Om vi får vi säga det själv så tycker vi att det går ganska bra med vårt senaste projekt "mer färs i köket"! Än så länge har vi lyckats få in färs på menyn varannan vecka i alla fall och jämfört med tidigare så är det en klar förbättring. Ingen risk att vår köttkvarn står och samlar damm på hyllan i köksskåpet inte:) Just lammfärs är det väl inte så ofta vi har och det är ju nästan sorgligt när man tänker efter, för det är ju hur gott som helst! Dessutom känns det lite extra festligt och det gör ju absolut ingenting, speciellt inte när det är en helg i antågande.
Så alltså, dagens recept till er gott folk blir därför en riktigt smaskig lammfärsbiff fylld med fetaost och smaksatt med rosmarin och timjan, väldigt goda vänner till lamm är de örterna. Till biffarna serverar vi ugnsrostade rotsaker och en kall sås med smak av basilika och vitlök. Mängden basilika i såsen får ni själva smaka er fram till, vi gillar basilika så vi drar en hel del blad så att det verkligen smakar. Samma gör ni med vitlöken, ta tills ni skäms eller så hoppar ni över den helt om ni inte gillar eller tål den. Passa på att låta några klyftor citron få följa med in i ugnen när ni kör in rotfrukterna, citronen genomgår en förvandling där inne i värmen och ut plockar ni vad som närmast kan jämföras med en smaksensation:
Färsbiffar med fetaost 2 port + matlåda
500 g köttfärs, vi använde oss av lammfärs
½ msk rosmarin
½ msk timjan
salt o svartpeppar
1 dl mjölk
1 dl havregryn
Fetaost i tunna skivor
Rör ut havregrynen i mjölken och låt det svälla några minuter.
Blanda samman färsen med kryddorna och havregrynsröran.
Forma lagom stora bollar av färsen, platta ut och fyll med fetaost.
Vik ihop biffarna och se till så att fetaosten inte tittar ut.
Bryn biffarna runt om i smör och olja och ställ sedan in dom i ugnen och låt dom klara där.
Kolla med köttermometer, vid 70 grader är dom klara.
Basilikasås
2 dl crème fraiche
1-2 dl basilikablad, beroende på hur mycket basilikasmak du önskar
1 vitlöksklyfta
rivet skal av ½ citron och några droppar av saften
salt och svartpeppar
Mixa samman crème fraichen med basilikabladen och vitlöksklyftan.
Rör ner citronskal och smaka av med kryddor och citronsaft.
Låt stå kallt för att dra till sej smakerna innan serveringen.
Och eftersom det är fredag så tänkte vi slänga in ett litet vintips som passar så kanoners bra till biffarna! Vi har testat den så kallade Black Boxen som man kunde vara med att rösta fram för ett tag sedan på Facebook. Den vinnande beskrivningen fick äran att tappas upp på den svarta boxen och när resultatet avslöjades visade det sig vara en spanjor vid namn Pata Negra som fått flest röster. Vi har provat att dricka det även till en pasta med gorgonzolasås men där gick det inte riktigt lika bra, men här gjorde det succé!
Vanan trogna så blir det pasta även denna fredagskväll. Recept har vi inte använt på väldigt länge men Håkan blev sugen och grävde fram det ur vår gamla receptpärm i veckan. Pärmen har hängt med oss sedan vi först började laga mat i samma kök men ibland glömmer vi bort den där i trängseln i kokboksbokhyllan... En flaska rosé ligger på kylning och smakar det så gott som vi tror så lär det bli nästa veckas vintips!
Ha nu en riktigt skön helg, hoppas solen får lysa på er alla, att maten ni äter är god och att det ni dricker till är likaså!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Så snyggt upplagt på tallriken! Såsen med basilika och vitlök låter mycket bra. Önskar er en fin helg, kram!
SvaraRaderaTack, så kul att höra!
RaderaDetsamma önskar vi dej, kramar
Mums, oslagbar smakkombination ju! Nu längtar jag till sommarens grillningar :D
SvaraRaderaJa, de går så bra ihop så och passar perfekt till grillkvällarna!
RaderaDet är så gott med fetaost! :)
SvaraRaderaHa en toppen dag!
Kramar!
//Lana
Men visst är det, salt och gottigt!
RaderaDetsamma hoppas vi du har,
kramar
Så jättegott med lammfärs! Vi börjar bli sugna på att göra egen lammkorv, jag och den gode J. Grillad lammkorv slår det mesta, och nu har vi ju er korvexperter att fråga. Helgkramar till er båda!
SvaraRaderaVisst är det gott med lamm, speciellt eftersom det passar till så många andra goda råvaror. Lammkorv absolut! Inga problem, det klarar ni säkert hur bra som helst, men bara hör av er om det är något ni undrar över!
RaderaKramar till dej
Jag verkar aldrig tröttna på färsbiffar, det är så himla gott, för att inte tala om lamm!
SvaraRaderaVisst är det gott med färsbiffar, men av någon anledning så är vi så dåliga på att få med det på menyn... Men, som sagt, vi försöker skärpa till oss:)
RaderaLamm tillhör favoriterna, absolut!
Lammfärs var länge sedan jag åt ser riktigt gott ut med fetaost kan inte bli fel:)
SvaraRaderaNej, fetaost och lamm är väldigt gott ihop.
RaderaMmm låter gott det, jag har aldrig malt egen färs , lite svårt när man inte har nån köttkvarn, men det låter som att det blir mycket godare iaf;)
SvaraRaderaHa en fin kväll
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Det går hur bra som helst att köpa färdigmalt också så klart, det är bara Herr Mårtensson som är lite nördig:) Fast det är ju alltid trevligt att veta vad man får i sin färs...
RaderaKramar
Och vi äter färs på både korsen och tvären... Jag älskar lamm, men har svårt för lammfärs då jag tycker att det smakar så väldigt mycket får/lamm. När vi malt färsen själva har det gått brättre, för jag tror att de maler ned för mycket fett. Det här låter ju mycket gott annars.
SvaraRaderaDu har så rätt så Emmy, det har helt och hållet med hur mycket fett som mals ner i färsen att göra. Just lammets fett är det som ger den där smaken som man brukar säga "smakar kofta". Så att mala själv är kanon, man får det som man vill ha det och kan smaksätta färsen under tiden.
RaderaVi får ta och kika närmare på dina färsrätter i Bistron, all inspiration blir vi glada för:)
Mmm så läckert:) Basilikasås låter väldigt sommarfräscht!
SvaraRaderaHa en bra torsdag:)
Hälsningar från Paris
Väldigt på båda påståendena:)
RaderaHoppas du har detsamma i stora staden, var rädd om dej,
kramar