En helt vanlig dag med andra ord i Mårtenssons kök, inga större sensationer här inte:)
Vi hälsar äntligen våren välkommen på riktigt nu, det är något som har förändrats i luften, något med dofter, vindarna, fåglarnas kvitter och ljuset som övertygar oss att nu är den på plats! Och precis som alla våra bloggarvänner runt om i landet så är ljuset oerhört välkommet, det är ju så mycket roligare att ta bilderna utomhus även om det sker under ett visst huttrande och med något svalare mat som resultat:)
Grytan som vi bjuder er läsare på idag känns som att den kanske kan vara sista måltiden av denna sorten för säsongen. Vi går ju en varmare årstid till mötes och då förpassas oftast grytor och långkok till vinterförvaring och fram plockas grillen, sallader och fräscha lite lättare maträtter.
Men denna grytan känns verkligen som ett passande avsked till vintern, för även om den sällar sej till långkok så känns den faktiskt inte alls tung och stabbig. Snarare smakar den frisk och hoppfull!
Receptet är som vanligt lite förändrat men inspirationen kommer från Håkans senaste kokboksinköp, "Vardagsfest", författad av en av hans absoluta favoriter Jens Linder. Ni som har följt oss ett tag minns kanske vår efterlysningsföljetong av en annan av hans kokböcker?
1 kg benfri fläskkarré eller bog, vi använde vildsvinsbog, i 3 cm stora bitar
3 msk smör
2 gula lökar, hackade
2 röda lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, hackade
1 morot, slantad
1 msk paprikapulver
1 tsk sambal oelek
1 liter vatten
3 msk kalvfond
1 tsk hel kummin
1 tsk tomatpuré
1½ msk pressad citron
400 g surkål
1 msk vetemjöl
3 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
Bryn köttet runt om i smör i en stor gryta.
Tillsätt lök, vitlök och morot och låt det fräsa med ett par minuter under omrörning.
Krydda med paprika och sambal och fortsätt fräsa lite till.
Häll i fond, vatten, kummin, tomatpuré, citron och surkål och låt det hela sjuda ca 1½ timme tills köttet lätt delar sig.
Rör samman mjöl och crème fraiche, ta bort grytan från värmen och vispa ner mjölblandningen.
Smaka av med salt och svartpeppar och servera med potatis.
Ni glömmer inte att vara med i vår tävling? Vi lottar ut två påsar paprikapulver som vi tog med oss hem från Budapest, en hetare variant och en sötare, perfekta om ni vill prova detta receptet. Tävlingen hittar du här och den pågår till fredag, lycka till!
Nu bär det ut i solen för att tanka energi, ha en fortsatt bra dag!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Läckert med surkål i grytan - tror jag... Har inte provat det förut och mycket ska det vara ser jag! Många andra goda smaker också, funkar absolut fortfarande med en gryta som den här.
SvaraRaderaFast med det glaset och det innehållet bredvid tallriken går det mesta ner när som helst:-) Är det med surkål som med annan kål - att det kan ge lite magknip och "men" efter :-)
Ha en riktigt härlig dag och titta på den lägenheten vetja. Jag har sett så många program om folk som letar bostad, där de "tvingas" se sådant som de skulle rata via annonser - och de har fallit pladask. Det är en sak digitalt och en annan i verkligheten. Fast det är klart, är det något som är ett stort minus som ni inte kan leva med - då ska ni naturligtvis inte slösa bort tiden.
Kram + kram
Klart det går ner med den bärnstensfärgade vätskan:) Nja, inte som annan kål och det kan säkert ha att göra med att den är syrad. Inte i våra maggar i alla fall, tack och lov:)
RaderaJa, vi har ju inte sett den digitalt, man kan bara se ritning hos hyresägaren. Till saken hör att man kan bara titta och säga nej till tre lägenheter, sen åker man längst ner i kön igen, en kö som man får stå i ca 4 år för att ens få något erbjudande att bara få titta... Så det gäller att vara sparsam med tittarna:) Får väl se hur vi väljer, köket är en stor del i valet!
Kramarna
Just ja, att lägga till bakgrundsfärg i sidomenyn. Så här gör ni:
SvaraRaderaVälj Utforma
Klicka på Mall och sedan Anpassa (i orange ruta under bilden "Live i blogg")
Ni är nu inne i "Malldesigner i Blogger"
Välj Avancerat och sedan Bakgrunder
Scrolla ner till Bakgrund för sidomeny
Välj färg och spara
Hoppas det funkar!
Okej, den funktionen har vi inte då alltså... vi kan bara välja på Yttre bakgrund, huvudbakgrund och rubrikbakgrund. Har förmodligen en annan mall än den du har:( Det vi kan göra är att färglägga båda sidorna runt det vita i mitten, får väl se hur vi gör:)
RaderaMen tackar för din hjälp ändå,
Vet inte om jag känner mig redo att släppa grytor och långkok än. Blir nog i alla fall en boeuf bourguignon innan vi vinkar av vintermaten. Får se om sambon som gillar surkål kan lura in mig på den banan också så vi kan prova detta receptet. :)
SvaraRaderaNä vet ni vad, grytor är alldeles för gott att lämna åt vintern. Här ska göras sommargrytor så det skvätter om det ;)
Det kan väl vara en passande gryta att ta farväl med när det nu än är dags. Grytan smakar faktiskt inte bara surkål utan blir en smarrig blandning av alla de goda smakerna. Annars kan du ju minska lite på mängden och låta sambon få njuta av det mesta:)
RaderaSommargrytor it is!
Surkål alltså! Det är något man borde äta oftare. Låter riktigt gott ihop med kummin och fläskkött. Finfint! :) Hoppas lägenheten är fin om ni bestämmer er för att kolla på den! :) Kram!
SvaraRaderaJapp, finfin är det, smaker som lite påminner oss om Ungern:)
RaderaNope ingen kik blev det, vi tog ett varv runt huset den ligger i och insåg att den inte var för oss. I håler oss och väntar lite till.
Kramar
Ja här finns inga smaker som slår fel enligt mig. Det ser i vanlig ordning fantastiskt ut!! Kanske dags att tina en bit vildsvin!? :)
SvaraRaderaMen det låter väl bra tycker vi, och tackar för komplimangen! Klart det är dags, det är hög tid nu:)
RaderaSurkål har jag sett i affären här, det är något jag åt i Finland när vi bodde där. Här hör man också på morgonen ett glatt kvitter av fåglarna och temperaturen har varit runt 10 grader på dagen. Kram
SvaraRaderaVisst är det härligt med alla vårtecken, bara att ta vara på och njuta ordentligt!
RaderaKramar
http://sanastasia.blogg.se/2013/april/och-nu-har-skolan-borjat-igen-jippie.html#comment Åååh vore inte sommar skönt just nu?
SvaraRaderaJo visst skulle det vara det, fast först vill vi njuta av våren:)
RaderaVad gott att ha surkål i grytan! Något vi gör ofta i mitt land! :)
SvaraRaderaSnygg design på bloggen! :)
Köpenhamn var fantastisk!
ha en fin kväll!
//Lana
Ja visst är det väl från dina hemtrakter lite grann?
RaderaTackar, så kul att du gillar det, vi vänjer oss sakta men säkert:) Och vad bra att Köpenhamn var til belåtenhet, kan vi vänta oss en rapport?
Detsamma till dej Lana,
kramar
Jag älskar grytor. Åt det senast i lördags och det var nog också den sista för denna säsongen. Fast ibland kan det ju vara regn och rusk på sommaren också, så vem vet... ;)
SvaraRaderaJa, man vet ju aldrig med vädret, det kan ju bli höst på sommaren också:)
RaderaHm, ännu en ingrediens jag ännu inte smakat, surkål alltså. Kan det verkligen vara något... Avvaktar ytterligare ett tag där faktiskt.
SvaraRaderaMen våren den välkomnar jag. Tyvärr hinner jag inte njuta av den som jag hade velat. All ledig tid, då jag förr om åren tryckt näsan mot solen, tillbringas nu i butiken. Jag är faktiskt lite ledsen för det... Men tänker mig att få sitta på en uteservering i Götet nästa helg. Då MÅSTE solen skina.
Pöss på er!
Klart det kan vara något med surkål, det smakar kanoners till hemmagjord korv kan du tro:) !
RaderaÅh, varför kan man inte få ha både kakan och äta den liksom? Men en uteservering i Götet med sol och god dryck, det röstar vi också på!
Pöss pö daj!
Jobbigt att man bara får kolla på lägenheter ett visst antal gånger... Hoppas ni hittar nån ni tycker passar bra:)
SvaraRaderaJa grytor blir det ju inte så många på sommaren men ett tag till så:)
Ha en riktigt bra dag
Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Ja på ett sätt är det ju det, fast bra ändå för då blir det lite sanabbare ruljans vid tittarna. Vi har is i magen så vi väntar på rätt tillfälle:)
RaderaJust nu känns det verkligen som att grytsäsongen kan vara lite till, mörkt och regnigt och framför allt kallt idag:(
Kramar till dej
Låter fantastiskt gott och visst är väl våren på väg om än med riktigt kalla vindar emellanåt. Det gäller att placera sig i söderläge, helst mot en varm husvägg, då kan man njuta hur länge som helst tills den där iskalla vindpusten kommer som nästan välter stolen! ;-)
SvaraRaderaHärlig resa ni gjorde till Budapest och vilken saluhall och vilket utbud, älskar att gå å strosa runt på såna.
Hoppas ni har turen med er på lägenhetsvisning och tummen upp för ny fin header här inne! Må gott i vårvärmen när den visar sig!
Kram kram...
Ja, man får verkligen planera, dona och organisera sej om man vill få lite sol och njuta av värmen:)
RaderaHur kanoners som helst är det, Budapest är verkligen en stad som är gjord för att strosa runt i, särskilt när man är matnörd:)Vi hade sån tur och hittade någon mer saluhall, en mer "på riktigt".
Tack för tummen upp, så kul att läsa.
Kramar
Lägenhetsjakt låter najs, hoppas ni litar på magkänslan... den brukar stämma!
SvaraRaderaSpännande gryta :) Kram på er!
Visst är det najs, kul att kika runt lite och drömma:) Dock inte om den lgh vi hade på erbjudande nu, vi kom fram till att balkong och kök inte var vår stil.
RaderaKramar
Så länge det är så j-a kallt, så njuter jag gärna av soppor och grytor. Surkål har jag faktiskt aldrig ätit. Jag tror inte det iaf. Låter som en mycket god gryta, men då vet jag inte riktigt hur surkålen smakar.
SvaraRaderaVisst är det kallt, så attans kallt var det idag och nu är det så där mörkt som det är på vintern... jaja det år nog snart så det blir ordning på vädret också:)
RaderaBara att testa, det smakar ganska mjukt i syran i denna grytan.
Ja, visst är man sugen på lite lättare mat nu när våren äntligen är här! Men jag gillar ju grytor också!!! Surkål låter spännande. Är ju så gott men äter sällan!
SvaraRadera