Söta saker har vi satt i oss, det kan ni tro! Godaste glassen (och vackraste) åt vi på Gelarto Rosa, ett glasscafé som vi läst om och som vi genast kände att vi måste prova, så rätt!
En gräddkaka med druvglass och en äppelstrudel åt vi på restaurang Vacvarju, heaven!
Till varje frukost serverades det bubbel, inga dåliga vanor att få inte... Bubblet var så gott så vi var helt enkelt tvungna att leta upp det i affären för en liten sipp innan middagen också:)
Hela 48 kronor kostade det!
Gulasch, naturligtvis åt vi Gulasch! Den godaste fick vi på "For Sale Pub&Restaurant", även det ett ställe som vi läst på om innan vi reste. Det lönar sej att forska:)
Anka har det också hamnat i magarna, denna med druv- och äppelsås, så god!
Hamburgare gjorda på Ungerns egna speciella grisar precis som även fläskfilén kom från.
Ett besök på Budapests stolthet Gerbeaud hade vi planerat in och sett fram enormt mot och vi blev allt annat än besvikna...Jössses så många godsaker att välja mellan de har på sin meny!
Efter mycket beslutsångest så valde Håkan att prova deras apfelstrudel medan Anki valde en talrik med Bailey's mousse, chokladganach och kaffeglass. Till detta tog vi båda en kopp helt vanligt kaffe, bäst att inte låta smakerna konkurrera:)
Vi besökte så klart saluhallar också, här är det Stora Saluhallen som lockar med allehanda spännande varor i köttdiskarna... Fläsksvålar, rökt ryggspäck, komagar och urval av rökta delikatesser som tunga och huvud!
Att paprika är en väl använd råvara i det ungerska köket är väl ingen hemlighet?
Parikapulver, hett och sött, säljs överallt och vi köpte så klart lite med oss hem:
Två av påsarna vi packade ner tänkte vi skicka vidare till våra läsare minsann! För att ha en chans att få en av påsarna hem i din brevlåda så tänkte vi att ni ska få svara på två frågor:
I Ungern finns det en speciell sorts gris, vi undrar om ni vet vad sorten heter och vad det är som är så speciellt med den?
I Ungern finns det en speciell sorts gris, vi undrar om ni vet vad sorten heter och vad det är som är så speciellt med den?
Skriv svaret här i kommentarerna, senast på fredag 12:e april så drar vi två vinnare som vi avslöjar på lördag. En liten ledtråd kan ju kanske vara att vi varit i Budapest tidigare...
Ett litet förtydligande, vi har ändrat lite på kommentarsfunktionen under tävlingens gång så att de kommentarer ni lägger här kommer inte att synas förrän tävlingen är avgjord... Smart va?
Ett litet förtydligande, vi har ändrat lite på kommentarsfunktionen under tävlingens gång så att de kommentarer ni lägger här kommer inte att synas förrän tävlingen är avgjord... Smart va?
Och nu, nu önskar vi er alla en riktigt bra vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Jag som just skulle fråga vad det var för grisar och vad som var så speciellt med dem :-) Btw, jag gillar nya utseendet, mycket mer lättläst nu!
SvaraRaderaJag som just skulle fråga vad det var för gris :-) Kul med resa, skulle gärna resa bort jag med! Btw: Jag gillar nya utseendet, mycket mer lättläst nu!
SvaraRaderaVerkar som ni har haft en riktigt mysig resa. Kul att se lite bilder. :) Ha en bra vecka. Kram Madde (Ljuvligmat.blogg.se)
SvaraRaderaSorten heter Mangalica och har lockig päls ;-)
SvaraRaderaVilken fantastik matresa ni ser ut att ha gjort! Jag vill typ smaka allt! :-D
SvaraRaderaSå klart vill jag vara med och tävla om den fina påsen också! Jag som verkligen avgudar paprika!
Efter att ha läst hela er resekategori har jag nu kommit fram till att ni är ute efter grisen som kallas Mangalica, och att det speciella med den är att den frigående. Därav får den ett mörkt och marmorerat kött med lägre vattenhalt. Köttet har dessutom en hög mineral- och vitmaminhalt än annan gris.
Så, nu håller jag tummarna hårt här! :-)
Jag har hört nåt om att det är väldigt låg halt av kolestorol i de här grisarna
RaderaJag hoppas det är det ungerska ullsvinet ni syftar på. Det är lurvigt, med lockig päls som lär lukta illla. Har aldrig sett nåt IRL, men det låter för charmigt. Man kan ju ana att det inte finns nån ungersk motsvarighet till uttrycket "Mycket skrik för lite ull - sa kärringen som klippte grisen."
SvaraRaderaJag bor sen några år i Ungern och grannen har haft några ullsvin. Men jag inte märkt nån nämnvärd lukt från dom . Mer än då dom njutit av ett lerbad. Dessutom ett mycket socialt djur.
RaderaVad härligt att få se era resor! Mitt svar: Den gulliga grissorten med lockig päls kallas Mangalica. Denna gris har ett fett på köttet som är hälsosamt utan kolesterol.
SvaraRaderamvh
Monika
utsikten79@telia.com
Vilken underbar resa ni hade!
SvaraRaderaJag måste säga att bloggen är snyggare i datorn än i mobilen.
I mobilen såg det lite för vitt ut, men nu när jag har lite bättre överblick så är den nya sidan ursnygg!
Fin sida ni har!
SvaraRaderaUngerskt Ullsvin eller Locksvin (har lockig och tät päls,som luktar illa/unket)
Så tjusigt här blev efter omstylningen. :D
SvaraRaderaKlart jag vill vara med å tävla, gris-sorten heter Mangalica å de har lockig päls. :D
Hoppas ni får en bra vecka. :D
Vilken härlig resa ni haft med så mycket god mat! Efterrätterna såg verkligen goda ut! Kram
SvaraRaderaMen hörni, vad mycket gott ni har ätit! Jag blir sugen på att åka till Budapest nu, det verkar ju vara en stad i min smak :) Ankan i den äppliga såsen låter speciellt god i mitt huvud. Mmm :) Och hamburgare är ju aldrig fel! Hoppas ni inte fick några lockiga hår i den dock - för visst är det Mangalica - den lockiga grisen - som ni är ute efter? :)
SvaraRaderaHa en bra vecka!
Så spännande! Klart jag måste ta chansen, kryddtokig som jag är. Ni måste väl mena det ungerska ullsvinet?? Som dessutom av naturen är lockigt. Huruvida det har en speciell smak känner jag däremot inte till, men pälsen lär lukta skunk! Sååå mycket godsaker ni har hunnit testa. Jag bara måste till Budapest jag också!
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaSorten heter ullgris (ungersk ullgris) och det speciella med den är att den är randig.
Tack för en underbar blogg, ni verkar superhärliga!
Med vänliga hälsningar,
Anniina
Tävla är kul!
SvaraRaderaDet Ungerska Ullsvinet heter grisen. Den är känd för sitt fina lockiga hår som oftast är svart eller ljusbrun i färgen :)
Men åh, vi lever i princip på paprikapulver här hemma, går minst en burk/påse i månaden. Så jag håller verkligen tummarna.
SvaraRaderaVisst är det en gris med lockig päls ni söker efter? Med namnet Mangalica.
Hej,
SvaraRaderaIngen dålig trip det där, så här i mars när man annars bara är hemma och är bitter på vädret. Grisarna var det sötaste jag sett på länge, krulliga små tottar. Mangalica heter de visst.
Ha´t bäst!
Kram Malin
Ps, Snart ses vi!!! JIppi!
Ungerskt ullsvin, locksvin eller mangalica.tror jag att ni menar. Den luktar tydligen rysligt illa men man gör serranoskinka av den. Jag blir ännu mindre sugen på griskött när jag läser om den.
SvaraRaderaPaprikapulvret från Ungern är toppen! Kram!
Mmm..så mycket gott! :)Vilken fin glassblomma. Vad var det för smak - är det citron i mitten eller?
SvaraRaderaJag gillade ert utseende på bloggen innan och hade inga problem med att läsa. Tyckte att bilderna gjorde sig fint med en färgad bakgrund. Det är säkert lättare att läsa nu och den nya loggan är väldigt fin. :)
Oj vad mycket gott ni har ätit! Visst är det härligt med inspirationsresor! Själv drar jag till Frankrike och två veckor...JIPPIE:)
SvaraRaderaVad fin er blogg har blivit! Trevligt att läsa om alla era matbesök i staden.
SvaraRaderaSvar på tävlingsfrågorna är:
1. Ungerskt ullsvin eller locksvin
2. De är kända för sin päls och lukt
Kram
Kan det vara ullsvin? som luktar illa och har en speciell päls. Barnen är randiga om det är den jag tänker på.
SvaraRaderaVilken härlig resa:)
Ha det gott
Jag vill va med å tävla å har redan lämnat en kommentar, men den kom nog inte fram= Glömmer att skriva säkerhetskoden var å varannan gång jag ska kommentera hos er. :S
SvaraRaderaGrisrasen heter Mangalica å de har lockig päls. :)
Underbara bilder !! Saluhallen kan man gå i länge .. och bakverken på Gerbeaud går inte av för hackor!!
SvaraRaderaVill gärna vara med i tävlingen då jag älskar deras paprika i ex: gulasch så mitt svar är:
Ungerskt locksvin. Rasen är känd för sin unkna lukt och päls. Används i Spanien till serranoskinka.
=)
Mangaliza heter grisen och den har hår som ett får ulligt och lockigt!!
SvaraRaderaVilken härlig resa ni gjort och så mycket god mat!!! Härliga bilder!!
Och dessutom vilken fin renovering ni gjort på bloggen!!
Ungerskt ullsvin (på ungerska Mangalica) är en gammal ungersk svinras som även kallas ungerskt locksvin. Rasen är känd för sin unkna lukt och päls. ( saxat från Wikipedia, haha! )
SvaraRaderaGrissorten heter ungerskt ullsvin eller locksvin (Mangalica på ungerska) och det speciella är att den luktar unket och har päls.
SvaraRadera// Åsa L
Hej.
SvaraRaderaJag gissar på ullsvin,kallas även locksvin. Den är känd för sin unkna lukt och lockiga hårrem.
Hälsningar
Grannen under er.
Mangalica heter den ulliga grisen, om det är den som menas :)
SvaraRaderaHåller tummarna nu för smarriga kryddor och tackar för en underhållande blogg
MVH
Vickan
Mangalica, Ungerskt Ullsvin!! :)
SvaraRaderaVilken smakresa! Alltså maten och drycken är mer än halva nöjet på resor.
SvaraRaderaNi måste mena Pinot gris, ho ho... Näe, men ullsvin som har en ulliknade päls och som luktar mkt speciellt.
Ungerskt ullsvin (på ungerska Mangalica) är en gammal ungersk svinras som även kallas ungerskt locksvin. Rasen är känd för sin unkna lukt och päls.
SvaraRaderaHoppas på turen och håller tummarna!
Grissorten heten Mangalica och det speciella med den är att den har lockig päls.
SvaraRaderaTack för en inspirerande blogg förresten :)
ungersk ullsvin kännetecknas av lockig päls
SvaraRaderaAntar att ni söker efter ullsvin/ullgrisar. Så himla söta med den längre lite lockiga pälsen :-) (Tydligen luktar de inte så himlans gott men det minns jag inget av från när jag sett dem).
SvaraRaderaSåg att varit en helt underbar resa! Inte så lite avundsjuk alls....
Kram!
Kan det vara ullgris känd för sin unkna doft och den har en annorlunda päls:)
SvaraRaderaMangalica - en gris med krullig päls
SvaraRaderaAnna Svensson
Celsiusg 5, 3tr
11230 Stockholm
anna.svensson@ki.se
Tack för inspirerande läsning!