Välkomna till vårt nyrenoverade kök! Vi har fått en del påpekande dels från några av våra läsare, både i kommentarer och på mejl, från släkt - eller hur morbror Hasse? - och vänner, som tyckt det varit lite jobbigt att läsa den vita texten mot den grå bakgrunden. Eftersom vårt kök är öppet för er och inte för oss, så lyssnar vi så klart, tar till oss av både ris och ros och försöker göra det så bra som möjligt så våra läsare sak trivas här.
Vit färg har penslats på väggarna, accenterna i grönt och grått fick Håkan välja eftersom han representerar de färgblindas skara, textstilen var vi båda rörande överens om medan frun i köket fick bestämma storleken. Resultatet har du nu alltså framför dej och nu vill vi ha din feedback, både bra och mindre bra, vad tycker du? Är det lättare att läsa, är färgerna bra, kommer fotona bättre till sin rätt nu och så vidare? För som sagt, det är ju ni som ska känna er välkomna, trivas och helst också komma tillbaka!
Något som vi gärna låter komma tillbaka i köket är risotto, jösses Amalia så gott vi tycker det är! Den senaste varianten av denna gudasända måltid är med fänkål i, passar hur bra som helst till fisk gör den, men säkert även till kyckling eller varför inte helt på egen hand som vegetarisk rätt.
Att den går lika bra att servera vid festligare tillfällen som den gör mitt i veckan är vi helt säkra på, vi har nämligen provat båda med tillfredsställande resultat:
Fänkålsrisotto 2-3 port
1 schalottenlök, fint hackad
1 liten fänkål
2 dl aboriris
1 dl vitt vin, går utmärkt med matlagningsvin
6-7 dl varm grönsaksbuljong
½ citron
salt och svartpeppar
1 dl parmesanost
Skär fänkålen i skivor, inte för tunna, både det gröna och det vita. Spara de gröna spröten (fänkålsdill kallar vi det för) och lite av det gröna till senare.
Fräs löken tillsammans med det mesta av fänkålen i rikligt med olja, vi använde oss av rapsolja smaksatt med citron. Efter någon minut så tillsätter du riset och rör tills det blivit genomskinligt.
Slå i vinet och låt det koka bort under tiden som du rör.
Därefter börjar du tillsätta den varma buljongen, ca 1-2 dl i taget, under tiden som du fortsätter röra så det blir krämigt.
Efter ca 15 minuter så tillsätter du de gröna skivorna av fänkålen, på det viset har de lite mer spänst kvar.
Efter ca 20 minuter smakar du av risotton, riskornen ska fortfarande ha en fast kärna - lite al dente - men kännas som de ändå är färdiga. Det är inte säkert att all vätska går åt.
Smaka av med lite pressad citron, salt och peppar innan du rör ner osten.
Dekorera med de fänkålsdillen och servera.
Förutom att göra vårtfint här i köket så har vi passat på att fylla på med matvaror i vårt "riktiga" kök idag. Efter en veckas frånvaro så ekade det lite väl tomt i kylen eftersom vi var så duktiga och rensade innan vi gav oss iväg. Egentligen hade vi inte tänkt att lämna affären med så många och välfyllda påsar som vi gjorde, men så är det att handla en lördag, lite småhungriga och sugna på det ena och det andra... Men ni kan ju tänka er vår glädje när en vän erbjöd oss skjuts hem, tack så mycket säger vi till Tommy! Hoppas frugan släppte in dej även om du inte hade köpt med dej tulpaner hem:)
Vi önska er en fortsatt fin helg och en riktigt bra lördagskväll! Vad vi festar till det med har vissa av er redan fått en liten förhandsvisning på...
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Oj oj så gott det såg ut! Alltför längesen jag åt risotto & med fänkål i (som jag älskar) måste det bli väldigt gott!!
SvaraRaderaBloggen blev jättefin. Vitt & grönt är väldigt fräscht!
:)
Vi gillade det väldigt mycket, alltid lika roligt med olika varianter och smaker.
RaderaTack, så kul att du gillar det du ser. Det är riktigt svårt att bestämma hur det ska se ut, det finns ju en uppsjö av olika utseende att völja mellan...
Har inte tänkt på att det var svårläst tidigare men nu vid en jämförelse så bättre nu:) Frächa färger!
SvaraRaderaInte vi heller egentligen, men vi har ju fått det påpekat vid flera tillfällen så det stämmer säkert. Visst märker man skillnad nu, så vi håller med de som sagt till:)
RaderaTack!
Gillar ert nya kök :) Det är stilrent och fräscht! Kram
SvaraRaderaTackar, härligt att du gillr't!
RaderaRisotto är ju smarrigt men inte testat varianten med fänkål. Tyvärr är inte hela familjen lika förtjusta i denna grönsak....
SvaraRaderaHärlig vårlook ni fått till! Kul att renovera lite!:)
Visst är det smarrigt men kanske inte så lätt när inte alla är med på den goda smaken:)
RaderaJa, vi kände att det var dags för lite renovering fast det är inte lätt att bestämma hur det ska bli i slutändan...
Väldigt stilrent, och helt klart lättare att läsa! :-)
SvaraRaderaJag älskar också risotto, men äter det alldeles för sällan tyvärr. Just fänkålsrisotto var en nyhet för mig dock. Lät gott!
Tackar, allt som gör det lättare är vi med på:)
RaderaFänkålen i är så gott, testa.
Stilrent och snyggt! Tycker båda varianterna varit bra. Jag tycker inte alls om risotto även om fänkålsrisotto inte låter helt fel! Trevlig kväll!
SvaraRaderaTackar, det känns som vi är på rätt väg då alltså...
RaderaNope, alla kan vi inte gilla samma, tänk så tråkigt det hade varit:)
Tackar, hoppas du hade detsamma
Bloggen ser fin och ren ut och är mycket mer lättläst. Tyvärr tycker jag också att det ser lite kalt ut med så mycket vitt i bakgrunden. Men det kanske bara är svårt att vänja sig i början.:)
SvaraRaderaNi gör ett väldigt bra jobb med bloggen! :)
Låter bra det, och vi kan faktiskt hålla med dej vad det gäller det kala intrycket... kanske beror det på att vi är så vana vid den lite mörkare stilen? Vi har lite funderingar på att kanske ändra så det bli en ram i kanterna i lite mjukare grönt, mest för att bryta det helt vita, men det är inte helt lätt att välja... Får se vart vi hamnar till sist:)
RaderaTack för din fina komplimang, vi suger åt oss!
Oj vad gott det ser ut och vad fin ert nya kök blivit :
SvaraRaderaKram
lena från make a head food
Tack, och tackar!
RaderaKramar
Jag ger många tummar upp för "ansiktslyftningen"! Fräscht och lättläst.
SvaraRaderaOch fänkålsrisotto - det måste bara var så gott!
Vi tackar, bockar och niger. Lättläst vill vi ju ha det!
RaderaKlart det måste, speciellt om man gillar fänkål:)
Jag tycker om det nya utseendet! Det var lite svårläst tidigare när det var ljus test på mörk bakgrund, det kan jag instämma med de som sagt så. :)
SvaraRaderaRisotto gillas men har aldrig testat med fänkål. Lägger till på min långa to do-lista!
Kram på er och hoppas helgen har varit fin... här har solen strålat så mycket så all snö äntligen är borta!
*text inte test :)
RaderaTackar Amy, känns som vi är på rätt väg då, kanske lite mer färg någonstans bara...
RaderaJodå, den där to-do listan har en tendens att växa... Skulle behövas en lååång ledighet för att ta sig genom den:)
Den har varit finfin, en del att göra efter att vi varit borta (städ, tvätt och annat kuligt) men snart är vi i kapp och kan hälsa på er andra också:)
Kramar
Tusen tack för snabb respons på textens färg. Det blev så himla mycket bättre!
SvaraRaderaKram från Annette i Västervik.
Härligt att läsa, tack för att du hänger med på renoveringsresan och ger oss din feedback!
RaderaKramar till dej.
Ja det här var mycket bättre. Jag håller med Amy att det var lite svårläst tidigare med det grå. Nu är det lättare att läsa och bilden lyfts fram mer. En ny fräsig header skulle fräscha upp också. Kanske i grönt?
SvaraRaderaTackar, tackar. Headern funderade vi på att först göra i grön text, men nej det gillade vi inte alls... Nu funderar vi på en bakgrundsbild med texten och så lite färg i kanterna runt hela alltet... Men det tar sin lilla tid att få rätsida på köket, håll ut:)
RaderaFint köket blivit! Älskar det gröna, bra där Håkan!
RaderaRisoto I LÖVE, men har inte testat att fräcka till det med fänkål. Kör oftast naturellt eller kanske med svamp.
Kram kram
Tackarrrr:)
RaderaKlart du ska fräcka till en risotto, funkar riktigt bra med tomater också!
Kramar
Hej! Vad fint att ni gjort om till ljusare, passar nu till våren.
SvaraRaderaVad jag skulle vilja fråga är; vad är det för sort fisk ni hade till risotton? Den såg också god ut!! /Hannah
Hej Hannah! Så kul att du gillar vår renovering och vårstädning i köket.
RaderaVi hade lax som vi skar i kuber och lät ligga i lite pressad citron innan vi stekte dom på ganska hög värme. Det funkar säkert med annan fisk som t.ex tonfisk också.
Fänkålsrisotto låter ju hur spännande som helst, jag tycker att fänkål används alldeles för sällan. Och Budapest, Gud vad trevligt! Där var jag ofta när jag var yngre, mammas gubbe Günter bodde där i ett par år, och vi åkte dit och hälsade på. Det är en himla mysig stad! Bloggen har blivit jättefin! Den är mycket lättare att läsa nu, I love it! Kram på er!
SvaraRaderaLite så kände vi faktiskt också, mer fänkål till folket helt enkelt:)
RaderaBudapest har snabbt blivit en av våra favoritstäder, det finns ju kanoners restauranger, caféer och pubar i vart och vartannat hörn, bara det är ju underbart.
Tackar, så kul att den faller i smak, vi känner oss ganska nöjda faktiskt:)
Kramar till er!
Jag gillar verkligen det nya utseendet! Tyckte också det var lite svårläst tidigare, men skyllde på ålder och begynnande skumögdhet och trodde det bara var jag som var tvungen att plira mig igenom texten. Nu läser jag galant utan svårigheter minsta lilla bokstav. Och risotton! Låter helt fantastisk! jag gillar risotto både på längden och tvären men har faktiskt aldrig testat fänkålsvarianten.
SvaraRaderaMen tack Kjersti! Så kul att det går hem hos fler och att du tycker att det är lättare att hänga med oss nu:) Åldern? Äsch, klart det inte beror på den!
RaderaAbsolut ska du ta och testa fänkålsvarianten om du är risottogillare, så gott så!
Jättefint har ni fått!!!! Vårligt, just och fint :-)
SvaraRaderaEftersom maken har fått för sig att han ska börja lära sig laga mat (aka han ska lära sig laga risotto, no more...) passar jag över receptet till honom :-) Kan påpeka att han ALDRIG lagar mat mer än pannkakor eller makaroner till barnen....
Kramar!
Tackar, så kul att läsa!
RaderaOj då, så häftigt att han just ska lära sej laga till risotto. Men vi förstår honom för det är ju hur gott som helst och framför allt så kan han ju variera det:) Han måste ju bara göra vår absoluta favorit med citronsmak;
http://martenssonskok.blogspot.se/2010/05/godaste-risotton-hitintills.html
den är så himla god!
Hälsa maken och önska honom all lycka på hans risottoväg:)
Kramar
Vad fint ni har fått det! Jag tycker det blev toppenbra :) Tummen upp! Tummen upp för risotto också, mums!
SvaraRaderaOch Budapest-resan ser jag fram emot att läsa mer om, har ju bara varit där i typ 20 timmar själv och då hann vi ju inte med särskilt mycket...
Kramar!
Tack Pernilla, härligt att du gillar't. Tummar upp gillar vi:)
RaderaVi lovar att det dyker upp lite mer om Budapest, den stan (som så många andra) kan vi tänka oss att besöka fler gånger, det kryllar av matställen vi vill äta på framför allt... So many places so little time:)
Kramar
Finfint med ljust, bilderna kommer fram fint när det är lite stilrenare runtom. Ser fram emot att läsa mer om er resa! :D
SvaraRaderaTackar, härligt att läsa!
RaderaMer rapporter kommer, vi ska kika mer på din också:)
En klar förbättring tycker jag, vårpiggt!
SvaraRaderaHar inte läst de andra kommmentarerna (j-ses så många) men det jag har tankar om:
- lite kalt (piggas upp med någon färg ändå)
- radlängden på inläggen (aningen långa textrader. Jag skriver en hel del protokoll på jobbet och har lärt mig att optimal radlängd för att läsa textmassor snabbt är max 12 cm. Då är det nämligen optimalt för både öga och hjärna att läsa texten med flera ord åt gången. Testa, så förstår ni!)
Och jag kommer helt klart trivas bättre här än i ert gråa kök! :-)
Tackar tackar!
RaderaJa, vi funderar på att lägga någon färg i ytterkanterna, får se när vi får till både tid och lust:)
Ska kika vidare på det med längden, problemet är kanske att vi vill kunna ha kvar storleken på bilderna och då får vi kanske hålla koll på texten hela tiden undertiden vi skriver...
Det låter bra tycker vi, tack för dina tankar!
Jag gillar det nya!!!
SvaraRaderaJAg var i Budapest när jag var 18 år och har längtat tillbaka sen dess. Det känns som att det börjar bli dags nu :-)
Tackar!
RaderaMen visst är det en härlig stad, man kan ju bara vandra runt i evighet och titta på alla fina hus.
Vilken tjusig header ni har fått. :) Hoppas ni har haft en mysig och skön helg. Kram på er.
SvaraRaderaTackar, tackar!
RaderaVi har haft det väldans bra, renoverat både här och där:)
Kramar
Tummen upp för både nytt utseende och risotto! Matbilderna kommer mer till sin rätt mot vit bakgrund tycker jag. Färgerna syns bättre och jag föredrar mörk text mot ljus bakgrund för så bra läsbarhet som möjligt. Ett tips om ni vill få lite mer färg på sidan är att lägga en bakgrundsfärg till sidomenyn så bryter den av lite till höger, men att behålla vit bakgrund för resten.
SvaraRaderaRisotto är bland det bästa jag vet, gjorde en i fredags som jag strax ska rapportera om. Låter supergott och fräscht med fänkål som smaksättare.
Och jag har visst haft väldigt dålig koll, hade inte fattat att ni skulle resa till Budapest! Så härligt och gott ni verkar ha haft det. Dit kan jag nog tänka mig att åka. Absolut.
Vi syns i veckan!
Kram + kram
Fler tummar, vi gillar:)
RaderaJa, vi har klart gett oss vad gäller det vita vs. det grå. Men vi hade funderingar på färg precis där du skriver men vi hittar inte hur vi ska få till det? Kanske du kan tipsa om hur det görs?
Risottoälskare som vi är så kommer vi att hålla utkik efter din rapport, säkert något att spara på.
Nej då, inte har du dålig koll. Vi brukar inte annonsera här om när det är dags vi ska lämna hemmet och resa bort, det känns inte riktigt säkert om du förstår hur vi menar...
Både härligt och gott, massa goda ölsorter som du helt garanterat hade älskat! Åk dit!!!
Syns gör vi,
kramarna
Jag tycker er blogg har blivit jättefin, bättre än innan! :) kram
SvaraRadera