måndag 10 juni 2013

Pasta med lammfärs, OOG så gott!

Vi har uppfunnit en ny förkortning i vårt kök, en variant på det ganska så väl använda OMG (Oh my God) och den kör vi med ganska så frekvent här hemma. OOG, helt enkelt en förkortning på Oh our God, och det var ett uttryck som passade så bra igår när vi satt till bords för att intaga kvällens middag.
Håkan var den som gjorde största delen av kökstjänsten igår och att vårt nya uttryck blev flitigt använt gjorde allt slit i köket mödan värd:) Fast så slitigt var det egentligen inte, snarare en lagom avkoppling efter uppsättningen av vår nya rullgardin i köket - där kan vi snacka slitgöra...!


Men tillbaka till köttfärssåsen, den är här gjord på lammfärs men det går så klart alldeles utmärkt att kocka till på bland- eller oxfärs också. Kapris och oliver sätter en fin sälta och piff på såsen och tillsammans med fetaosten blir det hela en "match made in heaven"!
Helt enkelt ett tillfälle att utbrista OOG!!!

Pasta med lammfärssås  2 port+ matlådor
400 gr lammfärs
4 msk olivolja
5 krm vitlökspulver
2 tsk rosmarin
salt och svartpeppar
10-15 coctailtomater
4 dl vatten
2 msk köttfond
2 msk vodka
1 msk vitvinsvinäger
1 liten burk stora vita bönor ca 200 gr
15 kalamataoliver, urkärnade och grovt hackade
3 msk kapris, hackade
150 gr. fetaost i mindre bitar
Bryn lammfärsen i olivolja.
Tillsätt löken, vitlökspulver, tomater och rosmarin och fräs ytterligare någon minut.
Häll i vatten och fond och låt småputtra i ca 30 minuter.
Tillsätt bönor och hacket av oliverna och kaprisen, smaka av med salt och peppar.
Blanda lammfärssåsen med nykokt pasta och fetaost.

Kul att det var så många av er som ville tycka till igår när vi skrev om vår veckomenyidé, tack för alla era tankar, funderingar och idéer! Finns det fler där ute som vill tycka till lite så fortsätt gärna att slänga in en kommentar, även ni utan egna bloggar är hjärtligt välkomna - glöm inte det! Vi funderar vidare och känner oss för, hur vi gör lär ni ju märka i alla fall:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
OOG=Oh Our God

20 kommentarer:

  1. Trevligt med lite vodka i såsen! Kan tänka mig att det var det som fick er att tillkalla högre makter!:)

    SvaraRadera
  2. Låter väldigt gott, är ett stort fan av lammfärs. Vodka i mat har jag inte testat än men kapris är något jag använt mycket sista året. Gott gott!!
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lammfärs är så användbart och visst är det gott!
      Vodkan är faktisk något Håkan snappat upp i Lisa F. Winblads bok (h.s bibel) Matmolekyler. Där kan man läsa att "alkoholen funkar som lösningsmedel för aromatiska ämnen" och vi använder oss gärna av det tipset eftersom vi tycker att det faktisk smakar lite bättre.
      Kapris, så gott så:)

      Radera
  3. OOG, ni är roliga ni :) Kram

    SvaraRadera
  4. Lamm, vodka och kapris, det låter nästan som en OOG-sås. =)

    SvaraRadera
  5. Smaskens! :)
    Gott med fetaost!
    Ha en toppen kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, fetaost går det åt en hel del nu när det är sommar...

      Hoppas du hade detsamma,
      kramar

      Radera
  6. vodka i maten? men harregud! törs man verkligen smaka då? ja. okej då. släng hit lite, det såg förbenat gott ut :)

    och JA, jag gillar er lilla idé med veckomeny, jag skriver ju alltid en sån till vår lilla familj varje vecka och lite extra idéer tackar man aldrig nej till :)

    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst ser du Pernilla, klart du hade våga smaka på det! Sorry, inget kvar dock... men nästa gång:)

      Så bra att du gillar den idén, vi tar nog och kör på med menyn i alla fall ett tag till, så får vi se om det blir något som går hem.

      Kramar

      Radera
  7. Oh our God! Vodka??!! Jag är fortfarande i chock! ;) Kram på er fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Amy, är det så lätt att chocka dej? Kan ju vara bra att veta:)

      Kramar tillbaka till dej!

      Radera
  8. Vodka alltså? Men smakar den så mycket när alkoholen kokat bort? Häftigt med lite nya ingredienser i maten i alla fall, och lammfärs är ju så gott... Nu blev jag sugen på moussaka...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, vodka it is! Nej, av vodkan (eller annan sprit) så smakar det inte, däremot hjälper den de andra smakerna att komma fram.
      Vi skrev lite mer om det i november förra året, det finns i princip ingen tillstymmelse kvar av alkoholen så det är ingen fara att bjuda på heller:
      http://martenssonskok.blogspot.se/2012/11/vild-tacos-med-goda-tillbehor-och-en.html

      Moussaka lyckades du göra även oss sugna på nu...

      Radera
  9. wow låter toppengott : ) Vodka har jag hemma bla. rysk sådan ; ) kram Sofia Hälsa korvkungen med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon Sofia, då vet du vad du kan göra mer med vodkan, förutom att blanda goda drinkar förstås:)

      Kramar, korvakungen hälsar till dej

      Radera
  10. I USA brukar man hitta en rätt som heter "penne a la vodka" på "italienska" restauranger, och sedan dess har jag tänkt ha i lite när jag gör pastasås. Har jag kommit så långt? Nej. Skäms jag? Ja.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!