fredag 26 april 2013

Fetaost, basilika och lammfärs.

Om vi får vi säga det själv så tycker vi att det går ganska bra med vårt senaste projekt "mer färs i köket"! Än så länge har vi lyckats få in färs på menyn varannan vecka i alla fall och jämfört med tidigare så är det en klar förbättring. Ingen risk att vår köttkvarn står och samlar damm på hyllan i köksskåpet inte:) Just lammfärs är det väl inte så ofta vi har och det är ju nästan sorgligt när man tänker efter, för det är ju hur gott som helst! Dessutom känns det lite extra festligt och det gör ju absolut ingenting, speciellt inte när det är en helg i antågande.


Så alltså, dagens recept till er gott folk blir därför en riktigt smaskig lammfärsbiff fylld med fetaost och smaksatt med rosmarin och timjan, väldigt goda vänner till lamm är de örterna. Till biffarna serverar vi ugnsrostade rotsaker och en kall sås med smak av basilika och vitlök. Mängden basilika i såsen får ni själva smaka er fram till, vi gillar basilika så vi drar en hel del blad så att det verkligen smakar. Samma gör ni med vitlöken, ta tills ni skäms eller så hoppar ni över den helt om ni inte gillar eller tål den. Passa på att låta några klyftor citron få följa med in i ugnen när ni kör in rotfrukterna, citronen genomgår en förvandling där inne i värmen och ut plockar ni vad som närmast kan jämföras med en smaksensation:


Färsbiffar med fetaost   2 port + matlåda
500 g köttfärs, vi använde oss av lammfärs
½ msk rosmarin
½ msk timjan
salt o svartpeppar
1 dl mjölk
1 dl havregryn
Fetaost i tunna skivor
Rör ut havregrynen i mjölken och låt det svälla några minuter.
Blanda samman färsen med kryddorna och havregrynsröran.
Forma lagom stora bollar av färsen, platta ut och fyll med fetaost.
Vik ihop biffarna och se till så att fetaosten inte tittar ut.
Bryn biffarna runt om i smör och olja och ställ sedan in dom i ugnen och låt dom klara där.
Kolla med köttermometer, vid 70 grader är dom klara.

Basilikasås
2 dl crème fraiche
1-2 dl basilikablad, beroende på hur mycket basilikasmak du önskar
1 vitlöksklyfta
rivet skal av ½ citron och några droppar av saften
salt och svartpeppar
Mixa samman crème fraichen med basilikabladen och vitlöksklyftan.
Rör ner citronskal och smaka av med kryddor och citronsaft.
Låt stå kallt för att dra till sej smakerna innan serveringen.

Och eftersom det är fredag så tänkte vi slänga in ett litet vintips som passar så kanoners bra till biffarna! Vi har testat den så kallade Black Boxen som man kunde vara med att rösta fram för ett tag sedan på Facebook. Den vinnande beskrivningen fick äran att tappas upp på den svarta boxen och när resultatet avslöjades visade det sig vara en spanjor vid namn Pata Negra som fått flest röster. Vi har provat att dricka det även till en pasta med gorgonzolasås men där gick det inte riktigt lika bra, men här gjorde det succé!

Vanan trogna så blir det pasta även denna fredagskväll. Recept har vi inte använt på väldigt länge men Håkan blev sugen och grävde fram det ur vår gamla receptpärm i veckan. Pärmen har hängt med oss sedan vi först började laga mat i samma kök men ibland glömmer vi bort den där i trängseln i kokboksbokhyllan... En flaska rosé ligger på kylning och smakar det så gott som vi tror så lär det bli nästa veckas vintips!

Ha nu en riktigt skön helg, hoppas solen får lysa på er alla, att maten ni äter är god och att det ni dricker till är likaså!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

18 kommentarer:

  1. Så snyggt upplagt på tallriken! Såsen med basilika och vitlök låter mycket bra. Önskar er en fin helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att höra!
      Detsamma önskar vi dej, kramar

      Radera
  2. Mums, oslagbar smakkombination ju! Nu längtar jag till sommarens grillningar :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de går så bra ihop så och passar perfekt till grillkvällarna!

      Radera
  3. Det är så gott med fetaost! :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det, salt och gottigt!
      Detsamma hoppas vi du har,
      kramar

      Radera
  4. Så jättegott med lammfärs! Vi börjar bli sugna på att göra egen lammkorv, jag och den gode J. Grillad lammkorv slår det mesta, och nu har vi ju er korvexperter att fråga. Helgkramar till er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med lamm, speciellt eftersom det passar till så många andra goda råvaror. Lammkorv absolut! Inga problem, det klarar ni säkert hur bra som helst, men bara hör av er om det är något ni undrar över!

      Kramar till dej

      Radera
  5. Jag verkar aldrig tröttna på färsbiffar, det är så himla gott, för att inte tala om lamm!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med färsbiffar, men av någon anledning så är vi så dåliga på att få med det på menyn... Men, som sagt, vi försöker skärpa till oss:)
      Lamm tillhör favoriterna, absolut!

      Radera
  6. Lammfärs var länge sedan jag åt ser riktigt gott ut med fetaost kan inte bli fel:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, fetaost och lamm är väldigt gott ihop.

      Radera
  7. Mmm låter gott det, jag har aldrig malt egen färs , lite svårt när man inte har nån köttkvarn, men det låter som att det blir mycket godare iaf;)
    Ha en fin kväll
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går hur bra som helst att köpa färdigmalt också så klart, det är bara Herr Mårtensson som är lite nördig:) Fast det är ju alltid trevligt att veta vad man får i sin färs...

      Kramar

      Radera
  8. Och vi äter färs på både korsen och tvären... Jag älskar lamm, men har svårt för lammfärs då jag tycker att det smakar så väldigt mycket får/lamm. När vi malt färsen själva har det gått brättre, för jag tror att de maler ned för mycket fett. Det här låter ju mycket gott annars.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så rätt så Emmy, det har helt och hållet med hur mycket fett som mals ner i färsen att göra. Just lammets fett är det som ger den där smaken som man brukar säga "smakar kofta". Så att mala själv är kanon, man får det som man vill ha det och kan smaksätta färsen under tiden.

      Vi får ta och kika närmare på dina färsrätter i Bistron, all inspiration blir vi glada för:)

      Radera
  9. Mmm så läckert:) Basilikasås låter väldigt sommarfräscht!
    Ha en bra torsdag:)
    Hälsningar från Paris

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt på båda påståendena:)

      Hoppas du har detsamma i stora staden, var rädd om dej,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!