fredag 31 maj 2013

Rabarber i glaset

Okej, förra fredagen skrev vi ju att vi skulle utföra några rabarberexperiment i köket och precis det gjorde vi, man kan nästan påstå att det blev lite av en rabarberfrossa. Frossan inleddes på fredagskvällen med en mojito med smak av rabarber efter ett recept som vi hittat i "Allt om Mat", syrligt frisk och god mak på den - tack så mycket. Rabarbersirapen kan användas att smaksätta även ett mousserande (eller icke mousserande) vitt vin kom vi på, första experimentet avbockat där alltså.
Så oavsett om ni gillar rom, drinkar och vin, eller inte, så koka lite rabarbersirap och utför era egna experiment. Blir det inte som ni tänkt så rekommenderar vi devisen "Gör om, gör rätt":)

 Vårt bidrag till "Säsongens bästa" i Gröna Skafferiet, passande nog med råvaran rabarber. 

Rabarbersirap
250 g rabarber
1½ dl socker
½ dl vatten
Dela rabarberna i små bitar och koka upp dom med vatten och socker, låt sjuda i ca 10 minuter.
Sila sedan från vätskan, pressa så att all vätska silas av. Häll saten i en gryta och låt den sjuda ca 5 minuter tills det blir sirapsliknande. Låt sirapen svalna.

Rabarbermojito  1 glas
½ lime
4 cl vit rom
några myntablad
2+1 msk rabarbersirap
mineralvatten
is
Dela limen i mindre bitar och lägg i ett glas tillsammans med sirap, mynta och rom. Stöt eller muddla så att alla smakerna blandas.
Slå i vatten och is, ringla i lite sirap och servera med en rabarberstjälk som stand-in-drinkpinne.


Och precis som att fredagen är på plats så är även fredagsblommorna det, liljor från favoriten på torget står för fägringen denna helgen och säkert en lång tid in i nästa vecka. Fredagspastan är på gång och fredagsosthjärtan ligger på vänt i skafferiet. I favoritfredagsprogrammet Let's Dance vankas det final och oavsett vem som vinner så är vi nöjda, även om vi hejar lite extra på Oskar. 
Så som ni märker är vi laddade för fredagskänslan och vi hoppas att ni också är det.

Nu önskar vi er alla en smarrig helg, med eller utan matexperiment.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

  1. Åh tack. jag har massa rabarber jag borde göra något av.
    Den här spar jag!
    Trevlig helg :)
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  2. Tänk att rabarber kan vara så gott och kan användas till mycket. Jag har bakat med rabarber idag, igen :) Men när det är så gott... Önskar er en skön helg, kram!

    SvaraRadera
  3. Rabarber är himla gott, såg med receptet på rabarbersirap och är allt sugen på att testa det

    SvaraRadera
  4. Inte dåligt med fredagsgrejer ni har på lut, nästan så man skulle kunna tro att det var... fredag?! ;)
    Rabarberfrossa låter som en bra typ av frossa! Jag tar gärna en sån mojito - tack!

    SvaraRadera
  5. Gillar gillar gillar! Jag gjorde rabarbersirap förra året som belv galet god. Passade super på glass. I drinkar kan det inte vara annat än kanon.
    trevlig helg på er!

    SvaraRadera
  6. Låter fräscht och gott. Själv brukar jag blanda min egen kryddiga rabarberdricka med torrt vitt vin, det är också supergott. Ha en underbar helg!

    SvaraRadera
  7. Rabarbersirap har jag länge tänkt göra, låter gott!!
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  8. Låter riktigt gott det här alltså. Har aldrig gjort rabarbersirap men då är det väl dags nu förmodar jag... :)

    Kram på er!

    SvaraRadera
  9. Spännande med rabarbersirap låter riktigt gott:)

    SvaraRadera
  10. Den där drinken så minsann inte helt fel ut! Kan den passat bättre än till den underbara försommarkväll som avslutade majmånad.

    Ha en fortsatt bra helg! Kramar

    SvaraRadera
  11. Gjorde en rabarberdrink i går fast inte lika avancerad. Konc rabarbersaft, mineralvatten och vodka i lika delar. Och lite pressad citronsaft på toppen. Smarrigt!

    SvaraRadera
  12. Så himmelens gott det låter! Detta ska vi prova omgående.

    Här har vi mest druckit färdiga blandningar som Xider, i värmeböljan. Inte ens mat har vi orkat göra, så det blev räkmackor på altanen. Det funkade fantastiskt bra måste jag säga, med ett glas immig riesling till. Nu är det sovdags så jag bjuder er godnatt! Kram!

    SvaraRadera
  13. Det här låter riktigt fint! Jag skulle ta med mig en stor trave rabarber från Skåne förra helgen men det glömde jag såklart, och nu är halva köket nerpackat så well, jag får bjuda in mig till andra och hoppas på att rabarberfixen stillas! :=) KRAM!

    SvaraRadera
  14. Ojoj. Det här låter gott. Maskrossirap och granskottssirap har jag gjort men inte på rabarber. Men rabarber finns det gott om så det måste testas. Sen får det bli lite experiment i mitt kök med :)

    SvaraRadera
  15. Gott med rabarbersirap! Håller just nu på med granskottsirap:) Måste prova detta!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!