På nästa anhalt inhandlades ingredienser till förtäringen, ja i alla fall en del av dom, man kan ju faktiskt inte bjuda middagsgäster på endast drycker, speciellt inte om det har utlovats mat...
Inkokt lax
150 g färsk lax/person
½ purjolök, skivad
50 g färsk ingefära, skivad
1 citron, skivad
1 msk vitvinsvinäger
1 msk salt
1 dl hackad dill
1 liter vatten
Häll vatten i en vid gryta och tillsätt purjolök, ingefära, citronskivor, vinäger, dill och salt.
Låt lagen koka upp och sedan puttra under lock 10 minuter innan du lägger ner laxbitarna.
Koka laxen på svag värme under lock 10-15 minuter, lite beroende på hur stora bitarna är.
Dra därefter grytan från värmen och låt fisken kallna i lagen.
Servera med valfria tillbehör, vilka vi valde ser du på bilden. Egentligen behövdes ingen sås tyckte vi, men är du ändå sugen så hittar du några förslag här, här, här och här.
Enklaste enkla och snabbt fixad laxmiddag, perfekt för varma sommardagar!
För övrigt så försökte vi ge oss på en liten ommöblering i dag, ett vid detta laget välanvänt försök till att dämpa den värsta flyttönskan som verkar vara näst intill omöjlig att uppfylla! Men efter lite funderingar så lät vi allt stå kvar där det stod, köpte några nya kuddar och hängde om några tavlor istället! Så nu har vi stillat oss lite grann - i alla fall tills nästa anfall kommer!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Inkokt lax är så galet gott, jag har faktiskt aldrig gjort egen- det får bli ändring på det nu!
SvaraRaderaHar faktiskt aldrig gjort inkokt lax, fast idag gjorde vi lax i foliepaket. Då det regnade och blåste som värsta orkanen så blev den lagad i ugn fast jag först hade tänkt mig att grilla den :)
SvaraRaderaHåller med om att det är godare än det låter. Har aldrig tillagat det själv så jag borde testa ert recept. Perfekt nu när potäterna är så goda.
SvaraRaderaJag borde veta bättre än att kolla er blogg precis före lunch! Det där såg så otroligt gott ut. Inkokt makrill är ju fantastiskt gott, så varför inte inkokt lax skulle vara lika bra, det vet jag inte. /Trollmor
SvaraRaderaVilken härlig dag trots kalla vindar. Vi hade shoppingrunda igår vi och hade säkerligen minst lika kalla vindar vi för vi frös som bara den-
SvaraRaderaInkokt lax, det måste jag ju prova att laga. Jag har ätit det med aldrig kockat det själv. Jag äter ju faktiskt fisk nu;-)
Mums, vad gott! Älskar lax, speciellt nu på sommaren...
SvaraRaderaKramar.