Maten på fatet är ytterligare ett recept som vi fått låna av Bodil på Ankis jobb, hon bara fortsätter att leverera den ena goda rätten efter den andra som hon tycker att vi ska prova. Det är allt från müssli och fiskgryta till after eight tårta som vi fått låna från hennes receptlåda och det är inte illa att ha en egen receptleverantör, perfekt när vår egen inspiration sinar då och då.
Här är det en kycklinggratäng med allehanda godsaker i såsen, vi snackar vindruvor, ädelost, bacon och ölkorv, allt i en salig röra. En röra med smaker som kan tyckas spreta åt många olika håll men som verkligen gifter sej i munnen och blir just saligt god!
Kycklinggratäng med ölkorv 4 port
1 kg kycklingfilé
en skvätt kycklingfond till stekningen
2 ölkorvar i skivor, lite beroende på smak och storlek så prova er fram
1-2 dl gröna vindruvor, halverade
1 paket bacon, strimlade
3 dl vispgrädde
140 g gräddädelost
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek i omgångar i smör och olja.
Salta, peppra och droppa i lite fond under stekningen.
Lägg bitarna i en ugnsfast form.
Stek bacon och lägg ner i formen tillsammans med druvor och ölkorvsskivorna.
Värm grädden och smält osten i den, häll över i formen.
Ställ formen mitt i ugnen och gratinera på 175 grader i 20 minuter.
Perfekt att förbereda för dej som känner för att bjuda hem någon på middag, ett gott mos eller pressade potatisar passar fint till och suger upp den goda såsen extra bra! Vi kan ju säga som så att det var väldigt svårt att sluta äta även om vi var mätta - "bara en liten klick mos till med lite sås", "bara en bit ölkorv till", "bara en druva med lite sås"... det tog lång tid innan vi rullade från matbordet igår kväll:)
3 delar vitt vin, vi använde Errazuriz Max Reserva
1 del vermouth, vi använde Noilly Prat
isbitar
Blanda och servera med isbitar i glaset.
Vår flaska vermouth har stått i skafferiet lääänge, så länge att etiketten har hunnit ändras på flaskorna som nu säljs på systemet... Kanske något för antikrundan?
Det vita vinet är däremot en ny flaska som vi fick hem att provsmaka, vi drack det till kycklinggratängen och det gick hur bra som helst, även om det enligt instruktionerna ska passa bäst till fisk och skaldjur. Men vi kan intyga att det passar hur bra som helst även till fisk eftersom vi först testade det till vår karibiska lax. Lite syrligt i smaken, mer eller mindre beroende på vad man serverar det till, oerhört friskt och nästan fruktigt smakade det till laxen.
Marknadsbesök har vi alltså varit på idag, som vanligt blev det soligt och härligt väder! Shoppat blev det också som vanligt, en del goda godisremmar, tofflor, evighetsbakplåtspapper, rosor och så synålar så Håkan kan sy igen tarmarna. Ja ni hör ju att det bara var livsnödvändiga saker som fick följa med hem.
Kameran var med och förevigade lite spännande godis som vi såg, några härliga vårtecken och vildsvinsspår, men dom bilderna får ni vänta lite på. Nu ska vi fika!
Vi önskar er alla en hur härlig vecka som helst!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Den där har vi serverat i olika varianter under åren här, bland annat med fransk senap i såsen.
SvaraRaderaMen jag tror inte vi haft grönmögeost i någon gång, hm nu måste jag ju prova det .)
Ha en fin vecka. Lena från Make a head food
Kul att det finns lite olika varianter på den, sätta sin egen prägel på recept är finemang!
RaderaDetsamma till dej.
Men GUD så gott det lät! Hälsa er Bodil att receptet snos vidare! ;-)
SvaraRaderaDet ska vi göra, det blir hon säkert glad för att fler får glädje av recepten!
RaderaJa, det ser riktigt gott ut! Jag ser fram emot att höra om marknadsbesöket och det där spännande godiset :) Kram
SvaraRaderaTackar! Håll ut, det kommer en liten rapport inom kort:)
RaderaKramar
Låter absolut som ett recept för mig. Gott med ädelost och kyckling. Lite sött i form av druvor är ju också fräscht.
SvaraRaderaKram kram
Kanoners, bara att ta och prova det du också, kanske med lite egentillverkad ölkorv i?
RaderaKramar
Egen receptleverantör- det är inte illa det, ingen dålig receptmakerska heller!
SvaraRaderaNej, visst är det riktigt bra, vi gillar det skarpt!
RaderaKyckling och ädelost, jo jag tackar, jag :) Finfint!
SvaraRaderaOch så mysigt det låter med marknad. Längtar efter godisremmar! Men att Håkan ska sy igen tarmarna låter ju lite makabert, haha, även om jag förstår vad ni menar ;)
Så finfint så:)
RaderaDet är verkligen en mysig liten marknad och det känns som ett riktigt vårtecken när vi är där varje vår.
Visst låter det lite si och så, skönt att du i alla fall förstod vad som menas:)
Era marknadsbesök låter så trevliga, haha ni är för härliga ni :)
SvaraRaderaSer att ni grillat lite majs också... nom nom säger jag till detta. Önskar er också en trevlig vecka och i synnerhet i slutet av veckan när vi ses, yay kram!
Så trevliga så brukar de vara, tackar!
RaderaYes säger vi, både till grillad majs och träffar:)
Kramar
Oh, vill också gå på marknad och shoppa alla möjliga smarriga och mysiga saker! :)
SvaraRaderaGrytan låter otroligt gott! Smart att använda ölkorv! Lägger på minnet! :)
Ha en underbar måndag!
Kram
//Lana
Ja, det är en mycket trevlig sysselsättning:)
RaderaÖlkorv är väldigt gott att ha i grytan, den sätter en väldigt god smak på såsen.
Tack, hoppas du haft det samma,
kramar
Alla rätt i denna rätt! Oj, vad gott! Hälsa och tacka :-)
SvaraRaderaVilken lyx att ha en personlig receptleverantör!
Det är er så väl unnat att ni fick fint väder, med marknadsbesök och allt. Jag är inte ett dugg bitter över att solen uteblev för oss. Inte ett dugg...
Ha det gott - ses snart!
Kram + kram
Will do! Mycket lyxigt och smidigt är det.
RaderaOkej, då har vi noterat det, ingen bitterhet hos Lotta inte:)
Tack och detsamma, ses!
Kramarna
Vilket fräsigt glas dessutom! Jag har nog aldrig sett något liknande. Coolt som tusan! Och kycklingen med ölkorv låter som något som skulle göra succé här hemma.Härligt!
SvaraRaderaKRAM
Men visst är det häftigt, har många år på nacken och är inte så flitigt använt eftersom vi bara har två i vår ägo tyvärr.
RaderaKramar
Visst är det bra med arbetskompisar som ger spännande mattips!
SvaraRaderaTycker fröken Dill
Hallå fröken Dill, trevligt att se dej igen - välkommen tillbaka i etern!
RaderaMycket bra är det med sådana arbetskompisar.
Säkert ett recept som måste prövas, men ölkorven skulle jag nog denna årstid förr äta ihop med en flaska öl, så som det vi i min ungdom kallade "öl-i-backen" - ut hela "gänget" i en backe dit solen nådde och sen njöt vi av utsikten, öl, korv och våren ;-)
SvaraRaderaTycker druvor låter så gott i. Kan det vara så att vi svenskar tycker extra mycket om "fruktiga" ingredienser?
Varför inte göra både och? Ölkorv är något som alltid finns i vår kyl, men så har vi ju en väldigt bra leverantör också:) Låter riktigt härligt med öl-i-backen!
RaderaDet kanske det kan vara, druvorna är verkligen kanongoda i grytan.
Heja Mårtensssons gahhh vad det ser gott ut : ) alltihop och drycken mumma! kram Sofia
SvaraRaderaSå härligt att läsa, Sofia!
RaderaKramar
Vilken spännande gratäng, lät ju jättegod! Ölkorv använder man alldeles för sällan :D
SvaraRaderaJa, ölkorv är ju en riktigt bra smaksättare, kanoners:)
RaderaJag kom på en sak angående Nouilly Prat. Testa den i någon gräddig kycklingrätt, gärna med squash och vitlök, eller till någon rätt som innehåller färsk fänkål, varför inte risotto. Gudomligt gott, tycker jag, men jag är ganska förtjust i NP som den är också. Iskyld...
SvaraRaderaFredagsdrömmer fröken Dill
Kanon, vilket bra tips, det ska vi lägga på minnet. Ner med den i mat nästa gång alltså:)
RaderaÅh, jag älskar gamla mattidningar :)
SvaraRaderaVisst är det härligt, matporr på hög nivå:)
Radera