torsdag 2 maj 2013

Perfekta tillbehöret till det grillade gör du i ugnen och på plattan!

Ikväll gick den allra sista restlådan från frysen, innehållet i lådan var denna vegetariska chilin så härmed utfärdas en klass-1 varning! :) Nu är finns det alltså inga fler left overs på lager och det känns faktiskt ganska bra, det känns ju som en ny matsäsong är här. Grillen kommer att användas lite flitigare (vi grillar ju visserligen året runt, men det blir ju mer nu) och det lär bli mat av den mer "lätta varianten" på tallrikarna. Inget fel i det inte, var tid har sin tjusning och sina speciella råvaror. Nu laddar vi inför alla goda svenska grönsaker som börjar dyka upp så smått i affären, alla goda bär och frukter som smakar extra gott och snart är de nya potatisarna här!

Som sagt så grillar vi lite när som, det är ju en elgrill som oftast används i vårt kök eftersom hyresvärden inte blir speciellt glad om vi eldar på balkongen. I lördags var det tid igen, det låg en lammrostbiff på gallret, i ugnen stod det en potatiskaka och på spisplattan puttrade en dragonsky. Skyn vill vi verkligen slå ett slag för, den kan ni servera till grillat men även till en stek när den är i säsong:) Den var helt klart av skedätarslaget och inte en endaste droppe blev över!
Potatiskakan blev krämig och salt tack vare fetaosten som vi smulade ner i smeten, naturligtvis kan ni ersätta fetaosten med annan ost som t.ex parmesan eller västerbotten om ni hellre vill det.


Potatiskaka med fetaost   2 port
1 kg potatis av fast sort
1 paket fetaost
1 ägg
salt och peppar
Skala och riv potatisen grovt. Lägg strimlorna i en handduk och pressa ur stärkelsen.
Smula osten och blanda med potatisen, smaksätt med salt och peppar.
Rör ner ägget och blanda väl.
Smält smör med olja i en stekpanna och lägg i smeten i ett jämt lager så det blir som en kaka.
Stek potatiskakan tills du ser att den fått fin färg i botten, ställ då in järnet mitt i ugnen på
175 grader ca 15 minuter tills kakan är genomstekt och fått fin färg.
Ta ut och servera, men var noga med att ha en grytlapp på handtaget på stekjärnet så du inte råkar ta tag i det och får en tråkig brännskada!

Dragonsky till grillat lamm
1½ msk mörk muscavadosocker
3 dl rött vin
2 schalottenlökar, fint hackade
6 vitpepparkorn
2 msk oxfond
½ dl hackad persilja
1 msk torkad dragon
50 g smör
Blanda samman alla ingredienser utom smöret i en gryta, låt det sakta koka ner tills det är ca
1 dl vätska kvar.
Sila av skyn och tillsätt sedan smöret under vispning.
Smak av med salt och peppar, eventuellt mer dragon.

Dagar som denna är dagar då man ska ha en arbetsplats som fru Mårtensson har och inte som herrn har:) Att ha möjligheten att få vara ute en hel dag och njuta av solen tillsammans med en glad barngrupp är inte alla förunnat, sånt ska man vara tacksam för och verkligen ta tillvara på! Men tro nu inte att Håkan sörjer över sin arbetsplats, tvärtom så gillar han sitt kök väldigt mycket och cykelturerna dit och hem är så mycket trevligare i solsken och fågelkvitter!
Har ni också fått njuta av solen och värmen idag?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

22 kommentarer:

  1. Åh den däriga potatiskakan lät galet god...har massa västerbottenost hemma som jag fnular på vad jag ska göra med. Kanske byta ut parmesanen .
    Ha det gott/ Lena från Make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Parmesan, västerbotten eller fetaost, vilket som blir gott, ost kan man aldrig få för mycket av:)

      Detsamma till dej.

      Radera
  2. Spännande potatiskaka, låter mycket gott! Vi har haft sol idag, men ganska så blåsigt! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott, både potatiskaka och solvärme.
      Kramar

      Radera
  3. Jag fastnade också för potatiskakan. Den ska jag absolut testa :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är lätt att fastna i, eller för:) Testa på du bara, hoppas du gillar den!

      Radera
  4. Potatiskakan måste jag testa, vad gott! :)

    SvaraRadera
  5. Jaha, där gick båda recepten direkt in i bloggreceptbanken. Så himla gott det låter!

    Själv tog jag en cykeltur i solskenet, in till stan och svullade musslor på Doktor Glas. Mumsigt värre! Kramar till er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners Erika, hoppas nu bara att du tycker det smakar som det låter:)
      Låter som en väldigt bra cykeltur, precis i vår smak.

      Kramar till dej.

      Radera
  6. Gott, gott! Potatiskaka låter verkligen som en smarrigt och annorlunda tillbehör till kött! :) Receptet sparas!
    Ha en fin fredag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var verkligen hur god som helst, hoppas den ska smaka.

      Detsamma hoppas vi du hat,
      kramar

      Radera
  7. Håller med Erika ovan - sparar omedelbart ner det här receptet! Är ju lite som en raggmunk i ugn, och jag älskar ju raggmunkar! Hurra! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis så blir den ju nästan, perfekt för raggmunksälskare:)
      Kramar

      Radera
  8. Jag som gör potatiskaka titt som sätt och inte kan leva utan den knölen i alla möjliga former, gärna tillsammans med ost, går förstås igång direkt! God fetaost med potatisen i ugnen är ju klockrent!

    Gillar också att det går att göra god sås/sky där man inte måste utgå ifrån en steksky utan kan blanda ner grejerna direkt i kastrullen. Dragon är en krydda som jag gillar mer och mer så den vill jag också prova.

    Nån slags vårförkylning har slagit till så det svider att betrakta det härliga vädret genom fönstren men det är lite bättre nu så förhoppningsvis kan jag också få njuta i helgen.

    Hoppas vädret håller i sig så att solen fortsätter lysa på er. Trevlig helg!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tänkte väl till att det skulle kunna var något för dina smaklökar:)
      Nej, det behövs ju faktiskt inte steksky alltid, det gick hur bra som helst att göra på detta viset också. Dragonsmaken kommer verkligen till sin rätt här.

      Fy för, vårförkylning vill vi inte ha! Förstår att du inte vill vara inne dagar som dessa, men vi hoppas du snabbt är på fötterna igen så du får njuta av solen på landet.

      Ha en riktigt fin helg,
      kramarna

      Radera
  9. Som jag njutit av solen och värmen, härligt är rätta ordet minsann! :) Ojoj, den här potatiskakan sparar jag också receptet på omedelbart bums, mums! Ska jag testa inom en snar snar framtid! Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och där var den klar i ugnen... första tuggan oohh så gott det var! Man tackar för receptet fina ni, kram!

      Radera
    2. Kanon Amy, så kul att den kunde komma till glädje så på direkten! Varsågod, det var så lite så:)

      Kramar till dej, bästaste Amy!

      Radera
  10. Det är ju toppengott, fast jag har aldrig fått mina särskilt bra de har en tendens att bli lite saggiga i mitten (mina alltså, så jag får ta och testa efter ert recept nästa gång!

    SvaraRadera
  11. Den där potatiskakan lägger jag i arkivet. Yammi!!

    SvaraRadera
  12. Det låter ju smått underbart med den här potatiskakan! På to-do listan, helt klart. Ha det så kul på middagen idag och hoppas det blir gott. Tvivlar på att det inte skulle bli det =)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!