Det var alltså en variant av chokladkladdkaka med en het tvist i smaken som serverades, hur het det avgör du själv under bakandets gång. Frun här började med 1 tsk chili för att öka mängden med ytterligare 1 tsk, vill man så kan man med all säkerhet lägga på ½-1 tsk till. Tänk bara på att hettan kommer fram mer när kakan är färdigbakad... kanske inte så kul att stå där med näsetippen i brevlådan och skämmas över att bjuda på en kaka så het att ingen kan äta den:)
I ett synnerligen kreativt ögonblick så kom bagerskan i köket på att det borde finnas ett friskt, syrligt och lite fruktigt tillbehör att servera till kakan. Vi har ju testat att servera en salsa med ananas, mynta och rom (här) tidigare till chokladtårta och det blev ju så himla gott, det friska lyfter verkligen den där lite tyngre chokladsmaken till oanade höjder. Så vi tog helt enkelt och bjöd upp till en ny salsa, blandade röda gubbar med gult passionerat kött och gröna blad:
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl mörkt muscovadosocker
1½ dl vetemjöl
5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk malen anchochili
1 tsk kanel
150 smält smör
2 msk starkt kaffe
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt mjöl, kakao, vaniljsocker, kanel, smör och kaffe, rör samman.
Rör sedan ner chilin, börja med 1 tsk och smaka av, tänk på att kakan blir lite starkare än vad smeten smakar. Vi tog 2 tsk och då kändes smaken av chilin utan att den för den skull tog över och smakade för starkt, man hade kanske kunnat ta i ½ tsk till...
Häll smeten i en smord springform (lägg gärna bakplåtspapper i botten på formen så blir kakan lättare att ta loss) på 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen på 150 grader i 20-25 minuter, kolla med provsticka - den ska vara lite kladdig i mitten.
Servera med glass eller grädde och en god fruktig salsa.
Passionerad jordgubbssalsa
500 g jordgubbar, tärnade
4 passionsfrukter
10 myntablad, finhackade
Gröp ur passionsfrukterna och blanda samman fruktköttet med de tärnade jordgubbarna och myntan.
Låt röran stå och safta sej någon timme innan serveringen.
Supergott även på vaniljglass.
Det var verkligen riktigt kul att bjuda dessa fyra till bords, lovorden haglade och både korvar, mat och kakan med tillbehör gjorde succé! Så till den milda grad att vissa tyckte att detta borde bli ett stående inslag någon helg i månaden, alla var väldigt vänligt inställda till att vara försökskaniner fler gånger.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Ni är alltid hea, kära vänner! Chili är en god men förrädisk delikatess. Bäst som man känner sig säker slår den till, pang bara! Choklad har en sällsynt förmåga att gifta sig med chili. Jag hoppas på god skörd på mina tre plantor i köket. Kram!
SvaraRaderaKakan den äter jag gärna - fast utan chili! Jag är ju en sådan mespropp beträffande hetta! Brukar tjata om det ibland. Och salsan, den verkar ju alla tiders. De bästa uppfinningarna brukar komma i stunden (s hetta), eller hur?
SvaraRaderaChokladig kaka är ALDRIG fel, denna varianten låter toppengod!! Och en bärig sås till är pricken över i ..
SvaraRadera=)
Ujujuj, vilken kaga! Lagom chilihetta är underbart gott - men den där balansgången är svår. Man vill ju inte att det ska ryka ur öronen, varken på en själv eller gästerna :) Och salsan till... Låter som en perfekt kombo! Ni är ena rediga receptmakare! :)
SvaraRaderaVilken kul kaka, säkert gott! Min syster gjorde en gång chokladkaka med chili, men den hade så lite chili i sig att man inte riktigt smakade den :) Och jordgubbssalsan till är som pricken över i:et! Detta kunde bra vara ert bidrag i månadens sötsak; tillbehör. Kram
SvaraRaderaTackar för tipset gör vi, klart det kan passa där ju:)
RaderaKramar
Hur ljuvligt som helst - vilka smaker! Väl värt att vänta på :-)
SvaraRaderaTrevlig Kristi Himmelfärdshelg!
Kram + kram
Gud vad gott! - och vilken härlig bild! Man blir så sugen på att ta en bit ;) Kram / Madde på ljuvligmat.blogg.se
SvaraRaderaHej det låter gott som tusan så den får man göra ngn gång. Nästa onsdag ska jag inviga nya röken med skinka, fläskfile och kycklingbröst till mitt födelsedagskalas och sedan tar jag något av era korvrecept till gången efter.//Urban
SvaraRaderaLåter ju hur bra som helst, hoppas det går riktigt bra i rökeriet och att korvarna blir bra!
RaderaBara hör av dej om det är något du undrar över:)
Det lät verkligen spännande, helt klart något för mig! :-)
SvaraRaderaHa en riktigt härlig helg nu!
den där passionerade jordgubbsalsan verkar inte dum den!
SvaraRadera/ ps isnpirerades av potatiskakan o den blev galet god!
Lena från make a head food
Så underbart gott! Jag kan tänka mig att det blev smarrigt med choklad och chili! Tycker om sådana chokladkakor som är smaksatta med chili!
SvaraRaderaOch den här salsan med passionerade kött...och sååååå smaskens, helt i min smak! Sparar receptet! :)
Ha en toppen dag!
Kram kram
//Lana
Mmm både kakan och salsan föll mig i smaken:)
SvaraRaderaKakan verkar helt fantastisk liksom såsen därtill. Ren chili i chokladkladdkaka har jag aldrig testat, däremot brukar jag använda mörk choklad med chili och smälta ned i kakan. Det känns lagom för mig, som också har lite mesproppstendenser.
SvaraRaderaJag är nog den ende i Sverige som inte gillar kladdkaka :-) Men den där salsan ser ju vansinnigt god ut!
SvaraRaderaDet låter gott. Jag gillar verkligen kladdkaka, och choklad och chili är enligt mitt tycke en utmärkt kombination. :-)
SvaraRaderaInte hålla på och fresta sådär...!! Eller förresten, fortsätt gärna :)
SvaraRaderaChili + choklad är en fin kombo! Tänk, det hade man knappt kunnat föreställa sig för några år sedan. Inte heller choklad + salt... Nu känns det givet!