tisdag 2 april 2013

Karibiska influenser.

Så där ja, då var påsken över för denna gången kära gäster och vi får vänta lite innan nästa högtidshelg infinner sig. Vi hoppas ni haft det riktigt skönt och att ni njutit av en massa gott, både i och till äggen.
Kanske några av er därute har lite rester kvar från helgens matlagning, kanske ni rent av sitter på lite laxrester som ni inte vet riktigt vad ni ska göra med? Då har ni har hamnat i helt rätt kök kan ni tro, för idag bjuder vi er på en laxmiddag med lite önskan och drömmar om varmare breddgrader.


I gröna lådan hittade vi ett receptklipp som vi inspirerades av men som fick modifieras (eller som Anki säger, modigeras) lite efter vad som fanns att hitta i kylskåpets vrår. Om det är så väldigt karibiskt vet vi egentligen inte, i Karibien har vi tyvärr aldrig varit, men det stod så på lappen vi fann och då kör vi på det!

Marinad till lax
½ dl olja
1 pressad lime
2 msk farinsocker
1 msk fint riven ingefära
Blanda samman alla ingredienser och låt laxen marinera i blandningen några timmar i kylen.
Stek eller grilla laxen och servera till riset.

Karibiskt ris  2 port
2 port kokt jasminris
1 tsk riven färsk ingefära
½ tsk mald koriander
sambal oelek efter eget tycke och smak
3 ananasringar, i mindre bitar
½ röd paprika, fint hackad
1 stjälkselleri, slantad
1 schalottenlök, finhackad
1 liten burk majskorn
granatäpplebalsamvinäger
salt
Fräs ingefära, koriander och sambal i olja ca 1 minut.
Tillsätt ananas, paprika, selleri, lök och majs och låt det fräsa med någon minut.
Rör ner riset och låt det bli varmt, smaka av med vinäger och salt.
Servera till grillad fisk eller kyckling.

Kall sås till grillad lax
1 dl crème fraiche
1 dl mango chutney
½ dl riven kokos
Blanda samman ingredienserna och låt såsen stå någon timme innan du serverar den.

Vår påsk har varit hur bra som helst, tackar som frågar, nu vill vi veta hur er helg var!

En finfin vecka önskar vi nu er.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

11 kommentarer:

  1. Vi har ätit lax/fisk fyra av fem påskdagar, men det går ju bara inte bli less. Den går ju att variera i det oändliga. Tyvärr blev det inga rester den här gången. :)
    Ska försöka komma ihåg ert recept till en annan gång för det verkar gott!

    SvaraRadera
  2. Härligt med olika influenser... i ert kök hittar man det mesta ju! ;)

    Jag har spanat in Momas karibiska ris men ännu ej gjort det... snart får det vara dags helt enkelt, kram på er i solskenet!

    SvaraRadera
  3. Karibien låter exotiskt och jag kan tänka mig att riset blev gott med det innehållet. Kram

    SvaraRadera
  4. Karibisk lax lät ju väldigt spännande! :)

    SvaraRadera
  5. här finns ingen lax över tyvärr (fanns ingen lax till börja med ens) men annars hade jag gladeligen satt i mig denna! jag brukar göra någon liknande kall sås fast med krossad ananas istället för mango chutney. SÅ GOTT!

    vi har inte ätit någon påskmat alls, men väldigt mycket annan god mat. och massor av godis. så jag är nöjd som en gnu :)

    SvaraRadera
  6. Härliga smaker. Gillar gillar! Sparas!
    Bara att boka nästa resa till Karibien...

    SvaraRadera
  7. Hej hej!

    Ville säga att jag gillar er blogg jätte mkt, men dock tycker jag att den gråa färgen är för tråkig, typ för jobbig för ögonen. Vitt hade varit finare och kunnat lysa upp bloggen ännu mer så att man ser mer bilderna och är villig att läsa mer.. Detta är bara ett litet tips. Ha en fortsatt bra dag :)

    SvaraRadera
  8. Oj, det lät gott! Och såg ut. Jag har en bit rökt lax, men denna kan jag göra en annan gång. Kramar till er!

    SvaraRadera
  9. Smart att piffa till med karibiskt, och vi vet ju vem vi kan fråga om det är karibiskt "på riktigt" :-)

    Vad skönt att ni verkar ha haft det fint i påsk med mycket sol hos er också. Vi har tagit det lugnt på landet så gott som hela helgen och lagt tiden på solbad, bastubad, matlagning, sömn, samkväm och korvgrillning på isen!

    Natt natt och kram kram!

    SvaraRadera
  10. Jodå, lite karibiskt tycker jag ändå middagen andas, men lite rom på laxen och hackad chili i riset så ;-) Gärna lite rumpunch innan maten också eller vad säger ni :-D

    SvaraRadera
  11. Gott, gott! Receptet på marinaden till laxen sparar jag på en gång! :)
    Ha en underbar dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!