistan för att se om det ska vara möglig ost i, men HURRA, finner bara fin Parmesan och Ricotta i stället!!
SvaraRaderaJajamensan, inte en endaste liten möglig ostbit här inte! Hurra!
RaderaSer krämigt gott ut och fräscht med det syrliga. Vi åt vår fredagspizza, dock inte hemmagjord, men snart så :) Kram
SvaraRaderaJa, den kändes onekligen passande fräsch till förra fredagens vårkänslor, nu är den perfekt att drömma sej bort med:)
RaderaFörstår att du måste sakna ett eget kök, hoppas det snart fixar sej!
Kramar
Vilken perfekt fredagsmiddag! Enkelt, fräscht och gott. Bubbel i glasen låter härligt!
SvaraRaderaJa, det passade perfekt, både bubbel och fredag:)
RaderaDet låter så mysigt med era pastakvällar. Här hemma har jag ingen speciell fredagsmat utan det varierar beroende på om sonen ska vara hemma eller inte. jag går ofta på relaxkväll i simhallen och då kan man även beställa mat där också. Det kan vara skönt att vara lite lat en fredagskväll:)
SvaraRaderaJag önskar er en härlig helg! Kramar
Så härligt det låter med en relaxkväll med god mat och motion på en och samma gång, nytta och nöje:) Lite därför kanske som vi kör med pasta oftast på fredagskvällarna, det är ju hyfsat enkelt, går snabbt och smakar oftast riktigt gott - lite lagom lata så där:)
RaderaVi önskar dej detsamma,
kramar
Vilken bra fredagsrätt, snabbt och gott och passar till vin.
SvaraRaderaTre rätt av tre möjliga:)
RaderaVilken lyxig och läcker fredagsmiddag! :)
SvaraRaderaJa, det gäller att ta tillfället i akt:)
RaderaSnyggt! Man äter ju med ögat också:)
SvaraRaderaHa en trevlig helg:)
KRAM
Tackar, visst gör man det.
RaderaDetsamma till dej,
kramar
Spännande pastavariant! Blodapelsin alltså...? Ja men det är ju gott som det är, så det måste bara bli mums med en massa ost och crème fraiche.
SvaraRaderaHa en fin helg nu! kram
Blodapelsin it is! Hur mums som helst blev det:)
RaderaAbsolut, vi gör vårt bästa,
kramar
Mmm vad gott!! Och kallskuret till låter fint!
SvaraRaderaTrevlig helg
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Ja, det passade riktigt bra till.
RaderaDetsamma till dej,
kram
Det låter jättegott! Vi äter gärna pasta i alla dess former och letar konstant nya lättlagade goda rätter. Så det här ska jag komma ihåg :-)
SvaraRaderaSå attans gott så, väl värt att komma ihåg.
RaderaDen här rätten måste definitivt testa snarast möjligt! Tackar för tipset! // Sofie
SvaraRaderaSå kul att läsa, den var verkligen så god!
RaderaVassego, hoppas det faller dej i smaken.