Att vi skulle bjuda på något svenskt i matväg var vi helt överens om, dom hade säkert fått nog av exotisk mat så det räcker för ett bra tag framöver, tänkte vi:) Eftersom Håkan dessutom jobbade hela dagen igår så behövde vi något som kunde förberedas så mycket som möjligt...
En smörgåstårta så klart!
Lite inspirationsläsning av gamla tidningsurklipp och lite brainstorming, et voila! Mårtenssons smörgåstårta med räkor och tonfisk har sett dagens ljus! Väldigt uppskattade blev den och om vi får säga det själv så blev vi otroligt nöjda med skapelsen. Den blev saftig, frisk och välfylld.
Öl, vitt vin och rosévin serverades till och just rosévinet var verkligen en höjdare, så attans gott både till maten och att bara sippa lite på (tack för tipset, Helena och Olof!). Innan maten sippade vi på dessa vilda jordgubbarna och dom kommer vi absolut att bubbla med fler gånger för dom föll oss riktigt bra på läppen.
Men nog babblat, raskt över till Piéce de rèsistance:
Smörgåstårta med tonfisk och räkor ca 8 pers
3 st skivor smörgåstårtsbröd, 23*40 cm
Fyllning
6 dl crème fraiche
3 dl lätt majonnäs
1/4 dl chilisås
½ dl hackad dill
salt och vitpeppar
400 g skalade räkor, hackade
3 burkar tonfisk
½ citron
Börja med att vispa crème fraichen så den blir fast, det tar ett tag med elvisp och även om det verkar som den först bara blir lösare så ändras det snart.
Rör samman crème fraiche, majonnäs, chilisås och dill, med salt och peppar.
Blanda ner räkhacket och smula i tonfisken, rör om.
Pressa lite citron över första brödskivan och bred på hälften av fyllningen.
Lägg på andra brödskivan, pressa över citron och bred på resten av fyllningen.
Lägg över sista biten bröd och täck med citronkrämen:
Citronkräm att garnera tårtan med
300 g färskost
1 dl grädde, vispad
1 dl lättmajonnäs
rivet skal från 1 citron
pressad saft från ½ citron
salt och peppar
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av innan den breds på och runt smörgåstårtan.
Hit kan tårtan förberedas dagen innan den ska serveras, det blir bäst om man lägger samman den dagen innan så den får stå och bli saftig och så mycket godare.
Ett bra tips är att lägg breda remsor av smörgåspapper längs med kanterna under tårtan så skyddar du underlaget från kladd. Låt det ligga kvar tills tårtan är färdiggarnerad.
Täck över med plastfolie och ställ kallt över natten.
Garnera sedan tårtan innan serveringen.
Förslag till garnering av smörgåstårtan:
ca 40 g hackad dill att klappa på runt sidorna
kallrökt lax
500 g skalade räkor
kokta ägg, klyftade
ca 3 tomater, klyftade
1 citron, tunt skivad
1 liten påse machessallad
1 pkt ärtskott
gurkskivor
Garnera efter din egen fantasi, vår såg ut så här:
Flygfoto...
Närbild, machesallad var tacksamt att garnera med eftersom den fyller ut bra och fastnar lätt.
Runt kanterna duttade vi fast hackad färsk dill.
Dukningen gick i fräscha marina färger, blått, rött och vitt.
Och nu, kära läsare, måste vi hasta vidare vilket det känns som vi gjort den senaste veckan som bara flugit oss förbi. Vart dagarna har tagit vägen vet vi inte alls... knappt har vi ens hunnit in till alla våra fina kollegor där ute i cyber space, sorry säger vi, men så är livet ibland... Men vi lovar bot och bättring och kommer snart och knackar på ho er alla igen och kollar vad ni haft för er!
I kväll blir det borta ätande för vår del, vi är hembjudna till Håkans chef på personalfest och vi hoppas det blir precis lika trevligt som det var i fjol!
En önskan och förhoppning om att ni alla ha en fin helg, är ni i Ystad så kanske ni ger er ut och kikar på alla de fina bilarna som belamrar våra gator och torg ikväll?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Oh så vackert ni har skapat, en riktigt snyggingtårta ju! Riktigt läckert med machesallad runt kanterna, det blev lite volang runt den hela. :) Här hemma blir det smörgåstårtebak imorgon med. Önskar er en fortsatt trevlig helg! Kram på er
SvaraRaderaVilken fin smörgåstårta ni gjort och riktigt god fyllning!! Det är alltid lika poppis!!
SvaraRaderaSå fint dekorerad och den ser väldigt aptitlig ut! Ha en fin kväll, kram!
SvaraRaderaJa smörgåstårta är bara hur gott som helst. Men, det är inte så ofta man äter det nu för tiden. Tack för inspirationen. Fin dukning var det också.
SvaraRaderaHärligt med smörgåstårta det har jag inte gjort på jätte länge detta recept sparar jag:)
SvaraRaderaJa tiden vart tar den vägen det har jag undrat jag med, hinner inte blogga som jag vill och inte heller hälsa på alla goa bloggvänner i den takt som jag vill, men, men
Vad spelar det för roll egentligen:) Man får försöka vara här och nu och det som är viktigt för stunden och denna stund njuter jag av eran blogg:)
Kram på er
Vad fin den blev!!! Ser väldigt inbjudande ut. :)
SvaraRaderaSå gott med smörgåstårta och vad fin den blev:)
SvaraRaderaHa en fantastisk kväll!
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Smörgåstårtan kan absolut vara en av Sveriges nationalrätter.
SvaraRaderaSå gott och jag gör det enligt maken på tok för sällan.
Bot och bättring lovar även jag :)
Trevlig söndag! Lena från make a head food
Smörgåstårta är ett inre skönhetsmedel. Alltid lika gott, och godast till frukost dagen efter...
SvaraRaderaVi har ätit på restaurang sedan i fredags morse och jag vill aldrig mer laga mat, haha! Jodå, men oj vad skönt att bli bortskämd lite...
Ha en fin söndag kära ni! Kramar!
Vilka smarriga fyllningar i den här tårtan! Gott, gott! Jag sparar receptet! Ska göra den här tårtan till min födelsedag i sommar! :)
SvaraRaderaHa en fin söndag!
Kram
//Lana
Smörgåstårta är verkligen så attans gott! Även om jag gör vegisvarianten så blir det superbra. Det är verkligen svenskt också. En gång när jag gjorde och la upp bilden på Facebook (innan Amy's piece of cake tid) så frågade en indisk vän: vad är detta för något, vad heter rätten? :)
SvaraRaderaJag vet, tiden räcker alltid inte till... jag hoppas ni hinner framöver kika in hos mig... saknar er och era fina kommentarer. Kram på er och hoppas er helg varit kanon! :)
Wow, det där kallar jag macka det!!
SvaraRaderaI löve smörgåstårta, så förbenat gott det är!
SvaraRaderaMan kan inte hinna med allt, så är det bara. Bloggen och bloggandet får inte bli en börda, så ta det lugnt. Jag vet att ni diggar mig även om ni inte alltid hinner läsa och kommentera. Så det så! ;-)
Kram kram
Nu är jag nyfiken, vad sa de om bananmängden i afrikansk mat? ;)
SvaraRaderaHa en bra vecka och gör bara det ni hinner med :) Kramar!
Åh, vad gott det ser ut! Har aldrig gjort smörgåstårta själv men älskar att äta det :) Föredrar en smörgåstårta med fisk och skaldjur framför en med skinka, leverpastej och annat.
SvaraRaderaSmörgåstårtan ser helt fantastisk ut! Det har dessutom - tack och lov - blivit smått trendigt igen. Ni vet väl om att det har öppnat en resturang i Stockholm som bara har smörgåstårtor på menyn (http://smorgastarteriet.se/). Jag har kollat och de har lovat att fixa glutenfri variant om jag dyker upp och meddelar lite i förväg. Ett tips alltså till alla smörgåstårteentusiaster som har vägarna till Hufvudstaden.
SvaraRaderaVilken fin smörgåstårta och det som är så gott!
SvaraRaderaJättesnygg nationalrätt ni fixat till:) Och fina servetter gör det hela till en nobelfest:) Härligt! Kul att ni gillade just rosévin bäst till smörgåstårta, det ska jag komma ihåg!
SvaraRadera