fredag 8 mars 2013

Vildsvinsytterfilé med gott smör och mos

Friska vårvindar har vi här nere hos oss, ni vet kuststäder, platta landskap och våren på väg, då sätter det igång att storma! Men så länge solen skiner och vi har medvind så ska vi inte klaga, att det dessutom är fredag gör ju inte speciellt ont heller...:)

Med helgen inom räckhåll så är ni säkert sugna på något extra gott att stoppa i er och det ska ni så klart få, vad sägs om en vildsvinsfilé med ett helt sanslöst gott potatismos och vitlökssmör? Kunde väl tro det!
I moset har vi smulat ner getost, men för de av er som inte tycker att det låter som en god idé kan vi istället föreslå parmesanost, västebottenost eller någon annan smakrik variant. Så länge ni smular ner någon form av ost så räcker det för oss:)

Sitter ni nu inte på vildsvinsfilé så kan ni naturligtvis byta ut den mot någon annat gott, fläsk, lamm, quorn, kyckling, nöt, kalkon, fisk ... ja helt enkelt till precis vad ni gillar. Moset och smöret passar garanterat fint till det mesta!

Vill du så gör en skysås i stekpannan när du stekt färdigt köttet. 

Vildsvinsytterfilé med vitlökssmör och chevremos    2 port

Vildssvinsytterfilé
400 g vildsvinsytterfilé
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 msk olivolja
Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med vitlök och olja.
Låt det marinera i kylen några timmar eller över natten.
Vid servering:
Bryn köttet hastigt i smör så det får färg runt om, stick i en kött-termometer.
Ställ in i ugnen på 175 grader och låt det steka färdigt tills termometern visar 68 grader.
Ta ut och låt köttet vila en stund innan servering.
Servera köttet med potatismos och vitlökssmör, önskas sås så går det utmärkt att göra på stekskyn.

Vitlökssmör
100 g rumstempererat smör
2 msk hackad persilja
1 msk pressad vitlök
2 msk riven parmesanost
1 msk pressad citron
salt och vitpeppar
Rör samman alla ingredienserna.
Ställ in i kylen till serveringen.

Potatismos med chevreost
500 g kokt mjölig potatis
2 små kokta morötter, skivade
50 g smör
1½ dl standardmjölk
1 rulle getost, ta bort det vita skalet
salt och peppar
Värm mjölk och smör.
Mosa potatisen, rör ner mjölk och smör, blanda samman väl.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda ner morotsbitarna.
Smula ner osten precis innan servering.

I morgon är det dags för den årliga Res & Matmässan i vår stad och vi kommer så klart att förära den med vår närvaro. I vårt släptåg har vi Ankisyrran och Ankifaren så vi ska nog kunna få till en riktigt trevlig dag.
Enligt programmet för mässan ska det lagas thaimat och indiskt och det ser vi verkligen fram mot, båda köken hör ju till våra favoriter. Kanske hittar vi något spännande att ta med oss hem, vem vet.
Annars lär det bli en stillsam helg, bara det slutar storma så...

Och nu, helt som sig bör, så hoppas vi att ni alla härliga människor får en riktigt bra fredagskväll och en lika bra helg. Ät, drick och må väl.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. Härligt med vårvindar. Här har vi haft solsken och inte så mycket vindar men ett är då sant... våren är här yay!

    Potatismos med chevré låter gott! :) Önskar er en trevlig helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, kanske inte vindar av denna kalibern... Och den där våren, den försvann igen:(

      Men moset, det är här för att stanna!

      Kramar

      Radera
  2. Här har vi också vårvindar friska men en värmande gul sol. Våren är verkligen här och fåglarna kvittrar, härligt!

    En portion till oss, tack! För vi förutsätter att ni tillhandahåller tjänster som utkörning när ni frestar med sådant som detta på en fredag. ;)

    Hos oss skulle nog fetaost hittas i moset eftersom frugan har lite svårt att tycka om getost och dess "koftasmak".

    Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt med sol, mycket bättre än snö!

      Fetaost är också väldans gott i moset, perfekt till lamm:)

      Radera
  3. Vad gott till fredagsmyset!!! Potatismos med ost i är så gott. Jag brukar oftast använda mig av Västerbottenost som ger en god smak på moset.
    Ha en fin helg där i vårvindarnas stad! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt till fredagsmyset, eller annat mys också för den delen:) Västerbotten gillas skarpt här!

      Kramar

      Radera
  4. Så gott! Köttet är så enkelt att tillaga, sparar receptet direkt! :) Och vad gott att blanda i parmesan i vitlökssmör! Det ska jag också testa!
    Ha en toppen lördag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter bra Lana, hoppas du gillar det du testar!

      Tack, hoppas din lördag också var riktigt bra,
      kramar

      Radera
  5. Alltså, vildsvin igen (avis- ja!) om jag visade Sonen det här tror jag han skulle simma hem över Atlanten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj då, bästa att inte visa honom den då, lång simväg hem:)

      Radera
  6. Nä nu är det jag som tar bössan (som jag inte har) och ger mig ut i närmsta skog och hittar mig ett vildsvin!
    Res- och matmässa: det låter bra i mina öron, i och med att det är två av mina största intressen! Have fun!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej, happy huntng då Kim! Men snälla, ta på dej ordentligt med skyddsvästar och annat först:)

      Radera
  7. Vilket gött mos! Får nog gräva efter mer viltsvin hos päronen. Så gott juh!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska gräva vildsvin, gött gött!

      Radera
  8. Hej på Er !! Receptet ser riktigt gott ut. Vilken temperatur ska ugnen ha ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej på dej, och tack för att du hojtade till! Ugnen bör stå på 175 grader, hoppas det ska smaka! Glad Påsk.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!